Podjeli

Poštovani gospodine Plenkoviću,

Godinu dana nakon potresa u Banovini djelovanje Vlade RH po pitanju obnove od potresa oštećenih objekata, možemo bez pretjerivanja nazvati sramotnim.

Imati 5,1 milijardu kuna na računu a potrošiti samo 0,85%, može imati samo dva razloga: ili potpuna nesposobnost, ili zlonamjernost – s tim da ne isključujem kombinaciju obiju opcija. Opravdavanja koja slušamo od Vas i Vaših ministara nevjerodostojna su i uvredljiva za zdrav razum. Terminologija koju koristite kao opravdanja za ne-obnavljanje objekata svjedoči i o potpunoj bezosjećajnosti za dramatične sudbine stanovnika Banovine.

Građani Sisačko-moslavačke županije već drugu zimu dočekuju bez svojih domova ili jako oštećenih domova, a Vi se izvlačite na nekakve proceduralne prepreke pokazujući time da su za Vas hrvatski građani obične brojke, a ne ljudi. A vezano uz gore već spomenute opcije zlonamjernosti i nesposobnosti zahtijevam od Vas odgovore:

 1. Zašto niste zatražili izvanrednu sjednicu Sabora s jednom jedinom točkom dnevnog reda – donošenje posebnog Zakona o obnovi koji bi sadržavao izvanredna rješenja koja bi omogućila trenutačni početak obnove? Taj zakon je trebao predvidjeti poticajne nagrade za one građevinske tvrtke koje su spremne odmah započeti radove, kao i za arhitektonske urede koji kroz svoja arhitektonska rješenja moraju omogućiti početak radova. Vaš Zakon o obnovi koji ste predložili Hrvatskom saboru, a vladajuća većina izglasala, bio je zakašnjen i potpuno nedostatan, a rezultat Vašeg rada jest da imamo sredstva za obnovu, da imamo građevinsku operativu, a obnova se ne vrši. Ovako nesposobnu Vladu, moderna europska povijest još nije zabilježila.

 1. Iz kojeg ste razloga za koordinatora obnove postavili potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića? Gospodin Milošević se svojim postupcima u potpunosti kompromitirao, našetavajući se po Banovini sa srpskim ultra-nacionalistima i negatorima genocida u Srebrenici Miloradom Dodikom i Željkom Cvijanović. Građani Banovine su potpuno iziritirani Vašim ponašanjem i ponašanjem Vašeg potpredsjednika Miloševića, te mi u razgovorima očajno tvrde kako imaju dojam da je Vladin cilj, ne-provođenjem obnove, do kraja raseliti ionako raseljenu Banovinu.

Na ova pitanje dužni ste odgovoriti i meni, ali i hrvatskim građanima, jer Vas na to obvezuju hrvatski Ustav i hrvatski zakoni. Imati sredstva, a ne koristiti ih, jest nanošenje namjerne i izravne štete građanima Sisačko-moslavačke županije, ali i Države Hrvatske i cijelosti. Kada se u obzir uzme činjenica da će sredstva koja je Hrvatska dobila kao članica Europske unije morati biti vraćena jer nisu potrošena, svatko zdravo razuman si postavlja pitanje – je li ovo scenarij nekakvog horor-filma i je li ovo uistinu hrvatska stvarnost?! Ovo stanje je svakom normalnom čovjeku neshvatljivo.

I nemojte se izvlačiti na proceduralne nemogućnosti i složenost parlamentarne procedure zbog koje niste donijeli posebni zakon kojim biste omogućili hitnu obnovu. Jer, kao što znamo, kada je trebalo iskoristiti krizu Agrokora za lopovluk u slučaju Borg, preko noći ste donijeli Lex Agrokor, kao što je i Vaš sestrinski SDP preko noći donio Lex Perković, koji nas je zavadio s Europom, kako bi zaštitio udbaške ubojice.

Ovi slučajevi potvrđuju da se može kad se hoće. Ali oni potvrđuju i bešćutnost vladajućih struktura koje predvodite i kojima je sudbina građana Sisačko-moslavačke županije u potpunosti nevažna.

Na kraju 2021. godine možemo konstatirati da Vam je Europska komisija u ovoj godini atestirala kako je hrvatsko pravosuđe najgore pravosuđe u EU i da je platežna moć Hrvata najniža poslije Bugarske. Kad tomu dodamo navedene činjenice po pitanju obnove, koju u biti možemo okarakterizirati kao sustavno djelovanje Vlade za sprječavanje obnove, onda jedini korak koji možete učiniti za Hrvatsku, ako Vam je do nje stalo, jest podnijeti ostavku.

S poštovanjem,

Karolina Vidović Krišto
ZASTUPNICA


Podjeli
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika