Podjeli

Grad Zagreb

Dr.sc. Jelena Pavičević Vukičević,

zamjenica gradonačelnika                                                         Zagreb, 24. travnja 2021.

 

Poštovana zamjenice gradonačelnika grada Zagreba,

 

  1. godišnjica rođenja i 107. obljetnica smrti jednog od najvećih hrvatskih književnika Antuna Gustava Matoša, te središnje figure razdoblja hrvatske moderne, obilježena je ovrhom – dražbom Matoševe rodne kuće.

 

Dopustite da ispred Pokreta >Glave gore maske dolje< kao gradonačelnik grada Zagreba u kandidaturi apeliram kroz ovu zamolbu da Grad Zagreb aktivno sudjeluje na javnoj dražbi zakazanoj za 11. svibnja 2021. u Matoševom rodnom Tovarniku. Saznanje da ova kuća predstavlja ključnu točku oživljavanja Matoševe ostavštine na nacionalnoj razini snažan je argument u korist takve Vaše intervencije.

Matoš nije samo hrvatski književnik. On je i simbol hrvatskog Zagreba.

Ni do danas nije se našao nitko tko bi bolje od Matoša uhvatio tj. »analizirao« Zagreb i njegovu okolinu.

Matoš je došao u Zagreb kao dvogodišnji dječak, jer je otac August dobio učiteljsko namještenje u Gornjem gradu. Matoševi su prvotno živjeli u Tomićevoj ulici 12, dok su se konačno skrasili u Jurjevskoj ulici br.10 gdje se i danas nalazi dvokatnica koju su sagradili. Antun Gustav je odrastao i stasao kroz školovanje i obrazovanje u Zagrebu – zagrebačka opća pučka škola, potom Klasična gimnazija – Collegium Zagrabiense;  polazio je Školu Hrvatskog zemaljskog glazbenog zavoda gdje je naučio svirati violončelo, te pjevao u zboru u Crkvi svete Katarine.

Matoš je za sebe znao reći:

,,Ja sam dakle Bunjevac porijeklom, Srijemac rodom, a Zagrepčanin odgojem.”

[ Izvor: Matošev tekst Nedovršena autobiografija ]

 

Grad Zagreb je bio jedan od sponzora i partnera u obnovi kuće, a sada je u mogućnosti da sudjelovanjem u ovoj javnoj dražbi spriječi da je kupi netko tko bi mogao izvršiti prenamjenu prostora. Postoje saznanja da bi se to moglo dogoditi.

Republika Hrvatska doduše ima pravo prvokupa prilikom ovršne prodaje kulturnog dobra, ali razborito je da budemo spremni i za neočekivane obrate u postupku te ne dozvolimo iznenađenje.

To je razlog ovog obraćanja Vama da osobno – u ime svih građana Zagreba –

sudjelujete na dražbi.

Čestitam na kandidaturi i želim Vam uspjeh na izborima za gradonačelnika.

S poštovanjem,

arhitekt Ivan Valek


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika