Podjeli

Poštovani Dekane Grafičkog fakulteta prof. dr. sc. Nikola Mrvac,

Poštovani članovi Fakultetskog vijeća Grafičkog fakulteta,

S nevjericom sam pročitao članak:

NIŠTA OD MIROVINE?

Grafički fakultet traži profesora, a natječaj kao da je pisan po Borasovoj mjeri: ‘Želim iskoristiti svoje znanje‘

Radno mjesto profesora financirat će se iz vlastitih sredstava Grafičkog fakulteta, a radi se o 4500 kuna

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/graficki-fakultet-trazi-profesora-a-natjecaj-kao-da-je-pisan-po-borasovoj-mjeri-zelim-iskoristiti-svoje-znanje-15249278

Naime tvrdi se da će te raspisati natječaj „pisan po mjeri rektora Borasa“  za izbor jednoga izvršitelja na radno mjesto redovitog profesora u trajnom zvanju, u području društvene znanosti, u znanstvenom polju rektora: Informacijske i komunikacijske znanosti, na određeno vrijeme, u akademskoj godini 2022./2023. na 25 posto radnoga vremena. Stručno povjerenstvo za izbor bi bilo u sastavu: dekan Mrvac i dvije članice koje su s Borasovog bivšeg Filozofskog fakulteta: Jadranka Lasić Lazić u mirovini i Sanja Seljan.

Kako doznajem namjera Fakulteta da Borasa izaberete za Profesora emeritusa:

Prijedlog da se Borasu dodijeli titula profesora emeritusa, kako je objavio Telegram, stigao je od Grafičkog fakulteta, ali je Boras, navodno, ovaj tjedan odustao od stavljanja te točke na dnevni red Senata. Pričekat će da ga se izabere poslije završetka rektorskog mandata, nakon što su ga upozorili kako bi to bio presedan da rektor sama sebe proglasi emeritusom.

Grafički fakultet bio je taj koji je Borasa prije četiri godine zaposlio, kada je postalo jasno da mu Filozofski fakultet neće produljiti ugovor nakon 65. godine, pa ne bi mogao drugi put biti izabran za rektora, a već su ga dvaput predlagali i za dobitnika državne nagrade za životno djelo, 2020. i 2022. godine.

Zanimljivo je da nije spomenuto u tom tekstu da je Vaš fakultet predlagao rektora Borasa za izbor za Redovitog člana HAZU i da je u Razredu za društvene i humanističke znanosti HAZU dobio 0 (NULA) glasova.

Dvije godine prije toga kandidat za redovitog člana HAZU bio je mentor za doktorat Damira Borasa prof. dr. sc. Miroslav Tuđman i njemu je nedostajao u istom razredu samo jedan glas za izbor.

Međutim u vrijeme rektorovanja njegovog doktoranda prof. Tuđman nije mogao biti izabran za profesora emeritusa. Napisao sam niz pisama bivšem Odsjeku rektora Borasa na FF-u i nisam uspio doznati zašto do tog izbora nije došlo više godina pošto je FF pokrenuo taj izbor. Glasovanje u I. Razredu HAZU pokazuje da je prof. Tuđman mnogo bolji kandidat od prof. Borasa, pa je nelogično da ga Grafički fakultet predlaže za profesora emeritusa iako je poznat slučaj neizbora prof. Tuđmana. I to još – kako doznajemo iz ovog članka – nakon što ga je vaš fakultet neuspjelo dva puta predlagao za državne nagrade za životno djelo.

Još u prvom pismu FF-u naveo sam dva e-maila u kome prof. Tuđman govori o svom doktorandu:

Naslov: Re: NE-ETIČKO PONAŠANJE REKTORA BORASA
Datum: Thu, 29 Jun 2017 10:21:41 +0200
Šalje: miroslav tudjman <[email protected]>
Prima: Josip Pecaric <[email protected]>

 Dragi Josipe,

Što se tiče Borasa nemam daljnjih sugestija jer si Ti sve napisao. Što se mene tiče ja sam ga odavno otpisao i ne želim s njime imati ikakva posla. Odsjek za informacijske znanosti, zahvaljujući i Borasu, iako ne samo njemu, dosljedan je u svojoj samodestrukciji i raspast će se ako netko pametan i sposoban ne dođe na čelo …

Dvije godine kasnije prof. Tuđman mi piše:

Naslov: Re: Borasa za akademika
Datum: Mon, 2 Dec 2019 01:28:51 +0100
Šalje: miroslav tudjman <[email protected]>
Prima: Josip Pecaric <[email protected]>

Josipe, pogledao sam tekst “Borasa za akademika”. Ne može biti sporno da je Damir Boras osoba s najskromnijim znanstvenim doprinosom i ugledom od svih rektora u dugoj povijesti zagrebačkog Sveučilišta. On se ne može pohvaliti ni sa organizacijskim uspjehom ili, promjenama koje su potrebne u 21 stoljeću kada se i uloga znanja, znanosti, pa time i sveučilišta brzo mijenja. Nažalost, u njegovu mandatu o zaostajanju Sveučilišta govori i podatak da ono nije više među 500 najboljih sveučilišta. O njegovu moralnom habitusu i Ti, a i drugi puno toga su rekli i napisali.

Zbog revolta i radi protesta protiv rektora takve “izvrsnosti” i karaktera Ti si odlučio “odreći” se vlastitoga sveučilišta i mogućeg izbora u profesora emeritusa. Budući da si akademik svjetskoga znanstvenoga ugleda, priznat u svijetu u daleko većoj mjeri nego u Hrvatskoj, zvanje emeritusa Tebi ne znači puno. Međutim, moje je mišljenje da bi tvoja kritika Borasa, s pozicije akademika i profesora zagrebačkoga Sveučilišta, te participacija na skupovima (na koje Te pozivaju a Ti to ne prihvaćaš) imala veći učinak u znanstvenoj zajednici a time nužno i posljedice po samoga Borasa.

Srdačan pozdrav

Miro

Unatoč ovakvom mišljenju njegovog mentora kod koga je Boras doktorirao poslije 15 godina provedenih na FF-u u svojoj 48. godini života vaš fakultet očito smatra da o Borasu više zna od prof. Tuđmana. Groteskno zvuče Borasove riječi:

U svakom slučaju, kao profesor emeritus, za što će me predložiti sljedeći rektor jer zadovoljavam sve uvjete, sigurno ću razmisliti kako da iskoristim svoje znanstveno znanje.

Uostalom vi u Povjerenstvo stavljate umirovljenu profesorici sa FF-a dr. sc. Jadranka Lasić Lazić. Ne navodite da ona jest profesor emeritus ali ne na FF-u. Koje su zasluge bivšeg rektora što njegova bliska suradnica to nije?

A koje su zasluge bivšeg rektora za spomenuti neizbor njegovog mentora dr. sc. Miroslava Tuđmana za profesora emeritusa? Napominjem: postupak za taj izbor prof. Tuđmana pokrenut je na FF-u još 2017. godine i nije izabran do svoje smrti. Danas možemo vidjeti tko je s FF-a izabran:

Rektorov emeritus

Telegram je početkom 2021. otkrio najveći skandal rektora Borasa; uz neupitne dokumente, pokazali smo da je Boras na vlastitu inicijativu promovirao Dragu Roksandića u najviše sveučilišno počasno zvanje professor emeritus, znajući za najmanje jednu prijavu za seksualno uznemiravanje protiv njega. Potom su nam se javile još četiri žene koje su detaljno opisale što im je tijekom studija činio rektorov emeritus.

https://www.telegram.hr/politika-kriminal/spektakl-za-kraj-boras-svoju-rektorsku-eru-okoncao-ispadom-prema-studenticama-ima-li-sto-ljepse-pametna-vrijedna-i-trudna/

Napominjem da je ta ‘vlastita inicijativa’ zapravo izbor iz tzv. rektorove kvote:

Damir Boras još je samo danas rektor: Ide u penziju pa smo se prisjetili njegovih afera i skandala (srednja.hr)

U ovom članku nabrajuju niz njegovih afera i skandala pa je jedan podnaslov: Slučaj Učiteljski i Grafički.

U e-mailu prof. Tuđmana meni vidi se da ni ja nisam prof. emeritus zbog prof. Borasa. Znam da je jednom kada su pitali prof. Tuđmana zašto se tako ponašaju prema meni on je rekao da je to zato što sam ja svjetska veličina, a oni su KVARTovske veličine. Zato me ne čudi što danas kolege uspoređuju moj rad po Scopusu s učinkom cijelih fakulteta i sveučilišta. Na primjer dr. Josip Stjepandić mi šalje kakvi su po Scopusu rezultati vašeg fakulteta u odnosu na broj mojih 792 rada:

Dakle ja u Scopusu imam 792 rada, a 136 zaposlenih na Grafičkom fakultetu ima ukupno 394 što nije ni 50% od broja mojih takvih radova.

Ne čude ovakve usporedbe kada Boras objašnjava da ga želite za profesora emeritusa da iskoristite njegovo znanstveno znanje, a moje toliko znastveno znanje nije bilo zanimljivo Zagrebačkom sveučilištu.

Zahvaljuči prof. Borasu takve usporedbe će se sigurno nastaviti.

Zato mislim da bi bilo logično da me pozovete da se javim na taj natječaj.

Na svjetskim bazama imam:

MathSciNet: publikacija: 1344, citata: 6452, H-index: 25;

Scopus: publikacija: 792, citata: 6940, H-index: 36;

WoS: publikacija: 799, citata: 6375, H-index: 34.

To treba usporediti s podatcima za bivšeg rektora Borasa: Napr. Borasov H-indeks na Scopus-u je 6, a na WoS-u 5.

Prema istraživanjima sa Sveučilišta Stanford u Kaliforniji (SAD) po broju objavljenih radova sam na 2537. mjestu njihove liste od 160,000 najutjecajnijih svjetskih znanstvenika, a prvi iz RH je 7146-i.

Naravno smiješno je i pomisliti da bi Boras bio na takvoj listi.

Zato bi vi trebali usporediti moj doprinos samo u Teoriji informacija s cjelokupnim njegovim opusom. Pogledajte npr. rad:

T Rasheed, S. I. Butt, Đ. Pečarić and J. Pečarić, Generalized cyclic Jensen and information inequalities, Chaos, Solitons & Fractals, 163 (2022), 112602.

To je časopis s impact factorom 9,922 i prvi je rangiran između 108 časopisa u Mathematics, Interdisciplinary Applications.

U Prilogu vam dajem popis mojih radova u Teoriji informacija. (Cijeli popis poslat ću u prijavi na vaš natječaj.)

Dovoljno je usporediti samo taj dio s onim što ima profesor Boras da se vidi da sam ja vašem fakultetu sigurno zanimljiviji da iskoristite moje znanstveno znanje nego njegovo.

S poštovanjem,

Dr. sc. Josip Pečarić Redoviti član HAZU

Izvanjski član DANU

CC: Ministar znanosti:

[email protected]

Novi rektor Sveučilišta u Zagrebu: [email protected]

PRILOG

LIST OF PAPERS AND BOOKS IN INFORMATION THEORY

 

MONOGRAPHS, BOOKS

 1. Đ. Pečarić, J. Pečarić, (Eds.), Inequalities and Zipf-Mandelbrot law / Selected topics in information theory, Monographs in inequalities 15, Element, Zagreb, 2019., pp 342.
 2. M. Adil Khan, S. Ivelić Bradanović, N.Latif, Đ. Pečarić, J. Pečarić, Majorization Inequality and information theory / Selected topics of majorization and applications, Monographs in inequalities 16, Element, Zagreb, 2019., pp 380.
 3. S. I. Butt, L. Horváth, Đ. Pečarić, J. Pečarić, Cyclic improvements of Jensen’s inequalities / Cyclic inequalities in Information theory, Monographs in inequalities 18, Element, Zagreb, 2020, pp. 167.
 4. M. A. Khan, K. A. Khan, Đ. Pečarić, J. Pečarić, Some New Improvements of Jensen’s Inequality / Jensen’s Type Inequalities in Information Theory, Monographs in inequalities 19, Element, Zagreb, 2020. Pp. 137.
 5. J. Pečarić, Borasa za akademika. Portal dragovoljac.com, 2021:

http://www.dragovoljac.com/images/minifp/Boras.pdf

 1. J. Pečarić, Prof. dr, sc. Miroslav Tuđman, Portal dragovoljac.com, 2021.:

http://www.dragovoljac.com/images/minifp/tudjman.pdf

PAPERS:

 1. M. Matić, C.E.M. Pearce and J. Pečarić, Improvements of some bounds on entropy measures in information theory, Math. Inequal. Appl. 1(1998), 295-304.
 2. M. Matić, C.E.M. Pearce, J. Pečarić, Some comparision theorems for the mean-value characterization of “useful” information measures. Southeast Asian Bulletin of Mathematics, 23(1999), 111-116.
 3. M. Matić, C.E.M. Pearce, J. Pečarić, Further improvements of some bounds on entropy measures in information theory. Math. Inequal. Appl. 2, No 4 (1999), 599-611.
 4. C. Jardas, J. Pečarić, R. Roki and N. Sarapa, On some inequalities for entropies of discrete probability distributions, J. Austr. Math. Soc., Ser. B, 40(1999), 535-541.
 5. M. Matić, C.E.M. Pearce and J. Pečarić, On an inequality for the entropy of a probability distribution. Acta Math. Hungar. 85(4)(1999), 345-349.
 6. C. Jardas, J. Pečarić, R. Roki and N. Sarapa, On some inequalities for series and probability entropies. International Journal of Applied Mathematics, Vol 1, No 5(1999), 529-535.
 7. C. Jardas, J. Pečarić, R. Roki and N. Sarapa, A note on some inequalities for finite sums and application to entropies of probability distributions, Journal of Computational Analysis, Vol 1, No 1, (1999), 115-120.
 8. S. Dragomir, C.E.M. Pearce, J. Pečarić, Some new inequalities for the logarithmic map with applications to entropy and mutual information. Kyungpook Mathematical Journal, 41 (2001), 115-125.
 9. M. Matić, C. E. M. Pearce and J. Pečarić, Refinements of some bounds in information theory, ANZIAM J. (formerly J. Austral. Math. Soc. Ser. B) 42 (2001), 387-398.
 10. C. Jardas, J. Pečarić, R. Roki and N. Sarapa, On an inequality for the entropy of a probability distribution, Math. Inequal. Appl. 4 (2001), 209-214.
 11. I. Budimir, S.S. Dragomir and J. Pečarić, Further reverse results for Jensen’s discrete inequality and applications in information theory, J. of Inequal. In Pure and Appl. Math. 2 (2001), Article 5.
 12. B. Mond and J. Pečarić, On some applications of the AG inequality in Information Theory, J. Inequal. In Pure and Appl. Math. 2 (2001), Article 11.
 13. M. Matić, C.E.M. Pearce and J. Pečarić, Some refinements of Shanons inequalities. ANZIAM J. (formerly J. Austral. Math. Soc. Ser. B) 43 (2002), 493-511.
 14. M. Matić, C.E.M. Pearce, J. Pečarić, On some inequalities for entropy and mutual information of random vectors. Communications in Applied Analysis 6 (2002), no. 3, 403-414.
 15. Y. J. Cho, M. Matić, J. Pečarić, On Some Bounds in Coding Theory. International J. of Pure and Applied Math. (IJPAM), 1 (2002), 379-388.
 16. T.  Furuta and J. Pečarić, An operator inequality associated with the operator concavity of operator entropy A log A-1. Math. Inequal. Appl. 6 (2003), 531-543.
 17. Y. J. Cho and J. Pečarić, On some estimations of Kraft numbers, J. Comput. Anal. Appl. 7 (2005), 409-416.
 18. M. Anwar, S. Hussain and J. Pečarić, Some inequalities for Csiszar – divergence measures, International Journal of Mathematical Analysis, 3 (2009), 1295-1304.
 19. M. Anwar, G. Farid and J. Pečarić, Generalization of K-divergence and related means, J. Math. Inequal. 5 (2011), 181-191.
 20. J. Pečarić and J. Perić, Remarks on the paper “Jensen’s inequality and new entropy bounds” of S. Simić, J. Math. Inequal., (2012), no. 3, 631-636.
 21. M. Adil Khan, M. Niezgoda and J. Pečarić, Bregman and Burbea-Rao divergence for matrices, Rad HAZU, 17 (2013), 11-32.
 22. R. Mikić, J. Pečarić, I. Perić, Y. Seo: The generalized Tsallis relative operator entropy via solidarity, J. Math. Inequal., Vol. 10, No. 1 (2016), 269-283.
 23. G. Farid, A. Ur Rehman, J. Pečarić, On generalization of K-divergence, its order relation with J-divergence and related results, Proyecciones, 35(4), (2016), 383–395
 24. M. A. Khan, Đ. Pečarić, J. Pečarić, Bounds for Shannon and Zipf-Mandelbrot entropies, Math Meth Appl Sci. 2017;1–7.
 25. N. Latif, Đ. Pečarić and J. Pečarić,  Majorization, Csiszar Divergence and Zipf-Mandelbrot law, Journal of Inequalities and Applications, (2017) 2017:197
 26. L. Horvath, Đ. Pečarić, J. Pečarić, Estimations of f- and Rényi divergences by using a cyclic refinement of the Jensen’s inequality , J. Bull. Malays. Math. Sci. Soc. (2017).
 27. S. I. Butt, K. Khan, Đ. Pečarić, J. Pečarić, Combinatorial improvement of Shannon inequality and related results, J. Math. Anal., 8(4), (2017), 97-110
 28. J. Jakšetić, Đ. Pečarić, J. Pečarić, Some classical inequalities and Zipf-Mandelbrot law, Octogon Mathematical Magazine, 25 (2), (2017), 11-22.
 29. N. Latif, Đ. Pečarić, J. Pečarić, Majorization in Information Theory, Journal of Inequalities and Special Functions, 8 (4), (2017), 42-56
 30. J. Jakšetić, Đ. Pečarić, J. Pečarić, Some properties of Zipf-Mandelbrot law and Hurwitz ζ-function, M. Inequal. Appl., 21 (2), (2018), 575-584.
 31. S. Ivelić Bradanović, N. Latif, Đ. Pečarić, J. Pečarić, Sherman’s and related inequalities with applications in Information Theory, J. Inequal. Appl., 2018:98, (2018), https://doi.org/10.1186/s13660-018-1692-0
 32. N. Lovričević, Đ. Pečarić, J. Pečarić, Zipf–Mandelbrot law, f-divergences and the Jensen-type interpolating inequalities, J. Inequal. Appl., 2018:36, (2018),
 33. R. Mikić, Đ. Pečarić, J. Pečarić, Inequalities of the Jensen and Edmundson-Lah-Ribarič type for 3-convex functions with applications, J. Math. Inequal., 12 (3), (2018), 677-692
 34. S. I. Butt, N. Mehmood, Ð. Pečarić, J, Pečarić, New Bounds for Shannon, Relative and Mandelbrot Entropies via Hermite Interpolating Polynomial, Demonstr. Math., 2018; 51:112-130. 
 35. R. Mikić, Đ. Pečarić, J. Pečarić, Converses of the Edmundson-Lah-Ribaric inequality for the generalized Csiszar divergence with applications to Zipf-Mandelbrot law, Annals of the University of Craiova – Mathematics and Computer Science Series, 45 (2), (2018), 208-222
 36. K. A. Khan, T. Niaz, Ð. Pečarić, J. Pečarić, Refinement of Jensen’s inequality and estimation of f – and Rényi divergence via Montgomery identity, J. Inequal. Appl. 2018:318, (2018) , https://doi.org/10.1186/s13660-018-1902-9
 37. N. Latif, Ð. Pečarić, and J. Pečarić: Majorization, “useful” Csiszár divergence and “useful” Zipf-Mandelbrot law,  Open Math. 2018; 16: 1357–1373.,
 38. R. Mikić, Đ. Pečarić, J. Pečarić, Inequalities of the Jensen and Edmundson-Lah-Ribarič type for positive linear functionals with applications, Moscow Mathematical Journal, 18 (4), (2018), 739-753.
 39. M. A. Khan, Ð. Pečarić, J. Pečarić, On Zipf-Mandelbrot entropy, Journal of Computational and Applied Mathematics, 346 (2019), 192-204
 40. A. Khan, M, Pečarić, Đ, Pečarić, J.:  Bounds for Csiszár divergence and hybrid Zipf‐Mandelbrot entropy. Math. Meth. Appl. Sci. 2019; 1–14.
 41. M. Adeel, K. A. Khan, Ð. Pečarić and J. Pečarić: Generalization of the Levinson inequality with applications to information theory, Journal of Inequalities and Applications 2019, 2019:212
 42. Niaz, T., Khan, K. A., Pečarić, Đ., & Pečarić, J.: Estimation of Different Entropies via Taylor One Point and Taylor Two Points Interpolations Using Jensen Type Functionals. International Journal of Analysis and Applications, 17(5) (2019), 686-710.
 43. S. I. Butt, N. Mehmood, Đ. Pečarić, J. Pečarić: New bounds for Shannon, relative and Mandelbrot entropies via Abel-Gontscharoff interpolating polynomial, Mathematical Inequalities and Applications, Volume 22, Number 4 (2019), 1283–1301
 44. N Mehmood, S. I. Butt, Ð. Pečarić, J. Pečarić, Several new cyclic Jensen type inequalities and their applications, Journal of Inequalities and Applications. (2019) Article number: 240 (2019)
 45. A. Barbir, S. Ivelić Bradanović, Đ. Pečarić, J- Pečarić: Converse to the Sherman inequality with applications, Mathematical Inequalities and Applications, Volume 22, Number 4 (2019), 1405–1419
 46. N. Lovričević, Đ. Pečarić, J. Pečarić: Monotonicity of the Jensen functional for f-divergences with applications to the Zipf-Mandelbrot law, Mathematical Inequalities and Applications, Volume 22, Number 4 (2019), 1427–1449
 47. Đ. Pečarić, J. Pečarić, M. Rodić: On a Jensen-type inequality for generalized f-divergences and Zipf-Mandelbrot law, Mathematical Inequalities and Applications, Volume 22, Number 4 (2019), 1463–1475
 48. S. Khalid, Ɖ. Pečarić and J. Pečarić, On Zipf-Mandelbrot entropy and 3-convex functions, Adv. Oper. Theory, 724-737, 2019.
 49. S. Khalid, Ɖ. Pečarić and J. Pečarić, On Shannon and Zipf-Mandelbrot entropies and related results, J. Inequal. Appl., 1-14, 2019.
 50. M. Adeel, K. A. Khan, Đ. Pečarić and J Pečarić, Levinson type inequalities for higher order convex functions via Abel-Gontscharoff interpolation, Advances in Difference Equations, (2019) 2019:430 (Published October 11, 2019).
 51. Adil Khan, M., Pečarić, Ð. & Pečarić, J.: New refinement of the Jensen inequality associated to certain functions with applications. J. Inequal. Appl. 2020, 76 (2020). https://doi.org/10.1186/s13660-020-02343-7
 52. K. Ali Khan, T. Niaz, Đ. Pečarić, J. Pečarić, Estimation of different entropies via Hermite interpolating polynomial using Jensen type functionals, J. Anal (2020).
 53. M. Adeel, K. Ali Khan, Ð. Pečarić and J. Pečarić: Levinson-type inequalities via new Green functions and Montgomery identity, Open Mathematics 2020, Volume 18, Issue 1, 632–652.
 54. S. I. Butt, T. Rasheed, Ð. Pečarić and J. Pečarić: Combinatorial extensions of Popoviciu’s inequality via Abel-Gontscharoff polynomial with applications in information theory, Rad HAZU. Matematičke znanosti, Vol. 24 = 542 (2020): 59-80,
 55.  S. I. Butt, M. Klaričić Bakula, Đ. Pečarić, J. Pečarić, Jensen-Grüss inequality and its applications for the Zipf-Mandelbrot law, Mathematical Methods in the Applied Sciences, Vol. 44, Issue 2 (2021), 1664-1673.
 56. M. A. Khan, Đ. Pečarić, J. Pečarić, A new refinement of the Jensen   inequality with applications in information theory, Bull. Malays. Math.   Sci. Soc. (2020), 23.
 57. N. Mehmood, S. I. Butt, Đ. Pečarić, J. Pečarić, Generalizations of cyclic refinements of Jensens inequality by Lidstones polynomial with applications in Information Theory, J. Math. Inequal 14 (1), 249-271.
 58. Adeel, M., Khan, K. A., Pečarić, Ð., & Pečarić, J. (2020). Estimation of f-divergence and Shannon entropy by Levinson type inequalities via new green’s functions and Lidstone polynomial. Advances in Difference equations, 2020(1): 27.
 59. Adeel, M., Khan, K. A., Pečarić, Ð., & Pečarić, J., Estimation of f-divergence and Shannon entropy by Levinson type inequalities for higher order convex functions via Taylor polynomial. Journal of Mathematics and Computer Science, Vol. 21, Issue 4, 322-334, (2020).
 60. I. Ansari, K. A. Khan, A. Nosheen, Đ. Pečarić and J. Pečarić, Shannon Type Inequalities via Time Scales Theory, Advances in Difference Equations (2020).
 61. I. Ansari, K. A. Khan, A. Nosheen, Đ. Pečarić and J. Pečarić, Some inequalities for Csiszar divergence via theory of time scales, Advances in Difference Equations (2020) 2020:698.
 62. Barić, J.; Pečarić, Đ.; Pečarić, J., Superquadratic functions in information theory // Journal of mathematical inequalities, 14 (2020), 4; 1321-1331.
 63. M. Adeel, K. A. Khan, Đ. Pečarić and J. Pečarić, Entropy results for Levinson-type inequalities via Green functions and Hermite interpolating polynomial, Aequationes Mathematicae, (2021) (Published August 25, 2021).
 64. A. Khan, M., Khan, S., Pečarić, Ɖ. et al. New improvements of Jensen’s type inequalities via 4-convex functions with applications. Revista de la Real Academia de Ciencias Exactas Fisicas y Naturales Serie A-Matematicas 115, 43 (2021).
 65. S. I. Butt, M. Klaričić Bakula, Đ. Pečarić, J. Pečarić, Jensen-Grüss inequality and its applications for the Zipf-Mandelbrot law, Mathematical Methods in the Applied Sciences, Vol. 44, Issue 2 (2021), 1664-1673.
 66. M. A. Khan, Đilda Pečarić, J. Pečarić, A new refinement of the Jensen inequality with applications in information theory, Bull. Malays. Math. Sci. Soc. 44(1), (2021) 267-278.
 67. Adeel, M.,  Khan, K. A.Pečarić, Đ.Pečarić, J.Estimation of f-divergence and shannon entropy by levinson type inequalities via lidstone interpolating polynomialTransactions of A. Razmadze Mathematical Institute, 175(1), pp. 1-11
 68. M. Adeel, K. A. Khan, Đ. Pečarić and J. Pečarić, Generalization of Levinson inequality with application to information theory, Journal of Inequalities and Applications, Article No. 230 (2019) ISSN 1029-242X (Published August 29, 2019)
 69. N. Siddique, M. Imran, K. A. Khan and J. Pečarić, Majorization inequalities via Green functions and Fink’s identity with applications to Shannon entropyJournal of Inequalities and Applications 2020:192
 70. N. Siddique, M. Imran, K. A. Khan and J. Pečarić, Difference equations related to majorization theorems via Montgomery identity and Green’s functions with application to the Shannon entropyAdvances in Difference Equations 2020:430
 71. I. Ansari, K. A. Khan, A. Nosheen, Đ. Pečarić and J. Pečarić, Estimation of divergence measures via weighted Jensen inequality on time scales, Journal of Inequalities and Applications 202193 (2021) ISSN 1029-242X (Published May 28, 2021).
 72. Rasheed, T.Butt, S.I.Pečarić, D.Pečarić, J.Akdemir, A.O.Uniform Treatment of Jensen’s Inequality by Montgomery IdentityJournal of Mathematics2021, 5564647
 73. A. Khan, M.Khan, S.Pečarić, Ɖ.Pečarić, J.New improvements of Jensen’s type inequalities via 4-convex functions with applicationsRevista de la Real Academia de Ciencias Exactas, Fisicas y Naturales – Serie A: Matematicas115 (2), 43
 74. Khan, K.A.Niaz, T.Pečarić, Đ.Pečarić, J.Estimation of different entropies via Hermite interpolating polynomial using Jensen type functionalsJournal of Analysis, 29 (1), pp. 15-46
 75. Pečarić, Đ.Pečarić, J.Pokaz, Đ.Generalized Csiszár’s f –divergence for lipschitzian functionsMathematical Inequalities and Applications24(1), pp. 13-30.
 76. I. Ansari, K. A. Khan, A. Nosheen, Đ. Pečarić and J. Pečarić, Estimation of Divergences on time scales via Green function and Fink’s Identity, Advances in Difference Equations 2021, Article number: 394 (2021) (Published August 24, 2021).
 77. I. AnsariK. A. KhanA. NosheenÐ. Pečarić & J. Pečarić, New entropic bounds on time scales via Hermite interpolating polynomial, Journal of Inequalities and Applications volume 2021, Article number: 195 (2021).
 78. I. Ansari, K. A. Khan, A, Nosheen, Đ. Pečarić and J. Pečarić, Estimation of divergence measures on time scales via Taylor’s polynomial and Green’s function with applications in q-calculus, Advances in Difference Equations (2021) 2021:374. (Published August 10, 2021).
 79. I. Ansari, K.A. Khan, A. Nosheen, Đ. Pečarić and J. Pečarić, Estimation of entropies on time scales by Lidstone’s interpolation using Csiszár-type functional, Hacettepe J. Math Stat. Vol. 51 (3), 817 – 833 ISSN: 2651-477X (Published June 01, 2022.
 80. M. Adeel, K. A. Khan, Đ. Pečarić and J. Pečarić, Estimation of f-divergence and Shannon entropy by Levinson type inequalities via Fink’s identity, FILOMAT, 36:2 (2022), 527–538 (Published March 01, 2022).
 81. Butt, S. I. and Rasheed, T. and Pečarić, Đ. and Pečarić, J. (2022) Measure theoretic generalizations of Jensen’s inequality by Fink’s identity. Miskolc Mathematical Notes, 23 (1). pp. 131-154.
 82. T Rasheed, S. I. Butt, Đ. Pečarić and  J. Pečarić, Generalized cyclic Jensen and information inequalities, Chaos, Solitons & Fractals,  163 (2022), 112602.

PAPERS IN BOOKS AND PROCEEDINGS (GIVEN ON MATHSCINET)

 1. M. Matić, C. E. M. Pearce, J. Pečarić, Bounds on entropy measures for mixed populations, Analytic and Geometric Inequalities and Applications, editors T.M. Rassias, H.M. Srivastava, Kluwer Acad. Publ., Dordrecht/Boston/London, 1999., 231-244.
 2. M. Matić, C. E. M. Pearce, J. Pečarić, Shannon’s and related inequalities in information theory. Survey on classical inequalities, editor Themistocles M. Rassias, Kluwer Academic Publ., 2000., 127-164
  1. C. E. M. Pearce and J. Pečarić, On the Lin-Wong Divergence Measure of Entropy, Inequality theory and applications. Vol. 4, 93–109, Nova Sci. Publ., New York,2007, edited by Y.J. Cho, J.K. Kim and S.S. Dragomir.
  2.        C. E. M. Pearce and J. Pečarić, On the Lin-Wong Divergence Measure of Entropy, Inequality theory and applications. Vol. 4,
  3. –109, Nova Sci. Publ., New York,2007, edited by Y.J. Cho, J.K. Kim and S.S. Dragomir.

   OTHER PAPERS IN BOOKS AND PROCEEDINGS

   1. V. Gluščević, C.E.M. Pearce, J. Pečarić and J. Šunde, Bounds for differential entropy measures, Proc. 20th Int. Conf. Information Technology Interfaces ITI ’98, June 16-19, 1998, Pula, Croatia, 383-388.
   2. M. Matić, C.E.M. Pearce and J. Pečarić, Some further bounds for differential entropy measures. Proc. 5th International Conference on Telecomunnications, June 15-18, 1999, Zagreb, 45-47.
   3. J. Jakšetić, Đ. Pečarić and J. Pečarić, Zipf-Mandelbrot law, Properties and its generalizations. In: Đ. Pečarić, J. Pečarić, (Eds.), Inequalities and Zipf-Mandelbrot law / Selected topics in information theory, Monographs in inequalities 15, Element, Zagreb, 2019., pp 1-28.
   4. A. Khan, Đ. Pečarić, J. Pečarić and Z. M. Al-Sahwi, On Zipf-Mandelbrot entropy. In: Đ. Pečarić, J. Pečarić, (Eds.), Inequalities and Zipf-Mandelbrot law / Selected topics in information theory, Monographs in inequalities 15, Element, Zagreb, 2019., pp 29-44.
   5. Đ. Pečarić, J. Pečarić and A. Vukelić, Approximating f-divergence via Hermite interpolation polynomials. In: Đ. Pečarić, J. Pečarić, (Eds.), Inequalities and Zipf-Mandelbrot law / Selected topics in information theory, Monographs in inequalities 15, Element, Zagreb, 2019., pp 45- 59.
   6. N. Lovričević, Đ. Pečarić and J. Pečarić, Zipf-Mandelbrot law and superadditivity of the Jensen functional. In: Đ. Pečarić, J. Pečarić, (Eds.), Inequalities and Zipf-Mandelbrot law / Selected topics in information theory, Monographs in inequalities 15, Element, Zagreb, 2019., pp 61-88.
   7. A. Khan, Đ. Pečarić and J. Pečarić, Inequalities for Shanon and Zipf-Mandelbrot entropies by using Jensen type inequalities. In: Đ. Pečarić, J. Pečarić, (Eds.), Inequalities and Zipf-Mandelbrot law / Selected topics in information theory, Monographs in inequalities 15, Element, Zagreb, 2019., pp 89-128.
   8. K. Khan, T. Niaz, Đ. Pečarić and J. Pečarić, Combinatorial improvements of Zipf-Mandelbrot laws via interpolations. In: Đ. Pečarić, J. Pečarić, (Eds.), Inequalities and Zipf-Mandelbrot law / Selected topics in information theory, Monographs in inequalities 15, Element, Zagreb, 2019., pp 129-164.
   9. S. Butt, L. Horvath, Đ. Pečarić and J. Pečarić, Cyclic improvements of Inequalitires for Entropy of ZM law. In: Đ. Pečarić, J. Pečarić, (Eds.), Inequalities and Zipf-Mandelbrot law / Selected topics in information theory, Monographs in inequalities 15, Element, Zagreb, 2019., pp 167-203.
   10. R. Mikić, Đ. Pečarić, J. Pečarić and J. Perić, Inequalities of the Jensen and Edmunson-Lah-Ribarič type for Zipf-Mandelbrot law. In: Đ. Pečarić, J. Pečarić, (Eds.), Inequalities and Zipf-Mandelbrot law / Selected topics in information theory, Monographs in inequalities 15, Element, Zagreb, 2019., pp. 205-256.
   11. A. Barbir, S. Ivelić, Đ. Pečarić and J. Pečarić, On Sherman’s inequality with applications in information theory. In: Đ. Pečarić, J. Pečarić, (Eds.), Inequalities and Zipf-Mandelbrot law / Selected topics in information theory, Monographs in inequalities 15, Element, Zagreb, 2019., pp 257-286.
   12. Đ. Pečarić, J. Pečarić, D. Pokaz and M. Rodić, Jensen-type inequalities for generalized f-divergence and Zipf-Mandelbrot law. In: Đ. Pečarić, J. Pečarić, (Eds.), Inequalities and Zipf-Mandelbrot law / Selected topics in information theory, Monographs in inequalities 15, Element, Zagreb, 2019., pp 287-312.
   13. S. Khalid, Đ. Pečarić and J. Pečarić, Shanon and Zipf-Mandelbrot entropies and related results. In: Đ. Pečarić, J. Pečarić, (Eds.), Inequalities and Zipf-Mandelbrot law / Selected topics in information theory, Monographs in inequalities 15, Element, Zagreb, 2019., pp. 313-339.

   PAPERS IN CONFERENCES

   1. M. Matić, C. E. M. Pearce and J. Pečarić, Improved bounds on entropy measures for mixed populations, Inequal. Th. & Appl., Vol. , edited by Y.J. Cho, J.K. Kim and S.S. Dragomir.
   2. G. Farid and J. Pečarić, Generalization of K-diverdence and related means, 4rd International Conference on 21stCentury Mathematics 2009, Lahore, Pakistan, 2009.
   3. M. A. Khan, M. Niezgoda, and J. Pečarić, Bregman and Burbea-Rao divergence for matrices, Math. Inequalities and Applications 2010, Lahore, Pakistan, March 7-13, 2010.
   4. M. A. Khan, M. Niezgoda, and J. Pečarić, Bregman and Burbea-Rao divergence for matrices, 5rd International Conference on 21stCentury Mathematics 2011, Lahore, Pakistan, 2011.
   5. J. Pečarićand J. Perić, “Remarks on the paper “Jensen’s inequality and new entropy bounds” of S. Simić”, 5th Croatian Mathematical Congress, June 18-21, 2012, Rijeka, Croatia.
   6. N. Lovričević, Đ. Pečarić, J. Pečarić, Csiszar divergence functional and the concept of superadditivity, poster, 7th Croatian Mathematical Congress, June, 15-18, 2022, Split, Croatia.
   7. S. Ivelić Bradanović; Đ.  Pečarić; J. Pečarić: New Lower and Upper Bounds for f-Divergences With Applications in Information Theory // Mathematical Inequalities and Applications 2018, Book of Abstracts. Zagreb: Element, 2018. str. 8-8.

    ADVISOR FOR PHD’S IN INFORMATION THORY

    Marko Matić, Nejednakost Jensenova tipa s primjenama u teoriji informacija, (1998, Zagreb), 8 joint papers in dissertation.

   Muhammad Adil Khan, Inequalities for Bregman and Burbea-Rao Divergences and Related Results (2012, Lahore, Pakistan), 7 joint papers in dissertation.

   JOURNAL IN INFORMATION THEORY

    Guest Editor for the journal ENTROPY (Impact Factor: 2.738 (2021) ; 5-Year Impact Factor: 2.642 (2021)): Special Issue “Shannon Entropy: Mathematical View”.

    Josip Pečarić


Podjeli
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika