Podjeli

Poštovani gospodine predsjedniče Vlade RH,

Nakon solističkih najava u javnosti o budućoj poreznoj reformi od strane ministra financija, u kojim najavljuje smanjivanje mirovinskog doprinosa za pojedine kategorije  zaposlenih, te mogućno ukidanje prireza za lokalnu samoupravu – od kojega se dobrim dijelom potpomažu najsiromašnije kategorije starijih građana, konačno ste se i sami obratili javnosti naglasivši kako će „idućih dana biti dovršen šesti krug porezne reforme, koji je u završnoj fazi priprema i koji će u konačnici omogućiti hrvatskim građanima veće plaće, kako biste „spriječili ugrozu egzistencije hrvatskih obitelji, zadržali radna mjesta, kompanijama omogućili da premoste velike izazove, bez valova otpuštanja“. Zanimljivo kako Vaše i ministrove inicijative podržavaju samo poslodavci i njihove udruge te predstavnici obveznih mirovinskih fondova inozemnih banaka, dok se protive brojni znanstvenici, sindikati kao predstavnici radnika i umirovljeničke udruge.

Poštovani premijeru, uključivanjem u rad više radnih skupina za poboljšanje mirovinskog sustava, jačanjem socijalnog dijaloga te razradom brojnih inicijativa za povećanje adekvatnosti mirovina, kako je Hrvatskoj savjetovano od strane Europske komisije, vjerovali smo da ćemo biti kontaktirani u svakom pitanju koje se dotiče položaja starijih osoba u društvu. Ovaj put ne samo da nismo obaviješteni, već smo o svemu doznali iz medija. Saznali smo putem medija i da ministar financija nema namjeru povećati osobni porezni odbitak na dohodak (plaće i mirovine) sa 4.000 na 5.000 kuna, odnosno sa 530,90 eura na 663,61 eura, jer bi time pogodovao „srednjoj i višoj klasi“. Oprostite, premijeru, ali ovakva ocjena je zastrašujuća.

Također, u Vašim istupima u vezi tzv. porezne reforme, uz građane i plaće niti jednom ne spominjete 23 posto građana starijih od 65 godina niti umirovljenike. Niti riječju ne spominjete da ćete njihove mirovine učiniti adekvatnijima. Sve nas to zbunjuje, jer Vi biste trebali dobro znati da ste u HDZ-ovom predizbornom dokumentu „Sigurna Hrvatska“ iz 2020. najavili povećanje udjela neto mirovina u neto plaćama do kraja mandata na barem 50 posto. Sada je u veljači, međutim, udjel mirovine u plaći pao na samo 35,1 posto. To je službeni podatak, a ne ono što Vam dostavljaju ministri nakon što odrežu tzv. mirovine temeljem međunarodnih ugovora, jer i to su poglavito građani Hrvatske. I s takvim smo postotkom najniže na ljestvici Europske unije (prosječni udjel – 62 %), kao i među državama nastalim na području bivše Jugoslavije, gdje se udjel kreće od 45 do 60 posto.

Možda niste vidjeli, premijeru, da su prema najnovijim hrvatskim statističkim podacima prosječni hrvatski građani manje siromašni, osim što je stopa siromaštva starijih od 65 godina i dalje najviša, i dalje raste, a sada je 32,4 posto. To znači da ste zaboravili četvrtinu svojih građana koji ne primaju plaće, već mirovine ili socijalne potpore. Eto, to su razlozi zbog čega se protivimo rezanju doprinosa za mirovine za prvi stup sa sada  niskih 15 posto, dok Italija ima 33 posto, Francuska i Češka 26 posto, Slovačka 23 posto…

Pozivamo Vas, premijeru, da povećate mirovine za najmanje 10 posto, ukinete penalizaciju sa 65 godina, uvedete novi model usklađivanja prema povoljnijem indeksu rasta plaća ili cijena, uvedete minimalne mirovine, svim umirovljenicama priznate barem po jednu godinu dodatnog staža po djetetu (a ne 6 mjeseci i to samo umirovljenima nakon 1.1.2019. godine), uvedete 13. mirovinu, vratite prava na dostavu mirovina poštom, ukinete plaćanje alimentacije od strane baka i djedova, a o ostalome ćemo rado nastaviti socijalni dijalog, jer suprotno od toga su prosvjedi sve gladnijih umirovljenika, što bismo svi rado izbjegli.

 

Matica umirovljenika Hrvatske                      Sindikat umirovljenika Hrvatske

Višnja Fortuna, predsjednica                            Jasna Petrović, predsjednica


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika