Podjeli

Poštovani posjetitelji našeg cijenjenog istraživačkog portala, ponovno smo sa vama nakon uskršnje pauze. Svi smo zaslužili malo odmora i mira zbog pogoršane korona zdravstvene situacije. Nadamo se da će situacija popraviti i u našem gradu Trogiru. Do tada ostaju nam opet tekstovi o političko-društvenoj situaciji.

U glavnim medijima u Hrvatskoj ponovno ste ovog tjedna mogli čitati o aferi JANAF i uhićenju bivšeg direktora tog javnog poduzeća Dragana Kovačevića. Uhićen je zbog sumnji USKOK-a da je primao mito u obliku nekretnina za namještanje poslova u JANAF-u. Investitori stanova u Splitu na Žnjanu su bivši predsjednik Hrvatske narodne stranke Ivan Vrdoljak i županijski vijećnik i predsjednik Dalmatinskog regionalnog saveza HNS-a Klement Bašić. Tvrtka im nosi naziv „Sunčani Žnjan“.

Trogiranima po lošem je poznat Ivan Vrdoljak jer je davne 2013. godine potpisao kupoprodajni ugovor o prijenosu vlasništva sa vlasnikom Brodotrogira Dankom Končarem. Taj bivši ministar gospodarstva se povukao iz politike i bavi se privatnim poduzetništvom. Povezan je bio sa Prvim plinarskim društvom i njegovim vlasnikom Pavlom Vujnovcem, a porijeklom je iz Osijeka. Mediji najavljuju uhićenje navedenog dvojca.

Trogiranima je zato puno poznatiji Klement Bašić, koji se prije bavio poduzetništvom u ovom gradu sretnog trenutka. Politikom se počeo baviti kada je ušao u Hrvatsku narodnu stranku i napredovao je sve do pozicije predsjednika županijske organizacije. Bio je jedan od glavnih organizatora kampanje za gradonačelnika Ante Bilića. Povezuje ih trajno prijateljstvo, dok kuloari bruje da je Bašić bio Bilićev „torbar“. Što znači „torbar“ zaključite sami.

Hrvatska narodna stranka jest u koaliciji sa SDP-om na razini grada Trogira, na razini države podržavaju HDZ. U Županijskoj skupštini uvijek podržavaju većinu. Biti će zanimljivo kuda će i kamo dovesti istraga USKOK-a i da li će obuhvatiti još više osoba, ali izgleda po dokazima da jedan krak vodi put Trogira. Neprijatelj pred vratima. Nećemo prejudicirati ništa, ali mnogi su nam se smijali kada smo ukazivali na kriminal u Kairosovom gradu. Nažalost, bili smo u pravu.

Nakon najvećeg katoličkog blagdana Uskrsa kreće glavna predizborna kampanja za nadolazeće lokalne izbore. Uoči izbora Sabor je donio izmjene Zakona o lokalnim izborima prema kojima će biti zabranjeno kandidiranje svima koji su osuđeni na zatvorsku kaznu od najmanje šest mjeseci ili uvjetno ili im je kazna zamijenjena radom za opće dobro. Isto tako, pravomoćnom presudom za svako kazneno djelo dužnosnicima automatski prestaje mandat.

Dok Sabor donosi nove zakone, za to vrijeme stranke i platforme bruse liste za lokalne izbore. Najavljuju se na listama prepoznatljiva imena, ali i ona manje poznata. U Trogiru će biti jedni od najneizvjesnijih izbora od prvih demokratskih izbora. Puno obećanja, puno govorancije, malo rješenja, i to je jedan sukus dosadašnje kampanje. Ali, ostaviti ćemo još dovoljno vremena kandidatima da nas iznenade. Veseli i zdravi bili!

Anđelko Jeličić


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika