Podjeli

Točno je da će se ukupni uspjeh na nadolazećim lokalnim izborima u percepcijskom smislu mjeriti ekvivalentom  uspješnosti u velikim gradovima, što je na neki način uvijek predstavljalo svojevrstan spin mogućih gubitnika.Kada se pokušajuzanemariti rezultati izbora u županijama i općinama u kojima je HDZ-e danas suvereno vlada na gotovo ¾ hrvatskog teritorija, namećući tezu da je pobjednik izbora onaj koji osvoji velike gradove, jasno je da se radi o alibi argumentu kako bi gubitnici zapravo prikrili svoj mogući izborni fijasko.

Po toj logici, glede velikih gradova najveći je ulog u gradu Zagrebu, a gradonačelnik Zagreba do sada je neopravdano nosio titulu drugog čovjeka u državi. Kao što je poznato iz recentnih događaja Zagreb je uvijek bio ovisan o državi, a ne obrnuto! Ako ćemo lamentirati o visini proračuna grada Zagreba uspoređujući ga s proračunom Republike Hrvatske,onda je istina da je zagrebački proračun drugi u državi po veličini, što apsolutno ne znači da je gradonačelnik Zagreba drugi čovjek u državi. Tu titulu je sam sebi prikačio Milan Bandić kako bi veći nego što je stvarno bio. Logično je da Zagreb kao metropola Hrvatske, grad s najvećim brojem birača i stanovnika ima svoju težinu, no, poglavito za HDZ, eventualni neuspjeh HDZ-a u Zagrebu, nikako se neće moći tumačiti kao poraz, jer HDZ nije nikada ni vladao Zagrebom. HDZ na ovim lokalni izborima u Zagrebu može puno profitirati, a jako malo izgubiti.

HDZ bi najviše politički profitirao ulaskom Davora Filipovića u drugi krug izbora za Zagreb što je realno moguće, jer je odličan kandidat, a ako promatramo trendove od parlamentarnih izbora do danas,u drugom krugu je apsolutno sve otvoreno. Bjesomučni napadi na Davora Filipovića bez ijednog pravog argumenta, zapravo su odraz straha njegovih konkurenata od još jačeg HDZ-a! Ukoliko Davor Filipović uđe u drugi krug zagrebačkih izbora imat će  velike šanse pobijediti Tomislava Tomaševića ili Jelenu Pavičević Vukičević. Zagrebu nije potrebna nova „kuma“, poslije „kuma“ Bandića, Zagrebu nisu potrebni Soroševi stipendisti i aktivisti koji su do grla dužni svojim gremijima i mentorima, Zagrebu su potrebne kompetencije, vizije, mladost, sportski pobjednički duh i nadasve čiste ruke bez bilo kakvih koruptivnih repova. Sve te karakteristike posjeduje samo jedan kandidat za gradonačelnika Zagreba, a to je Davor Filipović!

Čini se da uspjeh Davora Filipovića na izborima za Zagreb mogu poremetiti jedino jake anti-Plenkovićevske frakcije unutar HDZ-a, koje eventualni poraz Filipovića žele prebaciti na leđa neomiljenog im Plenkovića. Zbog toga je krajnje vrijeme da Filipovićev tim počne voditi ozbiljnu kampanju u svim segmentima, jer svaki eventualni neuspjeh prelomit će se preko leđa čelnika zagrebačke stranačke organizacije!

Na zadnjim parlamentarnim izborima Andrej Plenković je u centru Zagreba osvojio rekordnih 28 000 preferencijskih glasova, a Gordan Jandroković je u 2. izbornoj jedinici koja se naslanja na rubna područja Zagreba pobijedio sve konkurente, uključujući Škoru i Raspudića, s otprilike 18 000 osvojenih preferencijskih glasova. Ako to promatramo kao matematički trend HDZ-ovog ukupnog rasta i stabilnosti, HDZ na ovim lokalnim izborima prije može ostvariti pobjednički rezultat nego gubitnički, kako bi to oponenti željeli unaprijed prikazati.

 

U Splitu, drugom najvećem gradu u Republici Hrvatskoj lomiti će se koplja između Keruma i HDZ-ovog Mihanovića. Iz dobro obaviještenih izvora doznajemo da se protiv Keruma i Mihanovića vodi vrlo skupa, dobro organizirana, čini se, orjunaška hajka. Keruma će se pokušati eliminirati novim zakonom o lokalnim izborima, a ako presuda protiv Keruma postane u međuvremenu pravomoćna na čemu se radi, Kerum se neće moći kandidirati.

Protiv Mihanovića se vodi još sofisticiraniji rat u kojemuse želi dokazati plagiranje njegovog doktorata, pa ako se to pokaže istinitim, Mihanović će biti doslovno diskvalificiran. Eliminacijom Keruma i Mihanovića, HDZ bi bio najveći gubitnik, a Puljak pobjednik, pa iz toga možemo zaključiti gdje leže korijeni hajke na Keruma i Mihanovića. Ukoliko se ne dokažu bilo kakve suspekcije Kerumu i Mihanoviću, bez ikakve sumnje HDZ i Kerum će preuzeti Split, bez obzira tko će biti prvi, a tko drugi čovjek u gradu.

Gospodin Štimac, vrsni neurokirurg svjetskog glasa, polako ali sigurno preuzima ulogu favorita u Rijeci, a i HDZ će po prognozama u Rijeci napraviti kvalitetan pomak prema naprijed!S obzirom da je gospodin Štimac po habitusu puno bliži desno centrističkim ili liberalno demokršćanskim, nego lijevim političkim opcijama, može se objektivno očekivati da će Rijeka nakon dugo godina SDP-ove dominacije dobiti jedan novi ideološki štih umjereniji od ovoga do sada.

Osijek nije slučajno HDZ-ova uzdanica, jer vidljivi su pobjednički trendovi od parlamentarnih izbora do danas. Ivan Anušić je opravdano izraziti favorit i usudio bih se prognozirati da će biti pobjednik za novi mandat župana već u prvom krugu izbora. Ta pobjednička percepcija će se bez ikakve sumnje kao spojenim posudama preliti na izbore za gradonačelnika grada Osijeka, a programska sinergija župana Anušića i HDZ-ovog kandidata Radića za gradonačelnika Osijeka već sada šalje pozitivnu poruku potencijalnim glasačima, koji prije svega traže stabilnost i jednu političku sigurnost. Tu opću sigurnost i dobru perspektivu nude upravo Anušić i Radić u suradnji sa središnjom državom koja je u prošlosti često puta zanemarivala istok Hrvatske zbog politikantskog prepucavanja pojedinih političkih aktera  sa Zagrebom. Strategijom ulaganja kroz Plan Slavonija, Baranja, Srijem nudi se novi realni optimizam za ravnomjerni razvoj istoka Hrvatske.

Optimizam koji je evidentan u Osječko-Baranjskoj županiji i vertikalni model kojim se stanovništvu na istoku Hrvatske nudi dobra perspektiva, mogao bi imati značajan utjecaj i na ostale istočne županije, a osobito na Vukovarsko-Srijemsku koja je trenutno žarište medijskog spinanja osobito u dijelu medija nesklonih vladajućoj stranci.

Naime, uvijek je bilo i bit će unutarstranačkih sukoba, osobito kada se radi o sastavljanju izbornih lista na čemu su se lomila koplja i to je normalna pojava u demokratskim procesima. Uvijek je bilo i bit će zadovoljnih i nezadovoljnih, uvijek je bilo sporadičnih iskakanja i izlaska i svih stranaka u tim predizbornim previranjima, tako da smatram kako se u HDZ-u zapravo ne događa ništa novo, neobično ili različito od drugih stranaka, kako bi to htjeli prikazati određeni histerični mediji. Na kraju razum i disciplina glasača HDZ-a uvijek prevladava i objektivno je vjerovati da će cijeli istok Hrvatske i nadalje ostati HDZ-ova najčvršća utvrda. Ako izlaznost na ove izbore bude mala zbog COVID-a 19, to će HDZ-u donijeti još bolji rezultat.

Sva zadnja ispitivanja javnog mnijenja zapravo potvrđuju ovu analizu i na vidiku ne postoje naznake da bi se rejting HDZ-a mogao srozati kako bi se percepcija javnosti promijenila. Oni koji tvrde da je rejting HDZ-a umjetno stvoren i napumpan, mogli bi razmišljati i obrnuto prateći mainstream koji je izrazito nesklon HDZ-u. Meni se čini, da je objektivan rejting HDZ-a u stvarnosti za 5% veći nego što se to trenutačno prikazuje.

Kazimir Mikašek-Kazo


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika