Podjeli

I najnovija, tko zna koja već po redu, „mirovinska reforma“ se po starom običaju pretvorila u još jednu priču o Jetiju, odnosno svi pričaju o mirovinskoj reformi ali mirovinsku reformu još nitko nije vidio, a kako stvari stoje do daljnjega i neće. Još do prije koji tjedan se Silvano Hrelja kao i HSU hvalio kako je podupiranjem HDZ-a uspio dogovoriti sa Plenkovićem ozbiljan zahvat u mirovinskom sustavu najavljujući između ostalog mogućnost nasljeđivanja čak i do 70% mirovine preminulog supružnika da bi se onda doslovno preko noći sve to raspršilo kao mjehur od sapunice.

Sa obećanih 50 – 70% mirovine koji će moći naslijediti živući partner od preminulog odjednom se spalo na 20,79%, dakle ne 27% kako voli istaći Ministar Piletić i Hrelja (HSU) odnosno svi ovi kojima je to izniman uspjeh. Naime ovih 27% se odnosi tek na dio odnosno 77% od mirovine koja se nasljeđuje a ne na cijelu mirovinu. Treba li uopće napominjati da su predlagatelji i te kako pazili da ni slučajno ne zagrabe malo više iz državnog proračuna iz kojeg bi se za navedenu „reformu“ trebalo izdvojiti tek nešto više od jedne milijarde kuna.

Za umirovljenike je Plenkoviću očito i jedna milijarda puno, skoro pa i previše, ali Vladi nije npr. previše baciti više od milijarde kuna u kupljena cjepiva koja su se na kraju morala baciti, Vladi nije bilo puno kada su BORG-ovci „drpili“ milijardu iz Agrokora, Vladi nije ništa zabrinjavajuće što su obvezni mirovinski fondovi u prošloj godini izgubili na vrijednosti više od desetak milijardi kuna, Vladi nije ništa zabrinjavajuće kada svake godine sa kamatama ubaci cca 8 milijardi kuna „keša“ u II mirovinski stup koji je bez ikakvog nadzora države ili samih korisnika, Vladi nije zabrinjavajuće što se svake godine milijarde i milijarde kuna pokradu kroz sustav javne nabave, ali im je očito puno i jedna jedina milijardu kada se radi u korist svojih građa.

Mnogi umirovljenici još uvijek nisu shvatili na koga se sve odnosi najavljena „reforma“, a oni koji su to ipak skužili tek su sada predstavljanjem prijedloga zaključili da se na najveći broj njih uopće ne odnosi najavljena „reforma“ kojom se starta od 01. siječnja slijedeće godine. Da, treba kazati da je svaka kuna za umirovljenika dobro došla i da ju naravno treba uzeti, pa i ovu mizeriju što se sada na ovako ponižavajući način nudi, ali je doista sramotno da ovi koji navodno predstavljaju umirovljenike pri Vladi tako olako pristaju na doslovno mrvice kojima se samo produžava agonija umirovljenika. Treba li uopće napominjati da će sav moguće trenutni pozitivan efekt ove „reforme“ za dio umirovljenika poradi inflacije odnosno poskupljenja doslovno svega i svačega na dan primjene vjerojatno biti potpuno anuliran.

Ako nakon svake „mirovinske reforme“ koju je do sada provela Plenkovićeva Vlada imamo sve veći postotak umirovljenika koji visinom svojim mirovina padaju ispod granice siromaštva, ako nakon svake te „reforme“ udio mirovine u prosječnoj plaći pada sve niže onda ne treba biti „Einstein“ da bi zaključili kako se umirovljenici u Hrvatskoj namjerno i planski osiromašuju. Umirovljenici trebaju gledati i ugledati se na primjeru kako o samo nekoliko desetaka tisuća birača jedne nacionalne manjine ovisi gotovo svaka vlast, i shodno tome sami zaključiti što sve može uraditi njih 1,2 milijuna.  Bez jedinstava umirovljenika ili barem eliminacije lažnih predstavnika iz javnog prostora nema niti može biti ozbiljnijih pomaka u rješavanju problema umirovljenika.

BUZ je toga duboko svjestan i od svog postojanja zagovara jedinstven nastup umirovljeničkih opcija, a što je sa ostalima pokazati će se, još jednom, u slijedećih nekoliko mjeseci. Jedinstveni možemo brzo natjerati svaku vlast na pravu mirovinsku reformu koja bi startala sa (radni prijedlog BUZ-a) mirovinom za 41 godina staža i 65 godina života računala na 75 – 80% prosječne plaće u proteklih deset godina ili vezanih deset najboljih godina u prethodnom razdoblju od 20 – 30 godina….

Sve drugo je samo politički igrokaz i nastavak izbjegavanja  rješavanja problema umirovljenika….

U Zagrebu, 14.06.2022.

Predsjednik BUZ

Milivoj Špika


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika