Podjeli

Premijer Andrej Plenković na današnjoj sjednici Vlade, najavio je novčane kazne za poslovne subjekte koji ne budu poštovali vladin zaključak o vraćanju cijena na razinu od 31. prosinca, kao i mogućnost ukidanja subvencija za energente, ističući da će nadležne službe pojačati nadzor cijena.

Isto tako, na dnevnom redu Vlade bila je, međutim, samo informacija o praćenju kretanja cijena vezano za uvođenje eura te izmjena Odluke o izravnim mjerama kontrole cijena određenih prehrambenih proizvoda kojom su utvrđene najviše maloprodajne cijene devet osnovnih proizvoda.
Poslovni subjekti koji su neopravdano podizali cijene snosit će predviđene novčane kazne. Bilježimo da je velik broj subjekata reagirao, korigirao cijene i vratio ih na razinu od prosinca. Pozdravljamo taj pozitivan primjer i njihovu odgovornost. Očekujem i od drugih da slijede te primjere. Imamo niz alata za zaštitu potrošača. Nema generaliziranja jer samo dio aktera je iskoristio promjenu kuna u eure za podizanje cijena – rekao je Plenković i dodao:
– Uočimo li daljnje kršenje zaključka Vlade, imamo niz alata za zaštitu potrošača. Riječ je o mogućem vraćanju cijena na ranije razdoblje, ukidanje subvencija (regulirali smo znatno nižu cijenu struje)… Sve nadležne službe primaju velik broj pritužbi građana. Pozivamo ih da informiraju inspektorat, Poreznu upravu o bilo kojim situacijama za koje vide da su u suprotnosti s jednostavnom matematičkom zamjenom cijena. Na europskoj se razini poduzimaju napori smanjenja stope inflacije, bitno je u tom kontekstu izbjeći neopravdano dizanje cijena čime se direktno smanjuje kupovna moć građana. Važna je društvena odgovornost i ponašanje koje nije profitersko.

Vlada je ujedno na sjednici u petak odlučila korigirati zamrznute cijene četiri prehrambena proizvoda pa će se tako maloprodajna cijena mljevenog mesa i ulja smanjiti dodatno za 26 centi, odnosno dvije kune, dok će se, zbog tržišnih kretanja cijena šećera i svinjske lopatice povećati za isti iznos.

Cijene ne odlučuje Vlada nego tržište, Država tu ima samo dva alata: pojačana inspekcija ili porez na povećane cijene.

Autor: Branka Mioč


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika