Podjeli

Poštovani gospodine Plenkoviću,

Stanovnici splitskog kotara Brda, kao i susjednih splitskih kotareva, mjesecima su izloženi onečišćenom zraku, koji (osim što utječe na kvalitetu njihovog života) ugrožava zdravlje građana Splita.

Poteškoće u svakodnevnom životu navedenih splitskih naselja potvrdio je i Zavod za javno zdravstvo Grada Splita. Uzročnik zagađivanja zraka jesu radnje na prostoru Sjeverne Luke Split.

U Sjevernoj Luci odvijaju se aktivnosti pretovara starog željeza te bakrene rude, koja se dovozi iz Republike Srbije.

Državni inspektorat koji je nadležan za sprječavanje navedenih ugroza za zdravlje i ograničavanja kvalitete života Splićana, već mjesecima se pravi slijep i gluh te se koristi uobičajenim formulacijama o navodnom „istraživanju i utvrđivanju činjenica“.

S obzirom na to da je Zavod za javno zdravstvo utvrdio dramatično povećanje zagađenosti zraka, izjave Državnog inspektorata jesu dokumentirane manipulacije.

Hrvatski građani su umorni, ali i sustavno ponižavani, od neuvjerljivih i prozirnih doskočica o tome kako DORH nešto istražuje, kako Državni inspektorat nešto istražuje i kako općepoznate činjenice, koje su dostupne svakom građaninu putem interneta, državnim tijelima (koja su plaćena da utvrđuju činjenice) nisu poznata.

Zaštita zdravlja ima najviše prioritete i po hrvatskim zakonima, i po europskim normama. Činjenica da Inspektorat mjesecima nije djelovao, upućuje na zaštitu protuzakonitih rabota, iza koje se najvjerojatnije krije korupcija. Doista je nevjerojatno da državna tijela ovako otvoreno rade protivno zakonu sudjelujući u ograničavanju kvalitete života hrvatskih građana koji ih plaćaju.

Zahtijevam od Vas kao predsjednika vlade, da trenutačno obvežete Državni inspektorat da sukladno nalazima Zavoda za javno zdravstvo Grada Splita zabrani sve djelatnosti na području prostora Sjeverne Luke Split koje su uzročnici onečišćenja zraka u Splitu.

Ukoliko se oglušite na ovaj zahtjev bit će jasno da ste sudionik protuzakonite zaštite Državnog inspektorata i njihovog toleriranja poslovnih aktivnosti koje nisu usklađene s ekološkim standardima Republike Hrvatske, ni Europske unije.

Podsjećam Vas da namjerno ugrožavanje zdravlje građana, kako bi se skrivale nepravilnosti pojedinih tvrtki te omogućavala ne pripadajuća zarada tim tvrtkama, a to jest teški oblik počinjenja kaznenog djela.

S poštovanjem,

Karolina Vidović Krišto

Zastupnica i predsjednica OIP-a


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika