Podjeli

„Ljudski resursi su ključni za razvoj gospodarstva i društva. Važno je financijski potaknuti rađanje trećeg djeteta“

 

Zagreb, 23. studenog 2020. – Klub zastupnika Hrvatskih suverenista uputio je Hrvatskom saboru 15-ak amandmana na Prijedlog državnog proračuna za 2021., a kroz ključna četiri amandmana predlažu konkretne demografske mjere kojima bi se pomoglo obiteljima s troje i više djece. Hrvatski suverenisti vjeruju da je ulaganje u obitelj ključna investicija u zdravu, snažnu i stabilnu Hrvatsku, pa zato, među ostalim, traže uvođenje nove demografske mjere – majke odgojiteljice, ali i izmjene postojećih propisa vezanih uz popravljanje demografske slike Hrvatske.

Hrvatski suverenisti predlažu ukidanje dohodovnog cenzusa za dobivanje pronatalitetnog dodatka u iznosu od 500,00 kn mjesečno za treće i četvrto dijete, budući da taj dodatak sada dobivaju samo korisnici doplatka za djecu. Ljudski resursi ključni su za razvoj gospodarstva i cjelovitu održivost društva, i zato je Hrvatskoj nasušno potrebno veće rađanje. Postojeća mjera trenutno je isključivo socijalna, a ne poticajna, razvojna i onakva kakva bi po svom nazivu trebala biti – pronatalitetna.

Hrvatski suverenisti predlažu i ukidanje dohodovnog cenzusa za ostvarivanje prava na doplatak za djecu za obitelji s troje ili više djece te određivanje visine dječjeg doplatka za te obitelji u visini 9% proračunske osnovice po djetetu, točnije 299,34 kuna. Osim toga, traže i uvođenje mogućnosti rada s polovicom punog radnog vremena za roditelja s troje ili više djece do 15. rođendana najmlađeg djeteta (na način da pravo može koristiti ili majka ili otac), pri čemu bi državna naknada za drugu polovicu plaće bila minimalno 70% proračunske osnovice (trenutno 2.328,20 kn), a sve radi lakšeg usklađivanja obiteljskog i profesionalnog života.

„Prema svim istraživanjima, najveći problem obiteljima je vrijeme. Stoga će ova mjera, mnogim ženama koje će se htjeti za nju odlučiti, omogućiti više vremena za obitelj, a istovremeno i daljnju poslovnu aktivnost što im omogućuje profesionalnu satisfakciju uz adekvatna primanja jer primaju polovicu plaće plus naknadu. Popularnost rada uz polovicu radnog vremena za korisnike trogodišnjeg roditeljskog dopusta pokazuje da se radi o mjeri koja je dobro pogođena, pa zato predlažemo ovu mjeru koja ‘produljuje’ tu mogućnost rada s polovicom radnog vremena“, pojašnjavaju Hrvatski suverenisti.

Zbog izuzetno loše demografske slike Republike Hrvatske, Suverenisti drže da je izuzetno nužno da se uvede nova demografska mjera za obitelji sa troje i više djece, pod nazivom Majka odgajateljica, kojom će se majkama, odnosno obiteljima osigurati dodatna naknada za treće i svako slijedeće dijete na mjesečnoj razini. Za ovu novu mjeru potrebno je 510 milijuna kuna, a realizirala bi se bilo da se radi o zaposlenim osobama, koje bi bile dodatno stimulirane kroz ovu naknadu ili bilo da se radi o nezaposlenim osobama, kojim bi država osigurala određena sredstava, te uplaćivala za njih zdravstveno i mirovinsko osiguranje.

S poštovanjem,
tajništvo


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika