Podjeli

Točno je da će se ukupni uspjeh na nadolazećim lokalnim izborima mjeriti aršinom uspješnosti u velikim gradovima, što na neki način predstavlja svojevrstan spin mogućih gubitnika, ako se pri tome zanemare prognoze rezultata u županijama i općinama u kojima je HDZ-e na nacionalnoj razini izraziti favorit.

Glede velikih gradova najveći je ulog u gradu Zagrebu, a gradonačelnik Zagreba do sada je neopravdano nosio titulu drugog čovjeka u državi. Kao što je poznato iz recentnih događaja Zagreb je uvijek bio ovisan o državi, a ne obrnuto! Ako ćemo lamentirati o visini proračuna grada Zagreba uspoređujući ga s proračunom Republike Hrvatske onda je istina da je zagrebački proračun drugi u državi po veličini, što apsolutno ne znači da je gradonačelnik Zagreba drugi čovjek u državi. Tu titulu je sam sebi prikačio Milan Bandić kako bi veći nego što je stvarno bio.

Ipak, HDZ bi najviše politički profitirao ulaskom Davora Filipovića u drugi krug izbora za Zagreb, a ako promatramo trendove od parlamentarnih izbora do danas, taj scenarij je lako moguć, a u drugom krugu je apsolutno sve otvoreno. Bjesomučni napadi na Davora Filipovića bez ijednog pravog argumenta, zapravo su odraz straha njegovih konkurenata od još jačeg HDZ-a!

Gospodin Štimac, vrsni neurokirurg svjetskog glasa, polako ali sigurno preuzima ulogu favorita u Rijeci, a i HDZ će po prognozama u Rijeci napraviti kvalitetan pomak prema naprijed! Split će, kako danas stvari stoje, najvjerojatnije riješiti dogovor Keruma i HDZ-ovog Mihanovića, a ako tako bude HDZ nikako neće biti gubitnik, jer gotovo je sigurno da će trijumfirati u svim priobalnim županijama.

Osijek nije slučajno HDZ-ova uzdanica, jer vidljivi su pobjednički trendovi od parlamentarnih izbora do danas. Ivan Anušić je opravdano izraziti favorit i usudio bih se prognozirati da će biti pobjednik za novi mandat župana već u prvom krugu izbora. Ta pobjednička percepcija  će se bez ikakve sumnje kao spojenim posudama preliti na izbore za gradonačelnika grada Osijeka, a programska sinergija župana Anušića i HDZ-ovog kandidata Radića za gradonačelnika Osijeka već sada šalje pozitivnu poruku potencijalnim glasačima koji prije svega traže jednu političku sigurnost. Tu opću sigurnost i dobru perspektivu nude upravo Anušić i Radić u suradnji sa središnjom državom koja je u prošlosti često puta zanemarivala istok Hrvatske zbog politikantskog prepucavanja pojedinih političkih aktera  sa Zagrebom.

Optimizam koji je evidentan u Osječko-Baranjskoj županiji i vertikalni model kojim se stanovništvu na istoku Hrvatske nudi dobra perspektiva, mogao bi imati značajan utjecaj i na ostale istočne županije, a osobito na Vukovarsko-Srijemsku koja je trenutno žarište medijskog spinanja osobito u dijelu medija nesklonih vladajućoj stranci. Naime, uvijek je bilo i bit će unutarstranačkih sukoba, osobito kada se radi o sastavljanju izbornih lista i to je normalna pojava u demokratskim procesima. Uvijek je bilo i bit će zadovoljnih i nezadovoljnih, uvijek je bilo sporadičnih iskakanja i izlaska i svih stranaka u tim predizbornim previranjima, tako da smatram kako se u HDZ-u zapravo ne događa ništa novo niti neobično kako bi to htjeli prikazati određeni mediji. Na kraju razum glasača HDZ-a uvijek prevlada i objektivno je vjerovati da će cijeli istok Hrvatske i nadalje ostati HDZ-ova najčvršća utvrda.

Sva zadnja ispitivanja javnog mnijenja zapravo potvrđuju ovu analizu i na vidiku ne postoje naznake da bi se rejting HDZ-a mogao srozati kako bi se percepcija javnosti promijenila. Oni koji tvrde da je rejting HDZ-a umjetno stvoren i napumpan, mogli bi razmišljati i obrnuto prateći mainstream koji je izrazito nesklon HDZ-u. Meni se čini, da je objektivan rejting HDZ-a u stvarnosti za 5% veći nego što se to prikazuje.

Kazimir Mikašek-Kazo


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika