Podjeli
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Počinitelji najtežih ratnih zločina u Hrvatskoj tijekom Domovinskog rata i u budućnosti će moći slobodno šetati Srbijom, možda i Hrvatskom, stoga poziv Penave na mirno okupljanje u Vukovaru ima sasvim drugu poruku po svoj prilici proizašlu iz kuhinje Partije koja nastaje.

„Svrgavanje“ bivšeg gradonačelnika Vukovara Željka Sabe nije ni malo bio jednostavan proces,
da bi HDZ tada odnio prevagu u Vukovaru moralo se je upregnuti sve snage, a na listi za budućeg gradonačelnika pojavljuje se mladi i odmjereni kandidat Ivan Penava.
Prisjetimo se kako je, a prije izbora, pokrenuta istraga protiv Sabe, „oko pronevjere novca za odmor vukovarske djece na moru, podmićivanje vijećnika HDZ i oko zapošljavanja“.
Ni manje ni više, dovoljno da se ukloni jedini ozbiljan kandidat za gradonačelnika i jedina prepreka da HDZ ostvari rezultat na narednim izborima u Vukovaru.
Rezultati lokalnih izbora u Gradu Vukovaru, 2017. pokazali su da Ivan Penava, tada kandidat HDZ i HKS a ima najjaču podršku stanovnika Vukovara. Tako je za koaliciju HDZ – HKS glasovalo 61,72% od broja izašlih glasača.
Ivan Penava se je povremeno pojavljivao na TV ekranima, kako on sam kaže „kad su bile neke godišnjice u pitanju i paljenje svijeća“. Dovoljno da bi svi, a koji prate dnevnu politiku vidjeli da od razvoja gospodarstva malo je toga dobrog u Vukovaru, da Vukovar živi od „pomoći“ države i da u dogledno vrijeme neće biti u gospodarskom smislu promjena.
Sve do jučer, a da nije riječ o gospodarstvu, razvoju i otvorenim pitanjima koja se tiču Vukovara, pojavljuje se Ivan Penava i javno proziva Bošnjakovića, ministra pravosuđa i Davora Božinovića za neprovođenje istraga oko počinjenih ratnih zločina na području Vukovarsko – Srijemske županije.
„Ja ne mogu više gledati u oči majkama i djeci nestalih u Domovinskom ratu, gdje su njihovi najmiliji“.
Pokrenuo je Ivan Penava pitanje oko kojeg u Plenkovićevoj Vladi nema puno govora.
Kohabitacija Plenkovićeve vladavine, šarolike i raznolike između dojučerašnjih političkih oponenata, ratnih protivnika (SSDS), ne daje mogućnost povratka na teme od nazad 25 godina.
Na žalost, sve je manje zainteresiranih za problematiku nestalih, a pojedinci koji sada participiraju u Plenkovićevoj vlasti možda bi se mogli naći već sutra kao okrivljenici. No, dozvoljavamo da nitko nije kriv bez suđenja i dokazanog pa tako i ovi vinovnici izgledom jedine moguće Plenkovićeve Vlade.

Proteklih dana novine su punile zanimljivosti s temama brodogradnje i sudbine 3. Maja i Uljanika i s druge strane Dade Milinovića, kojeg je HDZ po odluci Časnog suda špicom izbacio iz stranke s dubokim upozorenjem i porukom „nastaviš li isti posao, sljedeći potez će se dogoditi“?. Dado Milinović je stao, kako stvari stoje, ušutkan je!
Javlja Ivan Penava iz Vukovara s pitanjima za koje su već mnogi mislili da se neće javno postavljati. Krivci i Četnici slobodno šeću po Hrvatskoj, pače, mnogi žive od hrvatskih mirovina, a neki su i državni dužnosnici.
Zanimljivo u vrijeme vladavine Josipa Broza Tita, generacije hrvatskih domoljuba patile su, a slična praksa se nastavila i u današnje vrijeme, a krvnici uživaju u blagodatima nikad željene države.

Zoran Milanović, ortodoksni skojevac koji je proizašao iz iste „političke škole“ kao i Andrej Plenković ukida u vrijeme svog mandata Komisiju za istraživanje žrtava rata i poraća, a Plenković istraživanje grobišta, kako onih nastalih za i u vrijeme prestanka 2. svjetskog rata i grobišta nastalih u ovom Domovinskom ratu pridodaje portfelju obveza Ministarstvu hrvatskih branitelja.
Jedna vlast ti napravi nepravdu, druga je ne ispravi. U čemu je razlika, kazali bi, u distinkciji između HDZ na jednoj strani i SDP na drugoj.

Mnogi već pričaju o velikoj koaliciji između najvećih hrvatskih stranaka (možda partija).
Izbacivanjem Dade Milinovića iz HDZ a , otpočeo je put čistki unutar Partije.
Možda se danas jasnije vidi i zna čemu Plenkovićeva silna aktivnost oko prihvaćanja Istanbulske konvencije, stoga, da bi preobrazba HDZ od stranke u partiju započela.
Morao je pokazati zube i ponovimo ono što Plenković često kaže „ja upravljam“, možda zapovijedam?
Teme o žrtvama rata i onima koji su stradali 1945. I godinama poslije ne trebaju Plenkoviću, a vjerojatno i nekima koji se nalaze u njegovoj blizini.

Kako je samo zanimljiva svaka vlast i u pragmatičnom smislu označava, udobnost posla, meku fotelju, mogućnost donošenja odluka, jutarnju kavu i nadasve imenovanje pojedinaca koji će slušati i biti nagrađeni za vjernost.
Takvih u blizini Plenkovića nije malo, pače, puno ih je i to je razlog zašto Hrvatska ne može naprijed. Dok takvi idu naprijed svi ostali stoje. To je na žalost hrvatska zbilja.

Razgovaram ovih dana s energetskim stručnjakom koji je svoja znanja stjecao na zapadu. Pitam ga što je to Plenković primio kao poruku od Angele Merkel u svezi „priče o energetici“. „Što bi drugo nego porciju obveza i zahtjeva na nastavkom privatizacije i zaštiti njemačkih gospodarskih interesa u Hrvatskoj“., kaže mi energetičar.
Bravo za Premijera, nije trebao ni ići, znali smo pošto ide, „a što mi dobivamo za uzvrat“, „ništa“, kaže mi moj sugovornik.
Događaji oko brodogradnje, IDS a i spinovi HDZ, kako bi malo vlast stisnula pa popustila, a s druge strane gubitak radnih mjesta, iseljenje iz Republike Hrvatske nisu ništa dobro za Andreja Plenkovića. No, Plenković nema straha ni od koga dog u Bruxellesu sjede Juncker, a Europom vlada Mutti.
Sve je sigurno za KONZULA RH – Andreja Plenkovića.
Svi atributi vlasti su u njegovim rukama, pravosuđe i policija.
Ivan Penava bez Zagreba ne može službenim vozilom do Zagreba, pa poruka koja je upućena od Vukovarskog gradonačelnika nije slučajna.
Vjerojatno je još jedan spin Andreja Plenkovića i njegove mainstream politike. Govoreći da od poziva na mirno okupljanje, a kako bi drugo i bilo, nema ništa.
Dražen Bošnjaković govori i to prilično nespretno kako Ministarstvo pravosuđa ne pokreće postupke već osigurava prostor, a pravosuđe je potpuno neovisno.
Davor Božinović nabraja slučajeve u svezi kojih su pokrenute prijave u svezi ratnih zločina.
Možemo o tome samo sanjati, ništa na ovom svijetu nije neovisno već zavisno pa i ministarstvo kojem je Bošnjaković na čelu.
Kazali bi u slučaju Penave, riječ je o zavisnosti i dogovoru. Tresla se brda……
Kome uopće treba taj pokušaj kojim se želi potaknuti aktivnost uspavanih ministarstava.?

Nakon pada Milinovića, isto se ne sprema Penavi jer ovaj drugi je tek započeo svoju stranačku karijeru, a do Zagreba treba stići.
Uz pomoć Plenkovića ubrzano, a bez Plenkovića nikada.
Poznato je iz mnogih teorija kako se manipulira javnošću i medijima. Vlast danas gotovo sve kontrolira i samo je privid koji ukazuje na lijeve i desne medije. Činjenica je da u zbilji razlike nema i ne postoji. Bez pozamašnih sredstava nema novinarstva pa priča o nezavisnosti medija je najobičnija floskula.
Ivan Penava će vjerojatno sakupiti na „mirnom prosvjedu“ nezadovoljne majke i djecu nestalih i stradalih u Domovinskom ratu, ali rezultata neće biti jer to nije u interesu Andreju Plenkoviću.
Sa Srbijom odgovornoj za ratne zločine za rušenje Hrvatske odavna je postignut kompromis ?, pa će i u budućnosti krivci i krvnici slobodno šetati Lijepom našom, kako su i poslije 2. svjetskog rata šetali egzekutori Josipa Broza Tita.
U blizini Andreja Plenkovića se šepuri Milorad Pupovac koji bi već danas trebao odgovarati o onome što zna za nestanak dr. Šretera iz Pakraca.
Zna Plenković da protiv Pupovca ne može ništa, pa kako će otvoriti preostale „bolne rane“ u svezi nestalih i počinitelja tih zločina.
Činjenica je da ovom vlašću neoliberalnog i briselskog poslušnika Andreja Plenkovića Hrvatska se udaljava od sebe same.
Sazivanje skupa u Vukovaru od strane gradonačelnika Ivana Penave, trebao bi tobože potaknuti promjene u policiji i pravosuđu RH.
Ništa od svega se neće dogoditi, jer teško je vjerovati da je Ivanu Penavi palo na pamet da on to sam učini. „Skriveni Plenković“, šuti jer i što bi drugo. Malo će čekati pa se oglasiti o slučaju Penava.
Krimen Penave nije ništa manji od krimena Dade Milinovića, ali nije isto.
Penava nije doveo nezadovoljne pred Središnjicu HDZ a, za razliku od Dade Milinovića koji je na trenutak glasnim negodovanjem probudio uspavane partijske činovnike na Trgu Žrtava Fašizma.
Velika greška Milinoviće je u neskladi sa Zagrebom dok je po svoj prilici to uspjelo Ivanu Penavi.
Bit će zanimljivo očekivati tko je sljedeći za „let“, Ivan Penava, Davor Božinović ili ministar pravosuđa Bošnjaković.
Što se tiče vjerodostojnosti i želje za istinom, vjerovano NITKO!
Počinitelji najtežih ratnih zločina u Hrvatskoj tijekom Domovinskog rata i u budućnosti će moći slobodno šetati Srbijom, možda i Hrvatskom, stoga poziv Penave na mirno okupljanje u Vukovaru ima sasvim drugu poruku po svoj prilici proizašlu iz kuhinje Partije koja nastaje.

Ante Medanin Livo


Podjeli
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika