Podjeli

Poštovani gospodine Weber,

Vi ste prije nekoliko dana javno izjavili kako je uvjet strankama da djeluju unutar Europske pučke stranke, poštivanje načela funkcionalne vladavine prava te opće jednakosti pred zakonom.

Upravo je vladavina prava u Hrvatskoj u samim temeljima ugrožena, a iz tog razloga su hrvatski građani stavljeni u poziciju drugorazrednih građana Europske unije.

Aktualna vlada Andreja Plenkovića, čija stranka jest članica EPP-a, otvoreno krši zakone, nedopušteno utječe na pravosuđe te otvoreno korumpira i kontrolira medije.

Hrvatskim građanima uskraćuju se pravo na pravosudnu jednakost i pravo na objektivno informiranje, a posljedica jest da je Hrvatsku u zadnjih nekoliko godina napustilo više od 500.000 hrvatskih građana, to jest, 12% stanovništva.

Vladajuća većina, koju predvodi Plenkovićev HDZ, izabrala je tako za novog državnog odvjetnika u potpunosti kompromitiranu osobu, sadašnjeg suca Ivana Turudića.

Sudac Turudić je izabran iako je javno poznato, da je:

– donosio presude koje su protivne načelima neovisnog pravosuđa ali i zdravom razumu, a koje su doslovno ismijane od međunarodnog arbitražnog suda u Ženevi.

– po vlastitom priznanju je u bliskim odnosima s nizom osoba kojima se sudi zbog korupcije.

– u najnovijoj optužnici Državnog odvjetništva, spomenut je kao osoba koja je protivno zakonu imala financijsku korist od optuženih u korupcijskim aferama.

Novi Glavni državni odvjetnik Turudić, dokazivo je iznosio laži pred Hrvatskim saborom, te je u javnosti u nizu slučajeva uhvaćen u laži.

Prvi javni nastup Turudića, nakon izbora za Glavnog državnog odvjetnika, jest njegov stav da Hrvatskoj ne treba Europsko tužiteljstvo! A upravo je Europsko tužiteljstvo razotkrilo korupciju na ministarskoj razini koju je prethodno hrvatsko tužiteljstvo okarakteriziralo kao zakonito!?

Sveopću korupciju u Hrvatskoj potvrđuju sve međunarodne institucije, a postavljanjem na dužnost Glavnog državnog odvjetnika u potpunosti kompromitiranog i nevjerodostojnog Ivana Turudića, dodatno srozava povjerenje hrvatskih građana u hrvatske, ali i europske institucije.

Otvorena zaštita korupcije, koju predvodi sadašnji predsjednik vlade Plenković, zasigurno nije viđena u nijednoj drugoj članici Europske unije.

A i slijedeći slučajevi to potvrđuju:

– Prije godinu i pol dana u Hrvatskoj je izbila afera INA, u kojoj je javnost doznala da je u toj aferi ukradeno 130 mio. eura. U aferi su sudjelovali stranački ljudi bliski Andreju Plenkoviću.

U javnost je dospio nalog premijera Plenkovića, da se o toj aferi ne treba javno govoriti. I doista, nakon godinu i pol dana o toj aferi ne postoji nikakva javna diskusija, nije podignuta nijedna optužnica i nitko nije u istražnome zatvoru.

Za usporedbu, ako bismo primijenili GDP kao mjerilo, ta afera ima razmjere za Hrvatsku, kao da se u Njemačkoj dogodi afera veličine 100 milijardi eura.

– Poduzetnik Pavao Vujnovac, koji je izrazito blizak premijeru Plenkoviću, u 10 godina je promet od 7 milijuna eura povećao na 8 milijardi eura. Tvrtka Energia naturalis izravno krši zakone, uništava, primjerice, proizvodnju hrvatskog krumpira, a nijedna javno objavljena afera nije imala pravosudnu reakciju.

Stanje, pak, demokratskog života u Hrvatskoj, oslikava slijedeća činjenica.

Krajem veljače 2024. godine nije poznat datum izbora, a u javnosti se provlači informacija da će to biti svibanj ili rujan, što za stranke koje nemaju sponzore korumpiranih moćnika jest nezgodna situacija – od pripreme izborne kampanje, do rezerviranja prostora za istu.

Dakle, u Hrvatskoj su suspendirane temeljne europske i demokratske vrijednosti.

Stanje u medijima najbolje oslikava činjenica, da premijer Plenković, na primjer, nastupa na javnoj televiziju (HRT) u intervjuima u središnjem Dnevniku, koji traju ponekad i po 15 minuta, bez da oporba može komentirati navode ili ih demantirati. Privatne televizije su, pak, ušutkane i kontrolirane reklamama državnih tvrtki koje nemaju nikakvu tržišnu logiku.

Ja osobno, kao predsjednica parlamentarne stranke, sustavno sam izložena cenzuri na svim televizijama u državi.

Poštovani gospodine Weber,

Ne postoji, niti smije postojati opravdanje za obespravljivanje bilo kojeg građanina u Europskoj uniji, a kamoli za obespravljivanje većine građana jedne države članice, kao što je to slučaj s Republikom Hrvatskom i njezinim građanima.

Hrvatski građani su zbog navedenog bezakonja i korupcije izloženi sustavnoj nepravdi te nemaju zaštitu institucija države, kao što ju imaju građani drugih članica Europske unije.

Pozivam Vas da se kao predsjednik EPP-a očitujete o navedenim prijestupima koju provodi hrvatska vlada i njezin predsjednik Plenković.

Poštivanje europskih vrijednosti dokazuje se na konkretnim djelima, dakle, na istinskim zalaganjima za iste, a kršenju vladavine prava mora se suprotstaviti svatko tko se smatra europejcem i demokratom.

S poštovanjem,

Karolina Vidović Krišto
zastupnica i predsjednica OIP-a

Na znanje:

– Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije i glavna kandidatkinja EPP-a
– Arnaud DANJEAN, potpredsjednik – Predsjedništvo kluba zastupnika EPP
– Frances FITZGERALD, potpredsjednica – Predsjedništvo kluba zastupnika EPP
– Rasa JUKNEVIČIENĖ, potpredsjednica – Predsjedništvo kluba zastupnika EPP
– Jeroen LENAERS, potpredsjednik – Predsjedništvo kluba zastupnika EPP
– Vangelis MEIMARAKIS, potpredsjednik – Predsjedništvo kluba zastupnika EPP
– Dolors MONTSERRAT, potpredsjednica – Predsjedništvo kluba zastupnika EPP
– Siegfried MUREŞAN, potpredsjednik – Predsjedništvo kluba zastupnika EPP
– Jan OLBRYCHT, potpredsjednik – Predsjedništvo kluba zastupnika EPP
– Paulo RANGEL, potpredsjednik – Predsjedništvo kluba zastupnika EPP
– Željana ZOVKO, potpredsjednica – Predsjedništvo kluba zastupnika EPP


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika