Podjeli

13. siječnja 2022

.

Priznanje za sve što je učinio za dobrobit slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države

 

Na svečanosti u dvorani „Don Petar Šimić“ crkve Sveta Mati Slobode 13. siječnja 2022. godine Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91) dodijelila je Veliku zlatnu plaketu Damiru Borovčaku. Priznanje je Borovčaku uručio predsjednik UHBDR91 Mladen Pavković koji je u svojem obraćanju podsjetio na Damirov izniman doprinos u radu na dobrobit hrvatske domovine.

 

DB Velika
     zlatna plaketa

DB
     priznanje3

 

Svečanost je – simbolično – upriličena na 444. obljetnicu velejunačke obrane Gvozdanskoga, mjesta silne hrabrosti koje je upravo Damir Borovčak svojim golemim zalaganjem i brojnim inicijativama izdignuo iz zaborava, te na dan 30. obljetnice priznanja Republike Hrvatske od Svete Stolice i pape Ivana Pavla II., što pak krije dvostruku simboliku: prvo, bilo je to za hrvatski narod važno priznanje državne suverenosti i neovisnosti, za koju se i sam Damir toliko zalagao, a drugo, priznanje je došlo od današnjega svetca Katoličke Crkve koji u Damirovu životu i radu ima posebno mjesto.

Db
     priznanje2

 

žUz predsjednika UHBDR91 Mladena Pavkovića na svečanosti je o Damirovu društvenom djelovanju govorio akademik Josip Pečarić, autor novoizišle knjige Damir Borovčak u mojim zapisima (Zagreb, 2022.) koja je tom prigodom predstavljena. Knjiga se sastoji od tridesetak stranica uvoda u kojem su Borovčakovi biografski podatci i crtice o inicijativama koje je pokrenuo (AMAC-RB mrežaApel za KninCrkva Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog ZavjetaEmisija Vjera u sjeni politikeRazotkrivanje komunističkih zločina u MacljuIstina o Donjim MostimaSv. Josip zaštitnik DomovineIstina o genocidu u ZrinuGvozdansko – hrvatsko velejunaštvo bez svjetskog uzoraObnova HPC-aZaklada Predziđe kršćanstva i dr.), a ostali prilozi, na dvjestotinjak stranica, odnose se na autorovu suradnju s njim.

JP DMZ

U svojoj knjizi akademik Pečarić piše:

„Kao što se čitatelj u uvodnom dijelu mogao uvjeriti, golemo je područje na kojem djeluje Damir Borovčak i zavrjeđuje zasebnu knjigu kako bi ga se pokušalo obuhvatiti. Prilozi u ovoj knjizi, međutim, odnose se na moju suradnju s Damirom Borovčakom. Prvi tekstovi o toj suradnji pokazuju da je ona započeta na AMAC-RB mreži, još tijekom mojega boravka u Australiji.

Damir Borovčak neumorni je širitelj štovanja sv. Josipa kao zaštitnika hrvatske domovine. U svojim je tekstovima i javnim nastupima neprestano podsjećao na dugu tradiciju štovanja toga svetca u hrvatskom narodu, a napose na odluku Hrvatskoga sabora koji je upravo sv. Josipa 1687. godine proglasio zaštitnikom hrvatskoga kraljevstva. Idejni je začetnik i poticatelj postavljanja reljefa sv. Josipa (sv. Obitelji) na ulazu u Hrvatski sabor 2008. godine. S pravom možemo napisati da je među hrvatskim katoličkim vjernicima laicima Borovčak jedan od najzaslužnijih obnovitelja čašćenja toga svetca u našem narodu, svetca po kojem sam i ja dobio ime.

Osim višegodišnjega radijskoga angažmana na Radio Mariji, posebice stalnom mjesečnom emisijom Vjera u sjeni politike kroz nepunih 15 godina, Borovčak je ujedno autor mnogih osvrta, prikaza knjiga, komentara na aktualna zbivanja i putopisnih reportaža, koje je objavljivao u raznim tiskanim i elektroničkim medijima. Manji dio tih pisanih sadržaja objavljen je u knjigama Voliš li Hrvatsku (Zagreb, 2007.) i Hrvatski osvrti (Zagreb, 2009.), a ostalo je – nažalost – rasuto diljem domovinske i iseljene Hrvatske po mnogim novinama, časopisima, knjigama drugih autora i po elektroničkim portalima.“

Damir
     Borovcak posveta1

Na koncu se okupljenima obratio i Damir Borovčak. Zahvalio je predsjedniku UHBDR91 na uručenom priznanju i akademiku Pečariću na knjizi, a obojici na riječima izrečenim na svečanosti dodjele uz neizostavno i njemu svojstveno: „Previše ste me hvalili“. Umjesto govora o sebi, što je kao prepoznatljivu Damirovu crtu istaknuo M. Pavković, Borovčak je govorio o svojim prethodnim govornicima – M. Pavkoviću i akademiku Pečariću – o njihovu radu, inicijativama i zaslugama. Zahvalio im je i svojom novom knjigom Razgovori o vjeri i domoljublju (Zagreb, 2022.) koja obuhvaća razgovore koje su s njim vodili novinari raznih tiskanih i elektroničkih medija tijekom posljednjih dvadesetak godina.

„Tematika razgovora“, piše Borovčak u knjizi, „bila je većim dijelom posvećena prešućivanim podatcima u cilju razotkrivanja zločina komunizma tijekom i poslije Drugog svjetskog rata. Poruka knjige glasi: Mržnja NE, osveta NE, želimo samo ISTINU dostupnu javnosti!“

DB RVD

Knjigu je uručio i ravnateljici Uprave za zatočene i nestale Ivoni Paltrinieri, izaslanici ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, koja je na početku u svoje i u ministrovo ime pozdravila nazočne, te arhiepiskopu HPC-a Aleksandru.

DB
     priznanje1

Svečanoj dodjeli priznanja, uz ostale Damirove prijatelje i suradnike, nazočili su i predsjednik Udruge Macelj 1945. Zdravko Čepo, predsjednik Kluba veterana 148. brigade HV-a Zagreb-Trnje Milan Zanoški i povjerenik HKV-a za Hrvatski sjever – Varaždin Ivan Jaklin.

(hkv)

https://www.hkv.hr/vijesti/hrvatska/38944-damiru-borovcaku-dodijeljena-velika-zlatna-plaketa-uhbdr91.html

https://www.dragovoljac.com/index.php/razno/29204-damiru-borovcaku-dodijeljena-velika-zlatna-plaketa-uhbdr91

Josip Pecarić


Podjeli
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika