Podjeli

Svim Hrvatima u Crnoj Gori i onima koji više ne žive tamo čestitam njihov (i moj) dan, dan koji su odabrali Hrvati u Crnoj Gori i time svima pokazali koliko dugo traju naši korijeni tamo, posebno u Boki kotorskoj.

Na žalost živimo u vremenu kada je vlast u Crnoj Gori uspjela u UNESCO-u prisvojiti Bokeljsku mornaricu, i to će ostati sramota i Crnogorskih vlasti i vlasti u RH što je do toga došlo. Međutim poslije toga zabilježili smo uspjeh i hrvatskih udruga u RH i hrvatskih vlasti jer su SVEČANOSTI I KOLO SV. TRIPUNA – TRADICIJA BOKELJSKIH HRVATA U RH NOVO KULTURNO DOBRO UNESCO LISTE NEMATERIJALNE BAŠTINE.

Zato ću i uz ovu čestitku podsjetiti da RH i sve naše udruge trebaju inzistirati na nazivu HRVATSKA BRATOVŠTINA BOKELJSKA MORNARICA i za Bokeljsku mornaricu u Crnoj Gori kao što se nazivaju i naše Bokeljske mornarice u RH jer se time priznaje njena i katolička i hrvatska pripadnost.

S poštovanjem,

Dr. sc. Josip Pečarić

Redoviti član HAZU

Izvanjski član DANU

 

ČESTITKA HNV- A POVODOM DANA HRVATSKOG NARODA U CRNOJ GORI

Četvrtak, 12. siječnja 2023. – 21:15

Autor: 

RADIO DUX

Hrvatsko nacionalno  vijeće Crne Gore upućuje srdačne čestitke svim pripadnicama i pripadnicima hrvatskoga naroda u Crnoj Gori povodom Dana hrvatskoga naroda u Crnoj Gori.

Dana 13. siječnja obilježava se po treći puta ovaj veliki dan za Hrvate u Crnoj Gori,  a po prvi puta uz cjelodnevni program.

Program obilježavanja Dana hrvatskoga naroda u Crnoj Gori započinje svetom Misom za hrvatski narod u Crnoj Gori i Domovinu u katedrali svetoga Tripuna u Kotoru u 10 sati. Središnja proslava održat će se u Sportskoj dvorani ,, Župa” u Tivtu, uz  Svečanu akademiju i koncert Tomislava Bralića i klape Intrade. Svečanost počinje u 19 sati.

 Dan hrvatskoga naroda prigoda je da se prisjetimo svih dostignuća u unaprjeđivanju položaja Hrvata u Crnoj Gori i osiguranju njihove opstojnosti kao autohtonog naroda na ovim prostorima, kao i u izgradnji samostalne i građanske Crne Gore te očuvanju vrijednosti multikulturalizma našeg društva, čemu su Hrvati u Crnoj Gori dali svoj nemjerljiv doprinos.

Ovaj je praznik ujedno i povod i podstrek da i nadalje i još jače ustrajemo u afirmaciji i na očuvanju posebnosti i vrednota hrvatskoga naroda u Crnoj Gori.

Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore

http://www.radiodux.me/vijesti/drustvo/cestitka-hnv-povodom-dana-hrvatskog-naroda-u-crnoj-gori

 

SVETA MISA ZA DOMOVINU I HRVATSKI NAROD U CRNOJ GORI

Petak, 13. siječnja 2023. – 12:34

Autor: 

RADIO DUX

Trinaesti siječanj  je  izabran  za Dan hrvatskog naroda u Crnoj Gori, u spomen na dan kada su moći Sv. Tripuna 809. godine prenesene iz Carigrada u Kotor. Program proslave Dana hrvatskog naroda počeo je svetom misom za domovinu i hrvatski narod u Crnoj Gori, u katedrali sv. Tripuna.

Svetu misu je predvodio don Ante Dragobratović, koji je podsjetio vjernike  na život Sv. Tripuna, na njegovu žrtvu te  način na koji  su moći sv. Tripuna prenesene iz Carigrada u Kotor.

Svetoj misi su prisustvovali: Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova RH, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas, posebna savjetnica ministra Radmana Vanda Babić Galić, veleposlanik  RH u Crnoj Gori Veselko Grubišić, generalna konzulica Generalnog konzulata RH u Kotoru Jasminka Lončarević, zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, predsjednik HNV –a Zvonimir Deković, kao i predsjednik HGI – ja Adrijan Vuksanović i potpredsjednik Ilija Janović.

U večernjim satima, s početkom u 19 sati, slijedi Svečana akademija i koncert Tomislava Bralića i Klape Intrade, u Sportskoj dvorani Župa u Tivtu. Potporu hrvatskoj zajednici  svojim dolaskom  daju  uzvanice iz Crne Gore, Republike Hrvatske, kao i Europskog parlamenta.

http://www.radiodux.me/vijesti/drustvo/sveta-misa-za-domovinu-i-hrvatski-narod-u-crnoj-gori

 

DOGAĐAJI

 OBILJEŽAVANJE DANA HRVATSKOGA NARODA U CRNOJ GORI

13/01/2023

Hrvatska nacionalna manjina u Crnoj Gori u petak obilježava Dan hrvatskoga naroda u toj zemlji, a u programu obilježavanja sudjeluje i hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman koji je istaknuo potporu hrvatskoj manjini u toj zemlji kao i Crnoj Gori na njenom europskom putu.

„Ovaj dan predstavlja važan povijesni događaj za hrvatski kulturni identitet Hrvata u Boki Kotorskoj, kada su u IX. stoljeću prenesene moći Svetoga Tripuna u Kotoru. Zapravo od tada se i bilježi taj kulturološki i nacionalni identitet Hrvata na ovim prostorima”, rekao je Grlić Radman. “Ovdje smo došli kako bismo podržali Hrvate da ostaju u Crnoj Gori živjeti u svojim domovima i biti ravnopravni građani”, istaknuo je hrvatski šef diplomacije.

“Mi podržavamo Crnu Goru, koja želi ostvariti svoju europsku perspektivu i u tome ima punu podršku Republike Hrvatske. Cijenimo multikulturalni karakter Crne Gore i želimo svojim aktivnim djelovanjem i dijalogom doprinijeti još boljem položaju Hrvata u Crnoj Gori”, kazao je Grlić Radman dodavši da Hrvatska želi pomoći te da će Crna Gora na tom europskom putu imati hrvatsku potporu.

Hrvatska treba stabilnog susjeda, a to je Crna Gora, poručio je Grlić Radman. „Ako susjedstvo nije stabilno, onda je to veliki problem”, kazao je dodavši da je Zapadni Balkan postao poligon za geostrateška nadmetanja te da “ne želimo ovdje vidjeti prelijevanje kriznih situacija”.

Program obilježavanja Dana hrvatskoga naroda u Crnoj Gori započeo je svetom misom za hrvatski narod u Crnoj Gori i za domovinu, u katedrali svetoga Tripuna u Kotoru. Svečanoj misi nazočio je i Grlić Radman, koji se potom u kotorskoj biskupiji susreo s kotorskim biskupom Ivanom Štironjom.

Uz hrvatskog šefa diplomacije u obilježavanju Dana hrvatske manjine u Crnoj Gori sudjeluju i članica Europskog parlamenta Sunčana Glavak, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas, predstavnici lokalnih uprava Dubrovnika, Konavala, kao i Zrinska garda, koja promiče baštinu hrvatske plemićke obitelji Zrinski.

“Dan hrvatskoga naroda prilika je da se prisjetimo svih dostignuća u unaprjeđivanju položaja Hrvata u Crnoj Gori i postojanosti kao autohtonog naroda na ovim prostorima, kao i u izgradnji samostalne i građanske Crne Gore te očuvanju vrijednosti multikulturalizma našeg društva, čemu su Hrvati u Crnoj Gori dali svoj nemjerljiv doprinos“, poručio je predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković.

Središnja proslava održat će se navečer u Sportskoj dvorani “Župa” u Tivtu, uz svečanu akademiju i koncert Tomislava Bralića i klape Intrade.

Hrvatske zastave su povodom praznika istaknute na zgradi Općine Tivat i Općine Kotor. Tijekom cijele godine zastava je istaknuta na pročelju Doma kulture ‘Josip Marković’ u Donjoj Lastvi, gdje se nalazi sjedište Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore.

Prema Zakonu o isticanju i upotrebi nacionalnih simbola, na zgradama općina u kojima po posljednjem popisu stanovništva ima više od 5 posto Hrvata, a to su općine Tivat i Kotor, na dan 13. siječnja mora se vijoriti hrvatska zastava.

Današnji dan utvrđen je za nacionalni praznik jer je 13. siječnja poznat kao Dan prijenosa moći svetoga Tripuna u Kotor 809. godine, poznatom kao Karike.

Hrvatska autohtona zajednica u Crnoj Gori čuva svoj identitet, povijest i tradiciju, o čemu govori bogata materijalna i nematerijalna kulturna baština. Prema popisu stanovništva u Crnoj Gori iz 2011. kao Hrvati izjasnilo se 6.021 ili 0,97% građana.

Hrvatska manjina u novom sazivu crnogorskog parlamenta nakon izbora 2020. po prvi put nakon 18 godina nema svog zastupnika. Za zastupničko mjesto Hrvata u Skupštini Crne Gore prvi put su se natjecale dvije političke stranke, Hrvatska građanska inicijativa (HGI), koja je dosad bila glavna stranka tamošnjih Hrvata, te Hrvatska reformska stranka Crne Gore (HRS), koje nisu uspjele osvojiti dovoljan broj glasova za zajamčeni mandat. Na tim izborima HGI je osvojio 1.106 glasova ili 0,27 posto, a HRS 496 glasova ili 0,12 posto. Za zajamčeno zastupničko mjesto bilo je potrebno osvojiti oko 1.500 glasova.

Hrvati u lokalnom parlamentu općine Tivat imaju tri zastupnika, dok u općini Kotor na proteklim lokalnim izborima nisu uspjeli osvojiti niti jedan mandat.

https://kamenjar.com/obiljezavanje-dana-hrvatskoga-naroda-u-crnoj-gori/

DAN HRVATSKOG NARODA U CRNOJ GORI VRIJEDAN POŠTOVANJA

Petak, 13. siječnja 2023. – 6:42

Autor: 

RADIO DUX

Danas se u Crnoj Gori obilježava 13. januar Dan hrvatskog naroda u Crnoj Gori. Kroz dugu, bogatu i slavnu istoriju Hrvata u Crnoj Gori ovo je dan koji u multikulturalnoj dimenziji savremene države ima posebnu dubinu i značaj. Kroz istoriju stvaranja i nastajanja Crne Gore, Hrvati su dali svoj veliki i nesebičan doprinos. Kroz različite segmente kulture, istorije, tradicije, običaja, foklora, književnosti, razvoja privrede, industrije, obrazovanje brojni su Hrvati svojim radom i doprinosom ispisali najljepše stranice istorije. Ovaj značajan datum treba svi da poštujemo i da ga se sjećamo po dobru onih čije je dobro nadilazilo sve druge prepreke koje su često bile prisutne. Hrvati u Crnoj Gori kao konstituvina, autohtona i etnička zajednica čine nas bogatijim i dragocjenim na savremenoj mapi Evrope. Glas Hrvata se mora čuti u očuvanju vlastitog identiteta, jezika, religije i posebnosti. To je zadatak ne samo za Hrvate već za ukupno društvo koje kroz različite prosvjetne i obrazovne programe treba da pruži punu podršku njima. U borbi za očuvanje Crne Gore kao i u borbi za njenu samostalnost Hrvati ali i njihova matica Hrvatska dali su svoj puni doprinos ne štedeći sebe u afirmaciji naše države svih njenih postulata i vrijednosti i to ne smijemo da zaboravimo.

Dan hrvatskog naroda u Crnoj Gori je dan koji će sve nas podsjetiti na sve one moralne postulate, vrijednosti kojima moramo da težimo. Hrvati posebno mladi moraju biti svjesni svojih korijena sa ponosom ih isticati. Ne smiju dozvoljavati bilo koji vid asimilacije ili negacije njihovog vlastitog identiteta. Svaki narod predstavlja posebnu dragocjenost i svaki narod pa samim tim i hrvatski u Crnoj Gori može da bude ponosan na sebe i svoje korijene. Hrvatska jeste njihova matica ali i Crna Gora je njihova država kojoj su oni dali puni doprinos. Kulturni prostor Hrvata u Crnoj Gori iz godine u godinu pokazao, barem kada je riječ o broju događanja, kao najvitalniji dio hrvatske zajednice, zatim, to je prostor koji okuplja najveći broj aktivnih učesnika i istaknutih intelektualaca. Sve to skupa je posljedica svijesti ljudi koji rade za dobro Hrvata u Crnoj Gori kroz različita udruženja i kroz veliki i nesebičan rad i entuzijazam koji ih krasi. Krovna institucija Hrvata u Crnoj Gori je „Dux Croatorum“, a kroz nju je s hrvatskim predznakom, a svima je zajednički cilj zaštita i ostvarivanje prava koja Hrvatima kao autohtonoj manjini pripadaju shodno međunarodnim dokumentima i demokratskim standardima. Izuzetno je izraženo izdavaštvo kojem bi pozavidjeli i mnogo veće zajednice u Crnoj Gori. U tradiciji jednoga naroda ogledaju se i njegova prošlost i budućnost, a iz nje se može puno naučiti i o hrvatskoj sadašnjosti. Tradicija nosi važnu poruku kako se snagom, nadom, ljubavlju, čvrstom vjerom i zajedništvom mogu pobijediti poteškoće i sačuvati ognjište i kako se ostvaruje suživot s drugim narodima u Crnoj Gori.

Sve kulture i civilizacije doprinose bogatstvu Crne Gore i Evrope. Kulturna raznolikost je snaga razvoja temeljenoga na toleranciji, međusobnom poštovanju, razumijevanju i prihvaćanju. Kulturni identitet predstavlja način na koji se živi vrijednosti, tradicije, umjetnosti, vjerovanja. U ovom kontekstu veliku ulogu ima porodica, ali i Katolička Crkva. Djelovanje svakoga pojedinca Hrvata u Crnoj Gori, treba biti usmjereno u korist zajednice u kojoj žive pa je njihova obaveza aktivno učestvovati u kreiranju ljepše i bolje budućnosti i društva po mjeri čovjeka.

 Zato draga braćo Hrvati neka vam praznik Dan hrvatskog naroda u Crnoj Gori u ovoj godini ali i u svim narednim godinama i decenijama donese lični prosperitet i bogastvo u građenju savremenih civilizacijskih i identitetskih tokova u državi Crnoj Gori ali i van njenih granica. Zato posebno poštujem vašu ulogu u savremenim istorijskim procesima i doprinos kulturnoj baštini pa mi je posebna čast da vam čestitam. To je najmanje što kao pojedinac mogu učiniti kako bi smo svi zajedno gradili jedno ljepše i bolje društvo u kome će nas naše razlike spajati a ne nikako dijeliti. Da su Vječne Crna Gora i Hrvatska!!!

Piše: Božidar Proročić, književnik i publicist

http://www.radiodux.me/vijesti/drustvo/dan-hrvatskog-naroda-u-crnoj-gori-vrijedan-postovanja


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika