Podjeli

Teško sam jučer dočekala dva popodne. E da, prije toga skuvala šalšu od pomidora i paprika, oblizala kuhaču i poklopila. Dobro, nek jede tko naiđe i tko hoće. Meso sam u sretnoj nestrpljivosti zaboravila izvaditi iz hladnjaka ali ni puno bjelančevina nije dobro, sve će to zamijeniti taj sat vremena u kome ću imati priliku gledati te i slušati i sve coktati jezikom od zadovoljstva i ponosa na tvoju osobu. Nekako kao da sam provela post pa mi je tvoj nastup došao kao sveta pričest.
Najprije moram kazati da je izvrsno što si obojao kosu i učvrstio je lakom da neposlušni vlasi ne lete tamo amo. Odmah djeluješ mlađe i to je dobro, vrlo dobro jer znaš da u nas ima puno onih koji će, štufi i bjelančevina i masti i ugljikohidrata i novčanika koji pucaju od količine novčanica što su je ugurali tek da im se nađe, za dnevne potrebe reći: “Pogledaj ovog starog prdonju.Kako može ovako bezočno lagati?” A ne, ja to nikad ne bih rekla. Nikako.
Ushićena sam tvojim nastupom i sada znam da kako se približava onaj presudni dan ti sve više blistaš i iznosiš sve više neprovjerljivih činjenica o svojim zaslugama kojim si nas doveo na drugo mjesto ljestvice siromaštva u Europi. Nije šala kad se lista okrene naopako…koliki napredak za malu balkansku zemlju za koju se takorekuć nije ni znalo dok te nisu iz Bruxellesa poslali da nas središ. I sredio si nas, treba priznati. Temeljito.
O samom nastupu, u svoj tvojoj veličini od 191 cm neću dugo..zasjenio si sve jučerašnje događaje, bio si prava zvijezda vodvilja, ono i za smijeh i za suze. Bilo je interesantno, atraktivno, fascinantno – ukratko bilo je sve kako si zamislio i sugerirao glavnom uredniku a on prenio predanom Aleksandru koji se, naravno ponašao prema uputama. Da zaradi plaću on je i postavio neka pitanja ali ti se nisi dao smesti niti dopustio da te dekoncentrira pa da, ne daj bože ne kažeš nešto neprilično narodu koji je donio ludu odluku da te gleda.
Ta novinarska gnjida koju i treba gledati sa visine usudila se upitati te jesu li savjetnici grupe Borg vratili novce. “Ne znam” lakonski si odgovorio i ja sam pljesnula rukama. “Bravo, ne daj se navući Andrej..hoće da sada ispripovijedaš kako si to zamislio i proveo pa da se, ne daj bože probudi DORH: Kao di ti nije bilo i preko glave s Josipom?” I što bi odgovarao kao da se radi o ne znam kolikom iznosu. Tričavih 700 milijuna kuna, ne EUR-a. Pa si spretno povezao spas Uljanika, tako spretno da mi je srce zakucalo jače a dlanovi se oznojili: “Ajme sada će ga pitati kako to da isti zakon ne bude primjenjen na Uljanik kao što je spretno i pametno primjenjen na Agrokor.” Nije. Pa ti je počeo navoditi neke liste, statističke podatke i na kraju je skupio svu hrabrost i pitao kako to da smo pretposljednji po siromaštvu u cijeloj Europi, tek je pitanje dana kad će nas i Bugari pretrčati. Mislio je poentirati ali ti si košarkaš i ne padaš lako na te trikove. “Na ljestvici smo pali ali smo bogatiji za vrijeme moje vlade”. Fantastično! Poslušaj moj savjet: ne obadivaj na te brojke iz statistike. I sam znaš koliko si se namučio s onim tvrdoglavim ravnateljem Državnog zavoda za statistiku sve dok nisi našao povjerljivu osobu pa ga smijenio. Od imenovanja nove ravnateljice brojke se počele izgledati puno ljepše, ugodnije oku i vidi se napredak. Uostalom vjerovatno ti je Zdravkec dok si se mučio teškom brigama predložio kako uravnotežiti te brojke. Gledala sam kako to radi teta Mira koja je vodila knjigovodstvo u mom “Drvoprerađivaču”. Samo pomakneš brojeve na onim vješalicama “duguje – potražuje” i odmah od gubitka proviri pozitivan rezultat i ostatak dohotka. Dobro, to je bilo u socijalizmu i to se ne računa ali knjigovodstvo je uhodana, stara praksa i većina više, manje radi po tom principu osobito ovdje .A Zdravkec je maher za te stvari, ako ikoga povedeš u novi sastav Vlade njega ne zaboravi, on će te izvaditi iz svake gabule.
Ne bih komentirala sve ono što si rekao o našem zdravom rastu, povećanju plaća, mirovina, socijalnih davanja i svih mjera koje su naše blagostanje učinili čisto opipljivim…stalno to govoriš ali ima onih koji vrte glavama u nevjerici i čude se. Jako je dobro što si povjerio onom (nisam mu zapamtila ime, prvi put je dao izjavu u svrhu izborne promičbe) da nam prenese radosnu vijest kako će nam Europa udijeliti ne više 10 kako si govorio nego sada više od dvadeset milijardi EUR-a. Doduše, stara dama je spora, članice se svađaju oko rasipanja novca i sigurnosti vraćanja kredita i po svemu se čini da su EUR-i još na dugom štapu i da neće doteći tako brzo kako si očekivao. Eeeej da su nam prije udijelili ne bi samo Škoro pekao volove. Šta ćeš, kad se nema zadovoljan si i onim čime raspolažeš. Ne žalosti se radi toga. Bit će kako bude.
Da zaključim: u ekran sam se bečila jer si me fascinirao kao zmija žabu. Tvoj nastup, tvoja elokvencija, tvoja sposobnost da suhe brojeve ukrasiš, podebljaš i učiniš vjerovatnim učinila je da uzmem babinu krunicu i prebirem moleći Svevišnjeg da ti milošću svojom, udijeli i drugi madat. Jer kad smo ovako lijepo napredovali u prvom kakva li će nas radosna iznenađenja tek čekati u drugom.
Jedno misleće čeljade iz plejade nas, dokonih je jučer napisalo da će do smjene vlasti doći jer tako hoće EU. Na tvome mjestu ne bih se odmah uspaničila ali bih oprezno propitala raspoloženje one lisice Angele i onog devijantnog Macrona koji je pipao našu Kolindu. Pa onda postupi po onom: “veži magare gdje ti gazda kaže”
Ali sve se nadam da to nije tako: ti si njihov dečko.
Žalosti me što za tebe ovih dana nema ni svetka ni petka, sve se pretvorilo u trakavicu pa ideš iz jednog mjesta u drugo i stalno narodu ponavljaš iste stvari i to je izvrsno jer će i pretraživači kontejnera u veselom iščekivanju zaokružiti redni broj tvoje principijelne, dosljedne i poštene stranke za koju se ne veže ijedan škandal.
Andrej my dear samo hrabro..malo se i odmori između putovanja zbog svoje dijagnoze. Vjeruj mi nije to tako strašno: sve će na kraju riješiti neki preparat Fe iz apoteke oli ti ljekarne. Što više spominji svetinju Domovinskog rata i našeg milog pokojnika…ljudi će povjerovati da si baš ti i nitko drugi rukovodio Bljeskom i Olujom u neustrašivom oslobađanju našeg svetog tla. .Znam da ćeš sad pomisliti: “Kurac gospojo. Imao sam ja mamu i ujaka.” Neka my dear, to je pravi blagoslov. Vidiš moj sin nije imao nikog takvog ( koliko god mu krasopisom napisala ispričnicu organi je ne bi uvažili) pa je od 1991 do 1995. nosao pušku i čučao po rovovima. Ne kraju su ga čak poslali da nas oslobađa u BiH i tako sve do prosinca 1995 kad je naša država zaključila da je rat gotov i da joj njegove usluge više nisu potrebne. Ti si se na našu radost i sreću svih građana spretno oslobodio od te prljavštine, suhe hrane, pucanja, bježanja od granata, gledanja iskasapljenih, nosanja ranjenih. Hvala Svevišnjem što ti je mama smislila pravu dijagnozu jer da si se tako bezželjezan negdje prevalio bilo bi više posla oko tebe nego oko neprijatelja.I dok bi tebe priveli svijesti država je mogla kapitulirati.
Ajde danas ponovi barem polovicu onog što si jučer nadahunuto izgovorio da mi, građani i seljaci zapamtimo. Jer ako ne ponavljaš ja ću u svome neznanju ponijeti na biralište svoju kemijsku ali bi mi se moglo dgoditi da zaokružim pogrešnu stranku. Šta ćeš. godine.
Pa idi svojim putem s božjim blagoslovom. Hvala trebi Kriste!
Budi bez brige; krunicu sam stavila na kantunal i molit će za tebe svaku večer pa ako se po noći probudim sve ću ponoviti. Smilovao nam se Bog Sabaot! I tebi i nama.

Anna Kowalska


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika