Podjeli

U vrijeme postojanja SFRJ i vladavine komunističkog režima, 13. svibnja slavio se kao Dan SDB-a (Službe državne bezbednosti), odnosno UDB-e (Uprave državne bezbednosti) kao sljednica zloglasne OZN-e (Odeljenja za zaštitu naroda) – ova služba danas u Srbiji nosi naziv BIA (Bezbednosno informativna agencija) koja je do 2002. godine nosila naziv RDB (Resor državne bezbednosti).

No, kako god se zvala i kroz kakve sve mijene prolazila, tradicija ove službe ujedinjuje “sve srpske zemlje” i sve “patriote”, bili oni četnici, nedićevci, ljotićevci, klerikalni ili “obični” fašisti, monarhisti, “demokrati” ili neokomunisti.

Lažni “antifašizam” kojim se srpska “patriotska” javnost, kako u Srbiji, tako i u “Republici Srpskoj”, Crnoj Gori i drugim zemljama bivše SFRJ diči – i iza čega se krije – ima svoju tradiciju iz razdoblja Drugoga svjetskog rata, kad su kroz gotovo cijelo vrijeme trajanja svjetskog oružanog sukoba tzv. srpski partizani aktivno surađivali sa subraćom četnicima u mnogim regijama, pogotovu na prostoru tadašnje NDH.

Od 13. svibnja 1990. godine, pod patronatom Vuka Draškovića (bivšeg komunističkog aparatčika, novinara TANJUG-a i šefa Ureda predsjednika Sindikata SFRJ Mike Špiljka koji je poslije smrti J. B. Tita postao gorljivi nacionalist, ratni huškač i šovinist) i njegove ekstremne četničke stranke SPO (Srpski pokret obnove), na Ravnoj gori u Srbiji obilježava se i Dan Ravnogorskog četničkog pokreta i slavi vođu srpskih četnika, zločinca i koljača, Dražu Mihailovića.

Od 1992. godine, tamo je postavljen i spomenik (visine 220 centimetara), rad kipara Dragana Nikolića, izliven u bronci. Tako su Srbija i srpski “patrioti” iz “srpskih zemalja”, nakon desetljeća sustavne propagande, uvjerili vlastitu javnost da su samo Srbi i jedino Srbi autentični “antifašisti” koji su u vrijeme Drugoga svjetskog rata imali “dva antifašistička pokreta” (četnike i partizane).

Četničko svetište na Ravnoj gori (crkva sv. Georgija) nedaleko od spomenika koljaču Draži Mihailoviću Čiči

(Adresa slike: https://www.glas-slavonije.hr/Slike/2014/05/120162.jpg)

Na prijedlog Draškovićevog SPO, 2004. godine je Narodna skupština Srbije donijela zakon po kojem su četnici u pravima izjednačeni sa sudionicima NOB-a, ali je spomenutu odluku poništio Ustavni sud Srbije 2012. godine. No, četnici – veterani imaju još uvijek pravo na mirovinu, profesionalnu rehabilitaciju i dodjelu “Ravnogorske spomenice 1941.”.

Bio je to sasvim nepotreban igrokaz Ustavnog suda, jer Srbija i srpske “patriote” diljem bivše SFRJ organski su vezani za zločinački četnički pokret i ta velikosrpska – fašistička ideologija ima vodeću ulogu u javnom mnijenju i uvelike odnosi prevagu u okviru intelektualnih elita (Od Srpske akademije nauka i umetnosti, do Matice srpske, Srpske pravoslavne crkve, Udruženja književnika Srbije do brojnih drugih institucija, organizacija, udruga i političkih stranaka).

Ne zaboravimo da su i u ratovima 90-ih godina XX. stoljeća, SDB i KOS “JNA” bili oslonac agresije i centri iz kojih su se organizirale paravojne četničke formacije i tzv. specijalne snage i iz kojih se rukovodilo njihovim aktivnostima na terenu u okviru operacija etničkog čišćenja i masovnih zločina protiv zarobljenika i civila. Tako je nastavljena tradicija iz Drugoga svjetskog rata, a mnogi lideri paravojnih srpskih postrojbi (poput Željka Ražnatovića Arkana, Đorđa Božovića Giške i drugih), u vrijeme vladavine Titovog komunističkog režima, ubijali su za SDB emigrante diljem Europe i svijeta.

Četnička zastava – zaštitni znak četničkih koljača s ljudskom lubanjom i prekriženim kostima od 1902. godine i razdoblja formiranja ekstremne organizacije “Crna ruka”

(Adresa slike: https://www.malasrpskaprodavnica.com/user/include/etno/images/items/zastava_s_verom.jpg)

Danas, dok gledamo kolone četničkih sljedbenika (od Srbije do “Republike Srpske” i Crne Gore), moramo biti svjesni činjenice da je Srbija jedina država u Europi koja javno slavi zločin i veliča svoje krvnike i koljače.

I za takvu se Srbiju naš politički vrh zalaže i “gura” je u Europsku uniju.

Tragično i jadno.

 

(Video): Mauzolej Draži Mihailoviću na Ravnoj gori u Srbiji: https://www.tiktok.com/@vanzemaljka68/video/7282607578595478789?is_from_webapp=1&sender_device=pc

Zlatko Pinter


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika