Podjeli

Nakon što su ilegalni maskirani migranti na granici s BiH u blizini mjesta Aržano i Cista oteli starijeg muškarca te ga prisilili da ih odvede do željenog lokaliteta, stanovnici Zagore žive u strahu. Podsjetimo, 77-godišnji Marijan Babić otet je u blizini graničnog prijelaza Vinice te je pod prijetnjama prisiljen odvesti dvojicu migranata do lokacije Vukića stina. Slučaj je prijavljen policiji koja je pokrenula kriminalističku istragu. Stanovnici Zagore od tada sve glasnije progovaraju o svakodnevici koju žive u posljednje vrijeme i migrantima koji su u njihovom kraju postali „normala“. O sve mu oglasio i saborski zastupnik Mosta i član saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Miro Bulj.

„Ilegalni migranti na području Dalmatinske zagore učestalo rade brojne materijalne štete. Uz to, nedavno smo imali prilike vidjeti i otmicu 77-godišnjaka u mjestu Aržano kojemu su na glavu stavili pištolj s prigušivačem te ga tako nekoliko sati tjerali da ih vodi kroz šumu. Kad u obzir uzmemo i primjer ukradenog vozila čovjeku iz Imotskog kojim su migranti bježali do Sinja gdje su, bježeći od policije, sletjeli s ceste, logično je postaviti pitanje što se još treba dogoditi da bi vlasti reagirale?“

Bulj se osvrnuo i na pozive koje kao saborski zastupnik učestalo prima. „Tako je i neki dan zvao gospodin iz Trilja koji je radio na kući kad ga je migrant iznenada napao letvom. Da gospodin nije pobjegao graničnoj policiji tko zna što bi se dogodilo. Starijoj su populaciji koja čini većinsko stanovništvo Dalmatinske zagore, svojim su agresivnim ponašanjem utjerali strah u kosti. Uz to, počela je i školska godina, dani će postajati sve kraći, prijevoz za učenike na ovim područjima nije dobro organiziran. Roditelji su opravdano u strahu za djecu koja od kuće do škole pješače i po pola sata.“

„2016. , u samom početku migrantske krize, na Mostov je prijedlog, a u vrijeme Vlade Tihomira Oreškovića, izglasan zakon prema kojem hrvatska vojska ima moćnost izlaska na granicu. Kao član Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost ovo pitanje stavit na sjednicu odbora i tražiti da se o ovome raspravi i na plenarnoj sjednici. Nije mi jasno što se još treba dogoditi da se probude i čuju narod koji strahuje“ istaknuo je Bulj.

Upozorio je i na situaciju koja se događa s druge strane granice s BiH: „U ovom trenutku 60 000 ilegalnih migranata je u BiH. Uz to, iz Grčke će očito krenuti novi val migranata. Hrvatsku granicu u duljini 1 000 kilometara sada čuva hrvatska policija koja, uz sav trud i rad koji ulaže, nema dovoljno ni materijalnih uvjeta ni ljudskih resursa. Stoga još jednom, zbog ozbiljnosti ove situacije i ugroze nacionalne sigurnosti, pozivam mjerodavne da na naše granice pošalju pobjedničku hrvatsku vojsku“ zaključio je Bulj.

 


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema