Podjeli
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Dopustite da vas sve lijepo pozdravim.

Pred nama je treće dopunjeno izdanje knjige Marija Filipija NIKOLA TESLA ISPOD PAUČINE.

Filipi je Zagrebčan rođen 24. ožujka 1950. godine, politolog, dugogodišnji novinar u više redakcija, u mladosti uspješan veslač, u ratu dragovoljac, zatim 100% invalid kao posljedica ratnog stradanja. Prva knjiga „Nikola Tesla ispod paučine“ je njegova prva knjiga uopće, a ovo je kao što sam već naglasio  njezino treće izdanje. U međuvremenu je objavio knjigu svojih ratnih svjedočanstava „Na istočnom pragu Domovine“, kao i zbirku pjesama „Od mira do rata i natrag“. Također sklada pjesme koje sam i pjeva. A koliko je talentiran Mario Filipi govori i njegova Stand up komedija “Kako glumiti normalnog čovjeka“.

U Uvodu knjige upozorio sam na jedan događaj koji pokazuje

koliko je Tesla stalna aktualna tema osobito u Srbiji, Ukazao sam na reagiranje tamošnjih medija na izjavu legendarnog tenisača Novaka Đokovića koja se dogodila u trenutcima kada sam pisao taj Uvod. On je nehotice izazvao buru u medijima kada je spomenuo Nikolu Teslu jer je tijekom jednog razgovora kazao da se divi geniju rođenom u Smiljanima.

Srpski portali su Đokovićevu izjavu doživjeli ovako: srpski portali taj su razgovor prenijeli uz naslove “Đoković otkrio kojem se Srbinu divi”, a dan kasnije zamjerili hrvatskim kolegama što su u svojim tekstovima napisali da je “Đoković otkrio da se divi geniju rođenom u Hrvatskoj”. Zamjerili su i napali one koji su napisali istinu! Zar se Smiljan ne nalazi u Hrvatskoj?

Priča me je podsjetila na jednu priču iz Australije, a kako je ta priča draga Mariju Filipiju nadam se da će biti zanimljiva i vama: Za vrijeme Domovinskog rata bilo je puno doseljenika iz Hrvatske i Srba i Hrvata. Morali su učiti Engleski pa su bili u istim razredima. Tako mi je jedna Hrvatica ispričala da je s njom u istu grupu bila i jedna Srpkinja koja je na predstavljanju tvrdila da je ona iz Knina koji je u Srbiji. Ona je intervenirala tvrdeći da je Knin u Hrvatskoj. Profesorica je morala donijeti kartu i pokazalo se da je Knin u Hrvatskoj. Srpkinja je plačući vikala: Nije u Hrvatskoj – u Srbiji je!

Odavno sam naučio kako Srbi fanatično brane svoje laži. Pa i Dobrica Ćosić je rekao da je Srbima laž najviše pomogla u povijesti. Žestoko reagiranje srpskih medija na činjenicu da se Tesla rodio u Hrvatskoj pokazuje da tu ima nečeg mnogo višeg. A to upravo pokazuje ova knjiga. Ja sam u svom Uvodu posebno obratio pažnju na Filipijevu raspravu o Teslinoj izjavi u koju malo tko u Hrvatskoj sumnja: “ponosim se svojim srpskim rodom i hrvatskom domovinom”. Ona se pripisuje Tesli, ali je nedokazana.

Da sam Uvod pisao danas onda bih posebnu pažnju posvetio događaju u Smiljanu, rodnom mjestu Nikole Tesle, gdje je 21. srpnja upriličena svečanost blagoslova Križa podignuta njemu u čast.

Natpis na križu je:

“Na križu smrt je svladana i Svjetlost tamu pobijedi…!”

U spomen NIKOLI TESLI 7. 1856. – 7. 1. 1943. / genijalnom izdanku hrvatskoga duha / znanstveniku svega svijeta / koji je noć pretvorio u dan / te gradio budućnost čovječanstvu.

U njegovu rodnom Smiljanu / u povodu 80. obljetnice preminuća. ‘Planetarna Hrvatska’, 2022.

Gospićki župni vikar don Anđelko Kaćunko tada je spomenuo navodni srpski rod Nikole Tesle:

Tesla spaja hrvatsku domovinu i “srbski rod”, pravoslavnu obitelj i katoličko okruženje, a uz to je Europljanin u Americi te vrhunski znanstvenik i ujedno kršćanski vjernik.

https://ika.hkm.hr/novosti/u-smiljanu-blagoslovljen-kriz-u-spomen-na-nikolu-teslu/

Don Anđelko me je upozorio: pogledaj koju je buru, poglavito “tamo daleko”, izazvalo podizanje Križa u spomen Tesli kao KRŠĆANINU:

“TESLIN KRIŽ” U SMILJANU:

“Ne interesuju me Dubrovnik i Rovinj, za mene je važan Jasenovac, Jadovno, Smiljane… tamo su Teslu proglasili za Hrvata – naveo je Vučić:

Puno neistina o Tesli razobličava ova knjiga. Pa i u pozivu na ovo predstavljanje dan je Filipijev tekst o tome:

Koliko ste puta slušali da je Nikola Tesla bio ekscentrični ili ludi znanstvenik, izdvojen iz ljudskog društva i zadubljen samo u svoje eksperimente, da nije volio žene, da nije volio družiti se s ljudima, da se je ponosio svojim srpskim rodom i hrvatskom domovinom i još mnogo toga sličnog.

Sve je to daleko od istine i iskrivljuje dobro lice velikog znanstvenika do izgleda karikature. Ali kad odgrnemo paučinu zabluda i mitova, pojavljuje se sasvim drukčije, mnogo ljepše stvarno lice velikana. 

Prije nego što sam vam Mario Filipi objasnio istinu o geniju tj. objasnio kako je pao mit o Nikoli Tesli Srbinu, ja bih ipak pohvalio Srbe. Naime znamo kako su prošli u agresiji na Hrvatsku kada je sam Milošević svoju „hrabru“ vojsku usporedio sa zečevima. Svi znamo da im je najviše u povijest pomogla laž (Dobrica Ćosić). Ipak u RH je na vlasti nešto što sam svojevremeno nazvao Srpsko-Hrvatskom koalicijom zbog činjenice da je u svim ideološkim pitanjima najvažnija osoba u RH Milorad Pupovac. Zato je jasna njihova bliskost sa SPC i patrijarhom Porfirijem i odnos prema blaženom Stepincu (pogledajte tekstove u današnjem Hrvatskom tjedniku:

VELIKOSRPSKI SNOVI SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE

PORFIRIJE

SVETI SRPSKI ČETNIK I RAZBOJNIK KOJI ZAZIVA NOVE RATOVE

i

KAKO SU HRVATSKE GUSKE I GUSANI PRETVARALI U SVETCA NOTORNOG ČETNIKA U MANTIJI

Objavio sam i što im je Statut koji je u skladu s takvim nazivom koalicije:

STATUT SRPSKO-HRVATSKE KOALICIJE:

ISTINA DOBRICE ĆOSIĆA

Ima jedna zemlja satkana od laži,

Dobrica, Ćosić o njoj nam govori:

Što ću reći, deco, neka se uvaži,

Srbin jadan večno samo laži zbori.

Laže, laže, laže, iz razloga dvesta,

Laž mu se ko guja u srce uvukla;

Tamo joj pradede ostaviše mesta,

Do danas ju nije Istina zatukla.

A što će bre Srbin kad lagati mora,

Kakav se rodio, takav će i mreti?

To mu je sposobnost data odozgora,

Sa takvom odlikom lako mu živeti.

Čujte zašto laže: Da sebe obmane,

Da uteši drugog, da sakrije bedu…

Da ohrabri brata kada u drek pane,

Da ga sram i savest živog ne pojedu.

Laže zbog poštenja, laže zbog slobode,

Laže maštovito, ma bre – od zanata!

A zar nismo uvek bili prelivode?

Domoljublje lažno časti nam se hvata.

Laž je inventivna slika srbske ćudi,

Inteligencije, čitavog nam bića;

Na laži opstala država i ljudi –

Dinastija slavna Karađorđevića.

Do sudnjega dana laž je naša dika,

Koleno kolenu nasleđe ostavlja…

E to vam je braćo sreća vaskolika,

Laž nek se neguje i ne zaboravlja.

Pogledajte dobro na dno istorije,

Laž je spašavala majčicu Srbiju.

Bez nje nam ni danas lepe sreće nije

Laž će nam do groba čuvati naciju

U tom tekstu sam dao i GLAVNE LAŽI SRPSKO-HRVATSKE KOALICIJE: MIT O JASENOVCU; ZA DOM SPREMNI JE POZDRAV IZ NDH i LAŽI O DOMOVINSKOM RATU

http://bezcenzure.hr/vlad/statut-srpsko-hrvatske-koalicije/

Tekst je dan i u mojoj knjizi:

 1. Pečarić, “Pokvareni četnici”,dragovoljac.com:

https://www.dragovoljac.com/index.php/pecaric/31891-pokvareni-cetnici

U Uvodu knjige spominjem i taj naziv Srpsko-Hrvatska koalicija:

Lito u Tisnom 2022, otvaramo s predstavljanjem knjige ‘BOJNA ČAVOGLAVE’ / THOMPSONOFOBIJA. Tih dana je sjajni hrvatski kolumnist Joško Čelan napisao u Hrvatskom tjedniku tekst o Thompsonu pa sam taj tekst koristio u svom govoru. Tako sam naveo i dio njegova teksta u kome se spominje partizansko-četnička vlada Plenković-Pupovac moj govor s tog predstavljanja dan je u Prilozima).

Poslije predstavljanja don Lazar mi je komentirao kako je Čelan precizniji od mene u tom nazivu, jer sam ranije bio oštriji u tome.

Na što je don Lazar mislio?

Ja sam vladajuću koaliciju prvo nazivao srpsko-hrvatskom želeći naglasiti činjenicu da je u toj koaliciji glavni Pupovac. Naime svjetski moćnici su željeli pobjedu Srbije u ratu s Hrvatskom, a kada je od srpske ‘strašne’ vojske Tuđman s hrvatskim braniteljima u ‘Oluji’ napravio zečeve nisu mu ni na pogreb htjeli doći. Zato sve vlade poslije Utemeljitelja hrvatske države poslušno rade sve što žele ti svjetski moćnici. A njihove želje su ostale iste. Kada već Hrvatskom ne vlada Milošević, onda je dobar i Pupovac.

Kasnije je u Hrvatskom Saboru sam Plenković (zabunom ili po onom „neće jezik nego pravo“) nazvao tu koaliciju ČETNIČKOM, pa ja koristim to ime.

Tada me don Lazar podsjetio na moju pitalicu:

-Koja je razlika između četnika i jugoslavena?

-Četnik je pošteni četnik, a jugoslaven je pokvareni četnik!

Dakle, pokvareni četnici na vlast su po Vama gori od četnika, pa je očito da je Vaš naziv – po Vašoj tvrdnji – blaži od Čelanovog!

I što odgovoriti don Lazaru kad ostanete bez teksta?

Jedino, napisati knjigu o POKVARENIM ČETNICIMA i posvetiti je don Lazaru, zar ne? Knjigu i jesam posvetio don Lazaru a sada poslušajte što će nam o srpskim lažima oko Nikole tesle kazati g. Mario Filipi.

Josip Pečarić

ISTOG DANA MARIO FILIPI I JA BILI SMO NA DODJELI PRIZNANJA AKADEMIKU IVANU ARALICI U ZAGREBU:

DOGAĐAJI

IVANU ARALICI URUČENO VELIKO PRIZNANJE

IVANU ARALICI URUČENO VELIKO PRIZNA

 22/09/2022

U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) u Zagrebu u srijedu je održana iznimna svečanost. Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata91.

(UHBDR91.) u suradnji s drugim Udrugama proizašlim iz Domovinskog rata dodijelila je Ivanu Aralici, akademiku i jednom od najboljih hrvatskih pisaca – Veliku zlatnu plaketu- Da se ne zaboravi, koju je slavljeniku uručio Mladen Pavković, predsjednik UHBDR91.

Na svečanosti su o iznimnim zaslugama akademika Aralice govorili predsjednik HAZU Velimir Neidhardt, akademik Kuzma Kovačić te književnik i diplomata Đuro Vidmarović dok se hrvatski domoljub iz Kanade Anton Kikaš prisjetio susreta s ovim piscem.

– Malo je ako kažemo da je Aralica jedan i jedinstven. Nedavno je proslavio 92. obljetnicu života ali i dalje neumorno piše i objavljuje. Jadno je i žalosno što njegovi javni istupi, poglavito u zadnje vrijeme prolaze gotovo nezapaženo i na margini.

S ovim priznanjem, hrvatski branitelji jednostavno su mu željeli zahvaliti za sve što je učinio za dobrobit hrvatske države, i kao književnik i kao političar, ali i jedan od časnika Hrvatske vojske – rekao je inicijator priznanja Mladen Pavković, dodavši da su pristigli i brojni brzojavi, od državnog vrha, pa do župana i književnika diljem Hrvatske, u kojima pohvaljuju i čestitaju dobitniku na priznanju.

Aralica je pak istaknuo da je dosad primio brojna odličja, priznanja i nagrade, ali da će ovo imati posebno mjesto, jer dolazi od ljudi koji na početku Domovinskoga rata nisu kalkulirali i koji tim priznanjem poručuju da se ne će zaboraviti naporan i težak, ali i uspješan njegov put.

Milan Pišković

Ivanu Aralici uručeno veliko priznanje – Kamenjar


Podjeli
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema