Podjeli

Dopustite da vas sve lijepo pozdravim.

Pred nama je treće dopunjeno izdanje knjige Marija Filipija NIKOLA TESLA ISPOD PAUČINE.

Filipi je Zagrebčan rođen 24. ožujka 1950. godine, politolog, dugogodišnji novinar u više redakcija, u mladosti uspješan veslač, u ratu dragovoljac, zatim 100% invalid kao posljedica ratnog stradanja. Prva knjiga „Nikola Tesla ispod paučine“ je njegova prva knjiga uopće, a ovo je kao što sam već naglasio  njezino treće izdanje. U međuvremenu je objavio knjigu svojih ratnih svjedočanstava „Na istočnom pragu Domovine“, kao i zbirku pjesama „Od mira do rata i natrag“. Također sklada pjesme koje sam i pjeva. A koliko je talentiran Mario Filipi govori i njegova Stand up komedija “Kako glumiti normalnog čovjeka“.

U Uvodu knjige upozorio sam na jedan događaj koji pokazuje

koliko je Tesla stalna aktualna tema osobito u Srbiji, Ukazao sam na reagiranje tamošnjih medija na izjavu legendarnog tenisača Novaka Đokovića koja se dogodila u trenutcima kada sam pisao taj Uvod. On je nehotice izazvao buru u medijima kada je spomenuo Nikolu Teslu jer je tijekom jednog razgovora kazao da se divi geniju rođenom u Smiljanima.

Srpski portali su Đokovićevu izjavu doživjeli ovako: srpski portali taj su razgovor prenijeli uz naslove “Đoković otkrio kojem se Srbinu divi”, a dan kasnije zamjerili hrvatskim kolegama što su u svojim tekstovima napisali da je “Đoković otkrio da se divi geniju rođenom u Hrvatskoj”. Zamjerili su i napali one koji su napisali istinu! Zar se Smiljan ne nalazi u Hrvatskoj?

Priča me je podsjetila na jednu priču iz Australije, a kako je ta priča draga Mariju Filipiju nadam se da će biti zanimljiva i vama: Za vrijeme Domovinskog rata bilo je puno doseljenika iz Hrvatske i Srba i Hrvata. Morali su učiti Engleski pa su bili u istim razredima. Tako mi je jedna Hrvatica ispričala da je s njom u istu grupu bila i jedna Srpkinja koja je na predstavljanju tvrdila da je ona iz Knina koji je u Srbiji. Ona je intervenirala tvrdeći da je Knin u Hrvatskoj. Profesorica je morala donijeti kartu i pokazalo se da je Knin u Hrvatskoj. Srpkinja je plačući vikala: Nije u Hrvatskoj – u Srbiji je!

Odavno sam naučio kako Srbi fanatično brane svoje laži. Pa i Dobrica Ćosić je rekao da je Srbima laž najviše pomogla u povijesti. Žestoko reagiranje srpskih medija na činjenicu da se Tesla rodio u Hrvatskoj pokazuje da tu ima nečeg mnogo višeg. A to upravo pokazuje ova knjiga. Ja sam u svom Uvodu posebno obratio pažnju na Filipijevu raspravu o Teslinoj izjavi u koju malo tko u Hrvatskoj sumnja: “ponosim se svojim srpskim rodom i hrvatskom domovinom”. Ona se pripisuje Tesli, ali je nedokazana.

Da sam Uvod pisao danas onda bih posebnu pažnju posvetio događaju u Smiljanu, rodnom mjestu Nikole Tesle, gdje je 21. srpnja upriličena svečanost blagoslova Križa podignuta njemu u čast.

Natpis na križu je:

“Na križu smrt je svladana i Svjetlost tamu pobijedi…!”

U spomen NIKOLI TESLI 7. 1856. – 7. 1. 1943. / genijalnom izdanku hrvatskoga duha / znanstveniku svega svijeta / koji je noć pretvorio u dan / te gradio budućnost čovječanstvu.

U njegovu rodnom Smiljanu / u povodu 80. obljetnice preminuća. ‘Planetarna Hrvatska’, 2022.

Gospićki župni vikar don Anđelko Kaćunko tada je spomenuo navodni srpski rod Nikole Tesle:

Tesla spaja hrvatsku domovinu i “srbski rod”, pravoslavnu obitelj i katoličko okruženje, a uz to je Europljanin u Americi te vrhunski znanstvenik i ujedno kršćanski vjernik.

https://ika.hkm.hr/novosti/u-smiljanu-blagoslovljen-kriz-u-spomen-na-nikolu-teslu/

Don Anđelko me je upozorio: pogledaj koju je buru, poglavito “tamo daleko”, izazvalo podizanje Križa u spomen Tesli kao KRŠĆANINU:

“TESLIN KRIŽ” U SMILJANU:

“Ne interesuju me Dubrovnik i Rovinj, za mene je važan Jasenovac, Jadovno, Smiljane… tamo su Teslu proglasili za Hrvata – naveo je Vučić:

Puno neistina o Tesli razobličava ova knjiga. Pa i u pozivu na ovo predstavljanje dan je Filipijev tekst o tome:

Koliko ste puta slušali da je Nikola Tesla bio ekscentrični ili ludi znanstvenik, izdvojen iz ljudskog društva i zadubljen samo u svoje eksperimente, da nije volio žene, da nije volio družiti se s ljudima, da se je ponosio svojim srpskim rodom i hrvatskom domovinom i još mnogo toga sličnog.

Sve je to daleko od istine i iskrivljuje dobro lice velikog znanstvenika do izgleda karikature. Ali kad odgrnemo paučinu zabluda i mitova, pojavljuje se sasvim drukčije, mnogo ljepše stvarno lice velikana. 

Prije nego što sam vam Mario Filipi objasnio istinu o geniju tj. objasnio kako je pao mit o Nikoli Tesli Srbinu, ja bih ipak pohvalio Srbe. Naime znamo kako su prošli u agresiji na Hrvatsku kada je sam Milošević svoju „hrabru“ vojsku usporedio sa zečevima. Svi znamo da im je najviše u povijest pomogla laž (Dobrica Ćosić). Ipak u RH je na vlasti nešto što sam svojevremeno nazvao Srpsko-Hrvatskom koalicijom zbog činjenice da je u svim ideološkim pitanjima najvažnija osoba u RH Milorad Pupovac. Zato je jasna njihova bliskost sa SPC i patrijarhom Porfirijem i odnos prema blaženom Stepincu (pogledajte tekstove u današnjem Hrvatskom tjedniku:

VELIKOSRPSKI SNOVI SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE

PORFIRIJE

SVETI SRPSKI ČETNIK I RAZBOJNIK KOJI ZAZIVA NOVE RATOVE

i

KAKO SU HRVATSKE GUSKE I GUSANI PRETVARALI U SVETCA NOTORNOG ČETNIKA U MANTIJI

Objavio sam i što im je Statut koji je u skladu s takvim nazivom koalicije:

STATUT SRPSKO-HRVATSKE KOALICIJE:

ISTINA DOBRICE ĆOSIĆA

Ima jedna zemlja satkana od laži,

Dobrica, Ćosić o njoj nam govori:

Što ću reći, deco, neka se uvaži,

Srbin jadan večno samo laži zbori.

Laže, laže, laže, iz razloga dvesta,

Laž mu se ko guja u srce uvukla;

Tamo joj pradede ostaviše mesta,

Do danas ju nije Istina zatukla.

A što će bre Srbin kad lagati mora,

Kakav se rodio, takav će i mreti?

To mu je sposobnost data odozgora,

Sa takvom odlikom lako mu živeti.

Čujte zašto laže: Da sebe obmane,

Da uteši drugog, da sakrije bedu…

Da ohrabri brata kada u drek pane,

Da ga sram i savest živog ne pojedu.

Laže zbog poštenja, laže zbog slobode,

Laže maštovito, ma bre – od zanata!

A zar nismo uvek bili prelivode?

Domoljublje lažno časti nam se hvata.

Laž je inventivna slika srbske ćudi,

Inteligencije, čitavog nam bića;

Na laži opstala država i ljudi –

Dinastija slavna Karađorđevića.

Do sudnjega dana laž je naša dika,

Koleno kolenu nasleđe ostavlja…

E to vam je braćo sreća vaskolika,

Laž nek se neguje i ne zaboravlja.

Pogledajte dobro na dno istorije,

Laž je spašavala majčicu Srbiju.

Bez nje nam ni danas lepe sreće nije

Laž će nam do groba čuvati naciju

U tom tekstu sam dao i GLAVNE LAŽI SRPSKO-HRVATSKE KOALICIJE: MIT O JASENOVCU; ZA DOM SPREMNI JE POZDRAV IZ NDH i LAŽI O DOMOVINSKOM RATU

http://bezcenzure.hr/vlad/statut-srpsko-hrvatske-koalicije/

Tekst je dan i u mojoj knjizi:

  1. Pečarić, “Pokvareni četnici”,dragovoljac.com:

https://www.dragovoljac.com/index.php/pecaric/31891-pokvareni-cetnici

U Uvodu knjige spominjem i taj naziv Srpsko-Hrvatska koalicija:

Lito u Tisnom 2022, otvaramo s predstavljanjem knjige ‘BOJNA ČAVOGLAVE’ / THOMPSONOFOBIJA. Tih dana je sjajni hrvatski kolumnist Joško Čelan napisao u Hrvatskom tjedniku tekst o Thompsonu pa sam taj tekst koristio u svom govoru. Tako sam naveo i dio njegova teksta u kome se spominje partizansko-četnička vlada Plenković-Pupovac moj govor s tog predstavljanja dan je u Prilozima).

Poslije predstavljanja don Lazar mi je komentirao kako je Čelan precizniji od mene u tom nazivu, jer sam ranije bio oštriji u tome.

Na što je don Lazar mislio?

Ja sam vladajuću koaliciju prvo nazivao srpsko-hrvatskom želeći naglasiti činjenicu da je u toj koaliciji glavni Pupovac. Naime svjetski moćnici su željeli pobjedu Srbije u ratu s Hrvatskom, a kada je od srpske ‘strašne’ vojske Tuđman s hrvatskim braniteljima u ‘Oluji’ napravio zečeve nisu mu ni na pogreb htjeli doći. Zato sve vlade poslije Utemeljitelja hrvatske države poslušno rade sve što žele ti svjetski moćnici. A njihove želje su ostale iste. Kada već Hrvatskom ne vlada Milošević, onda je dobar i Pupovac.

Kasnije je u Hrvatskom Saboru sam Plenković (zabunom ili po onom „neće jezik nego pravo“) nazvao tu koaliciju ČETNIČKOM, pa ja koristim to ime.

Tada me don Lazar podsjetio na moju pitalicu:

-Koja je razlika između četnika i jugoslavena?

-Četnik je pošteni četnik, a jugoslaven je pokvareni četnik!

Dakle, pokvareni četnici na vlast su po Vama gori od četnika, pa je očito da je Vaš naziv – po Vašoj tvrdnji – blaži od Čelanovog!

I što odgovoriti don Lazaru kad ostanete bez teksta?

Jedino, napisati knjigu o POKVARENIM ČETNICIMA i posvetiti je don Lazaru, zar ne? Knjigu i jesam posvetio don Lazaru a sada poslušajte što će nam o srpskim lažima oko Nikole tesle kazati g. Mario Filipi.

Josip Pečarić

ISTOG DANA MARIO FILIPI I JA BILI SMO NA DODJELI PRIZNANJA AKADEMIKU IVANU ARALICI U ZAGREBU:

DOGAĐAJI

IVANU ARALICI URUČENO VELIKO PRIZNANJE

IVANU ARALICI URUČENO VELIKO PRIZNA

 22/09/2022

U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) u Zagrebu u srijedu je održana iznimna svečanost. Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata91.

(UHBDR91.) u suradnji s drugim Udrugama proizašlim iz Domovinskog rata dodijelila je Ivanu Aralici, akademiku i jednom od najboljih hrvatskih pisaca – Veliku zlatnu plaketu- Da se ne zaboravi, koju je slavljeniku uručio Mladen Pavković, predsjednik UHBDR91.

Na svečanosti su o iznimnim zaslugama akademika Aralice govorili predsjednik HAZU Velimir Neidhardt, akademik Kuzma Kovačić te književnik i diplomata Đuro Vidmarović dok se hrvatski domoljub iz Kanade Anton Kikaš prisjetio susreta s ovim piscem.

– Malo je ako kažemo da je Aralica jedan i jedinstven. Nedavno je proslavio 92. obljetnicu života ali i dalje neumorno piše i objavljuje. Jadno je i žalosno što njegovi javni istupi, poglavito u zadnje vrijeme prolaze gotovo nezapaženo i na margini.

S ovim priznanjem, hrvatski branitelji jednostavno su mu željeli zahvaliti za sve što je učinio za dobrobit hrvatske države, i kao književnik i kao političar, ali i jedan od časnika Hrvatske vojske – rekao je inicijator priznanja Mladen Pavković, dodavši da su pristigli i brojni brzojavi, od državnog vrha, pa do župana i književnika diljem Hrvatske, u kojima pohvaljuju i čestitaju dobitniku na priznanju.

Aralica je pak istaknuo da je dosad primio brojna odličja, priznanja i nagrade, ali da će ovo imati posebno mjesto, jer dolazi od ljudi koji na početku Domovinskoga rata nisu kalkulirali i koji tim priznanjem poručuju da se ne će zaboraviti naporan i težak, ali i uspješan njegov put.

Milan Pišković

Ivanu Aralici uručeno veliko priznanje – Kamenjar


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema