Podjeli

Mađarske tvrtke na kraju godine 70% svoje dobiti mogu uplatiti u sport, 30% u porezni sustav, a novac se strogo kontrolira. Država tu prosperira na drugačiji način, tako se u Mađarskoj diže sport.
Dakle, Mađari su odlučili kanalizirati dodatna novčana sredstva u sportski sektor putem sustava poreznih olakšica kako bi se doprinijelo razvoju sporta. Ta sredstva se smiju koristiti samo u tri svrhe:
1.) treniranje mladeži,
2.) troškove osoblja i
3.) investiranje u gradnju ili modernizaciju sportske infrastrukture.
Omogućeno je da donatori koji doniraju novac za tri navedena cilja imaju pravo na porezne olakšice u iznosu do 70% godišnje porezne obveze, također je i ukinut porez na promet nekretnina koje imaju sportsko-rekreacijsku namjenu.
Marketinška platforma
Dakle, ne postoje nikakvi državni nameti poduzetnicima i ostalim građanima, poduzetnici sami odlučuju žele li donirati neki iznos, a država im samo omogućuje porezne olakšice kako bi ih motivirala na to. Praktički se samo financiranje prebacuje s države direktno na privatni sektor, te se time dodatno rasterećuje državni aparat. Uz to, smatraju da bi odnos donatora i sportskih klubova bio prva stepenica pri razvoju njihove suradnje koja bi na kraju mogla prerasti u izdašno sponzoriranje ili neki drugi oblik poslovne suradnje.
Zanimljivo je istaknuti da ti poduzetnici imaju pravo samo na porezne olakšice, zabranjeno im je dobiti bilo kakvu drugu protučinidbu za svoju donaciju, svaki ugovor vezan uz promidžbu, merchandising i sl. je u startu ništetan i gubi se pravo na porezne olakšice.
Uglavnom, mađarska država je, osim ovih poreznih olakšica namijenjenih poticanju investicija u gradnju sportske infrastrukture, direktno i sama investirala velike novce u gradnju moderne sportske infrastrukture, posebno nogometnih stadiona. I doma, u Mađarskoj, pa čak i u drugim državama gdje živi veći broj njihovih sunarodnjaka. U Hrvatskoj (Osijek), Sloveniji, Vojvodini, Rumunjskoj, Slovačkoj, Ukrajini…
Groupama Arena samo je jedan od brojnih novih stadiona čiju je izgradnju financirala mađarska država. Do siječnja 2015., mađarska Vlada uložila je približno 500 milijuna eura na nove stadione, a sličnim se tempom nastavilo i u narednom razdoblju. Samo u Mađarskoj su u zadnje vrijeme izgradili 18 modernih stadiona. S tim da je jedan stadion ogromnog kapaciteta (oko 67000 gledatelja), dva sa više od 20000 mjesta, te tri sa kapacitetom većim od 14000 mjesta. Tih šest stadiona su UEFA-ine najviše kategorije – kategorije 4.
Gotovo svaka budimpeštanska četvrt ima novi stadion, čak 6 novih stadiona izgrađeno je u mađarskoj metropoli!
– Ferencvaroseva Groupama Arena, pa stadion MTK-a, zatim Honved je dobio novi stadion, Vasas je dobio novi stadion, izgrađen je NEP stadion (Ferenc Puskas stadion, kapaciteta 68000 gledatelja!), to je kao nacionalni stadion, a obnavljen je i stadion Ujpesta! Šest novih prekrasnih stadiona, a na dva od njih igraju drugoligaši, MTK i Vasas!
– Groupama Arena, kapaciteta 22.000 gledatelja, koštala je otprilike 13,5 milijardi forinti, što je oko 40 milijuna eura. Stadioni MTK i Honveda stajali su oko 17 milijuna eura, Vasasev stadion je koštao oko 11 milijuna eura…
Tko je to financirao?
– Mađarska država! Sve, baš sve stadione! Neki klubovi su imali neki maleni simbolički udio, ali država je uložila najveći novac. Otkad je Viktor Orban na vlasti, od 2010. godine, počelo je enormno ulaganje države u sport i ta se ekspanzija vidi i osjeti na svakom koraku. Orban obožava nogomet, a u svom rodnom selu, koje ima 1500 stanovnika, napravio je stadion Puskas Arena kapaciteta 4500 gledatelja! Orban obožava Puskasa, pa je i ime kluba Puskas Akademija, a trener je svojedobno u tom klubu bio Robert Jarni. Usput, Orban je iz istoga sela kao i Lörinc Meszaros, tajkun koji je kupio Osijek, a trenutačno slovi za jednog od najbogatijih Mađara.
– I kao što je rečeno, ne ulaže država samo u stadione, nego je uvela i porezne olakšice za sve one koji ulažu u mađarski sport! Pa je tako osvanuo podatak da je u mađarske nogometne klubove u posljednjih deset godina uloženo oko 500 milijardi forinta ili oko milijardu i pol eura privatnog kapitala!
Zanimljivo je spomenuti i da Ferencvaros, Honved i Puskas Akademija imaju vrlo dobre omladinske škole, no talenti ne izlaze… Za sada… No, Mađari imaju dugoročne planove.
– Oni jako puno ulažu u infrastrukturu, a želja im se po kvaliteti približiti europskim velesilama. Dugoročni cilj im je biti na tragu ‘lake konjice’.
Oni grade infrastrukturu, dižu sport i ta ulaganja im se svakako vraćaju, dok mi do sporta uopće ne držimo, nema sustava na državnoj razini i ništa ne ulažemo. I takva nam je i infrastruktura…
Dakle, Mađari, uz ogromnu, svesrdnu i opipljivu pomoć mađarske države na čelu s Orbanom, ulažu i iskreno brinu za svoj sport i infrastrukturu sanjajući makar primicanje ostvarenju uspjeha nezaboravne mađarske ‘Lake konjice’ (Puskas, Grosics, Lorant, Hidegkuti, Bozsik, Kocsis…), koja je vladala europskim nogometom 50-ih godina prošloga stoljeća.
A, što smo mi u Hrvatskoj napravili po pitanju ulaganja u sport (najveći promotor i hrvatski brand u svijetu) i njegovu infrastrukturu?
Najbolje od svega je da Dinamo čak niti ne traži ni ne očekuje novac za gradnju stadiona od poreznih obveznika Grada Zagreba ili države. Očekuje tek birokratsku odluku zagrebačke gradske skupštine o dodjeli prava građenja na Maksimiru, kao što je Grad Rijeka učinila prije 7 godina za svoj nogometni klub. Nakon što se donese u Zagrebu takva odluka, sva odgovornost i teret zatvaranja financijske konstrukcije za izgradnju Dinamovog stadiona na Maksimiru je onda na GNK Dinamu. Ponavljamo, bez zadiranja u gradski proračun, odnosno sredstva poreznih obveznika.


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema