Podjeli

Svi već dogo u javnom prostoru pričamo o tome kako u Hrvatskoj imamo previše JLS, posebno se tu upire prstom u cijeli niz malih općina koje se nisu u stanju samostalno financirati, i baš kada se o tome počelo ozbiljno razmišljati i u redovima vladajućih dogodio se koronavirus.

Uvođenje propusnica uz koje se jedino moglo otići ili putovati iz jedne u drugu JLS se pokazao pravim potezom Nacionalnog stožera Civilne zaštite, a do jučer prekobrojnost općina i gradova u ovom slučaju se pokazala kao velika prednost, prednost koja je uz preporuku #ostanidoma kao još jedna dodatna mjera bila u funkciji sprječavanja širenja zaraze, i potez zahvaljujući kojem bi se dobrim dijelom možda još uvijek mogla donekle spasti i turistička sezona, kao i ranije no itko drugi u EU normalizirati sveukupni život, gospodarstvo posebno…. .

Zanimljivo je da su ove mjere sa uvođenjem propusnica izazvale najviše problema a time i negodovanja kod osoba starije životne dobi koji se u najvećem broju uopće ne služe računalom ili ne toliko dobro da mogu preko interneta zatražiti propusnicu…. Sa jedne strane to se može gledati diskriminirajućim potezom Nacionalnog stožera Civilne zaštite prema starijim osobama i politizirati do u beskraj, no sa druge strane takva odluka je najviše išla u prilog upravo toj zarazom najranjivijoj skupini naših sugrađana za koju se koronavirus pokazao posebno opasnim, a koji bi na nisu uvedene propusnice ovo proljetno vrijeme umjesto boravka u kući u velikom broju iskoristili za šetnju, radove u polju ili slično. Kako su mnogi od njih u jednoj općini odnosno JLS a polja ili imanje često drugoj za to im treba propusnica i opravdan razlog što je očito mnoge od njih natjerao da i dalje ostanu kod kuće, a samim time i da daju ogroman doprinos u zaustavljanju širenja epidemije….

Naravno da su u Nacionalnom stožeru Civilne zaštite prilikom donošenja odluke o uvođenju propusnica bili svjesni svega što sam naveo, no ovaj puta su očito vješto iskoristili još do jučer potpuno suvišan broj općina i gradova, tako su umjesto proglašenja karantena za neke gradove ili općine odlukom o uvođenju propusnica iz nečeg do jučer potpuno lošeg i neprihvatljivog teritorijalnog ustrojstva pretvorili u nešto što se pokazalo sasvim dobro i opravdano, nešto što je sudeći po sve manjim brojevima nvozaraženih dalo željene rezultate koji su u interesu svih nas.

Bilo je i biti će u ovoj krizi dobrih i manje dobrih poteza Nacionalnog stožera Civilne zaštite, no o tome ćemo kada dođe vrijeme za to. Sada je vrijeme da svi koji misle da mogu pomoći na bilo koji način u prvom redu daju svoj doprinos poštujući odluke i preporuke Nacionalnog stožera Civilne zaštite, kao i da daju svoje prijedloge kako se u nastaloj krizi nešto može još bolje od onoga što Stožer predlaže….

Milivoj Špika

 


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema