Podjeli

Danas sjedim sa prijateljicom na klupi u parku.Pored nas prolazi čovjek koji šeta psa i odjednom se okrene i reče:”Šta će vam maska gospođo”?
Na naše preneraženje zaredale su uvrede tipa”zaostale ovce” i slično,u gnjevu antivakserskog pravednika koji vjerojatno misli da hodajući dovoljno dugo može pasti preko ruba ravne Zemlje i to ga čini nervoznim..
Razumijem da smo svi bačeni u nepoznatu situaciju i da treba vremena da se prilagodimo novom načinu života koji nas ograničava u kretanju i druženju,koji nas baca u ekonomsku nesigurnost i predstavlja svakodnevno psihičko opterećenje,ali neće nam pomoći verbalno i fizičko nasilje prema onima koji misle drugačije od nas.
Mislim da uzroke tomu treba tražiti u nepovjerenju u institucije države koje su odlukama vezanim za Korona krizu pokazale nedosljednost.Pri tome mislim na prigodno i prerano otvaranje za vrijeme izbora,kalkulirani rizik za vrijeme turističke sezone i nepridržavanje mjera od strane onih koji nam trebaju sluziti kao uzor ponašanja.
Iako smo opravdano izgubili povjerenje, moramo shvatiti da je bolest  tu i stvarna je,htjeli mi to ili ne,a dođe li do eskalacije zdravstvene krize,imat’ćemo “mrtvace” u kafićima i teretanama,u javnom prijevozu i na radnim mjestima.
Mrtvaci ne održavaju gospodarstvo.Brutalno i možda preuveličano,ali istinito.
Da se vratim na “zaostale ovce” koje se unatoč svemu,ponašaju odgovorno prema sebi i drugima.
Nitko ne voli nositi masku;i ja sam se par puta onesvijestila u prijevozu do posla,ali je ipak nosim.Ne zato što sam ponizni pripuz koji nije svjestan ograničenja slobode i komocije,pa i štetnosti iste,nego zato što je zlo koje se može desiti u suprotnom,puno veće od toga…
Svatko ima pravo na život,bez obzira koliko godina ima i koliko je bolestan,razmišljati na način da je koronavirus prirodni odstrel starih i bolesnih je neprihvatljivo i okrutno,na razini fašizma.U ovakvim situacijama moramo biti solidarni i odgovorni,jer nas iracionalne teorije zavjere i osvetničke misije pojedinaca mogu samo odvesti u dublju krizu i propast.Na nama samima i pogotovo na onima koji vode državu je da ,uz što manje gubitaka , prebrodimo ovo strašno razdoblje i da zdravstveni sustav ostane dostupan svima,a pogotovo siromasnijim slojevima društva.Iskustvo nas uči da će bogati,što god da se desi, uvijek imati najbolju skrb i lijekove.
Moramo tražiti transparentnost u trošenju našeg novca i sankcioniranje korupcije,pa će biti dovoljno novca za djelomično ili potpuno zatvaranje,lijekove,cjepivo i bilo koje druge mjere koje se moraju poduzeti.
Država mora skrbiti o nama,ona i postoji najviše za ovakve situacije u kojima je pojedinac nemoćan,te jednako pomagati svima; i ugostiteljima i drugim pogođenim djelatnostima u ovom “praznom hodu”..
Sve to je zajednički napor zajednice kako bismo mogli opet u “novo normalnom” vratiti se svojim navikama,te živi i zdravi ,družiti se uz ručak i kavu sa obitelji i prijateljima u restoranima i kafićima,putovati,ići u kina i kazališta..
Eh ..i da sve to imamo čime platiti,ne bismo se  zamarali razgovorima o politici..

Đenana Jakić
NERA


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema