Podjeli

Mislim da trebam sa svima vama podijeliti što je o Luku Paljetku napisao hrvatski književnik Siniša Posarić:

Subject: Re: KANDIDAT ZA AKADEMIKA, POVJESNIČAR – UKLANJATELJ (Odgovor akademika Kuzme Kovačića)
Date: Mon, 13 May 2024
From: Siniša Posarić
To: Josip Pečarić

 

Poštovani akademiče,

Baš sam večeras tužan zbog preminuća našega Luka Paljetka. 2015. godine Gospodnje odobrio mi je bez naknade da mogu s ansamblom Kazališne grupe Viktora Cara Emina u Rijeci postaviti na scenu njegovu farsu “Govori mi o Augusti” i na to sam itekako zahvalan i ponosan. Taj tekst je objavljen u časopisu Dubrovnik, 1974. godine Gospodnje, eto, prije pola stoljeća i koliko znadem, izvedena je barem desetak puta, a držim da je ta farsa, iako je mnogi ne prepoznaju kao takvu, vrlo važno mjesto u hrvatskoj dramaturgiji i treba se izvoditi na hrvatskim kazališnim scenama. Samo prisjećaj kako su Paljetkovu farsu opisali Igor Mrduljaš i Jasna Ančić:

 

“Paljetak svom dramskom tekstu često daje oznaku „farse“, ali drugo obličje koje im podaruje u znatnoj se mjeri razlikuje od „preoblikovane“ farse u novijoj hrvatskoj dramaturgiji. Ono pjesničko i krivo (ludičko) u njegovim dramama u pravilu nadvladava strogo rugalačko ruho farse, omekšavajući mu obrise i nakane. Kao protutežu dramatičar nudi očuđujuće prožimanje istinolikih sličica iz života i pjesničkog uzleta mašte, po čemu zauzima izdvojeno i rijetko napučeno mjesto suvremene drame hrvatske književnosti.” (Igor Mrduljaš)

“Topla, bajkovita priča danas je prisutnija od davnih 70-tih, kad je imala svoju praizvedbu u Dubrovniku. Ona je prerasla okvire lascivne – erotske farse, raspjevanih rugalica glavnih junaka i uronila u pomalo (i ne samo pomalo) aktualne političke parade, gorko prepoznatljive vlastitoj današnjici kojoj se ne sluti kraj. Naša „Augusta“ je romansa neromantičnog vremena, čiji izvor jest i ostat će duh čovjeka-djeteta, duh i dah nastao u igri. Zato se igrajmo do kraja!” (Jasna Ančić)

U privitku je i Izjava o suglasnosti našega blagopočivajućeg akademika Paljetka, pjesnika i gospara koju s osobitom radošću čuvam. A Vama, poštovani akademiče, šaljem na ogled izvedbu naše predstave “Govori mi o Augusti” koju smo izveli na 56. festivalu hrvatskih kazališnih amatera u Pazinu 2016.

Neka nam u blagosti počiva pjesnik Luko Paljetak.https://youtu.be/xNRGJZbqYls

Vjerojatno će nekome biti čudno da i o Luku Paljetku nisam napisao knjigu, kao što sam to uradio za neke druge velikane s juga RH:

 1. Pečarić,Stijepo Mijović Kočan, Zagreb, 2020, str. 362.
 2. Pečarić,Dr. Jure Burić, Zagreb, 2020, str. 211.
 3. Mijović Kočan, J. Pečarić,Prof. dr. sc. Stijepo Obad,dragovoljac.com, 2022.:

http://www.dragovoljac.com/images/minifp/obad.pdf 

 1. Pečarić,Dr. sc. Hrvoje Kačić,dragovoljac.com, 2023.:

http://www.dragovoljac.com/images/minifp/kacic.pdf

 1. Mijović Kočan, J. Pečarić,Prof. dr. sc. Stijepo Obad, Zagreb, 2023., str.144.

S druge strane hrvatske granice je moja Boka – Zaljev hrvatskih svetaca:

 1. Pečarić,Dubrovnik se brani Bokom,dragovoljac.com, 2022.:

http://www.dragovoljac.com/images/minifp/DUBROVNIK.pdf

Iz samog naslova knjige očito je zašto smo mi jako povezani. Ali knjige sam pisao samo o onim hrvatskim velikanima o kojima sam već pisao u svojim knjigama ili smo zajedno potpisivali razna otvorena pisma.

Luko je živio u Dubrovniku, a ja u Zagrebu pa smo se susretali samo na Sjednicama Akademije. Ali kako smo u  različitim razredima to su bili samo kratki susreti. Jedino dulje druženje dogodilo se u Podstrani u kolovozu 2021. kada je

hrvatskom pjesniku i generalu Ivanu Tolju uručena je plaketa Dobrojutro more za sveukupni doprinos hrvatskoj književnosti. Plaketu su predali Zlatko Krilić, predsjednik DHK i Darijo Radović, Predsjednik OMH u Podstrani. Obrazloženje je pročitao književnik i bivši hrvatski veleposlanik Đuro Vidmarović, a vrhunac pjesničke večeri zbio se kad je akademik Luko Paljetak recitirao laureatovu pjesmu Anima Croatorum.

http://www.brotnjo.info/2021/08/06/hrvatski-knjizevnik-i-general-ivan-tolj-laureat-pjesnickih-susreta/

S tom pjesmom počinje moja knjiga:

 1. Pečarić,General Ivan Tolj, dragovoljac.com, 2022.:

http://www.dragovoljac.com/images/minifp/GeneralTolj.pdf

Iza pjesme postoji i tekst:

Iz Monografije “Lijepa naša Hrvatska”, 83. str. (Zagreb, 1994) za koju je predgovor napisao dr. Franjo Tuđman, predsjednik Republike Hrvatske:


“Poruka čitateljima


Kad uzmete u ruke i počnete listati monografiju Lijepa naša Hrvatska uvjeren sam, štovani čitatelji, da će vas – poput mene – prožimati rodoljubna čuvstva, dražesti i zadovoljstva probuđena jedinstvenim prirodnim ljepotama i bogatstvom kulturnog naslijeđa lijepe nam domovine (…)

Koliko pripadnost zapadnoj civilizaciji, toliko i samoniklost narodne kulture, slobodoljubivost, ponos i mirotvorstvo, pomogli su hrvatskom narodu tijekom starije i novije povijesti da očuva nacionalnu samobitnost i vlastitu državotvornu tradiciju nasuprot nesklonim geopolitičkim čimbenicima, što su više prijetili potpunim zatiranjem njegova bića negoli nudili blagodati prepletanja triju različitih civilizacija (…) …

Hrvatska je izvojštila svoje mjesto i ugled u demokratskom svijetu, kakav u novijoj povijesti nije imala, time što je na uvjerljiv, miran i dostojanstven način provela preobrazbu jednostranačkog komunističkog totalitarizma u parlamentarnu demokraciju. Postkomunistička (! – dć) društva – dakle i hrvatsko društvo – nalaze se danas u dramatičnom prijelaznom razdoblju suvremene europske povijesti.

Stvaranje slobodne i suverene hrvatske države – nakon dostojanstvene i trijumfalne pobjede demokracije u Hrvatskoj na prvim slobodnim izborima – teška je ali uznosita zadaća svih nas.

Uvjeren sam da snaga obnovljene nacionalne samosvijesti i nezatomljivi stvaralački duh hrvatskog naroda, a i domoljubna odgovornost svih građana Republike Hrvatske, pružaju jamstvo napretka, mira i blagostanja u lijepoj našoj Hrvatskoj.


 1. Franjo Tuđman,

predsjednik Republike Hrvatske”

 

U odlasku iz Stare Podstrane Luko mi je rekao:

Ja sam Tvoj!

Zato mi je bilo drago kada sam vidio da je naš zajednički prijatelj pjesnik i general Ivan Tolj i njega pozvao da bude potpisnik Inicijative o proglašenju dr. Franje Tuđmana utemeljiteljem RH.

https://bezcenzure.hr/vlad/pismo-predsjednici-i-bivsem-predsjedniku-dhk-a/

Hrvatski povjesničari imaju problem jer im od onoga što pišu ovisi egzistencija. Ne zaboravimo da smo iz naroda za koji je veliki hrvatski književnik akademik Petar Šegedin da među Hrvatima ima tako mnogo pojedinaca koji strasno mrze svoj narod. U takvim uvjetima hrvatski književnici su često bolji povjesničari od samih povjesničara. Spomenimo samo akademika Dubravka Jelčića ili Matu Kovačevića. Je li Franjo Tuđman bio toliko iznad drugih povjesničara i zato što je bio član DHK?

Očito je da je za stvaranje RH presudno bilo što je bio i izvrstan političara i vojnik. Kao povjesničar znao je što je bitno a što nije, pa je upravo zbog Jasenovca i bio zatvaran. A o Jasenovcu, kao najvažnijoj laži za ‘priču’ o genocidnosti hrvatskog naroda, koriste i oni van RH i oni u RH koji nisu željeli hrvatsku državu.

U Prilogu dajem tekst:

NAPETO U CRNOJ GORI. ZBOG SREBRENICE TRAŽE REZOLUCIJU O JASENOVCU

https://www.maxportal.hr/premium-sadrzaj/napeto-u-crnoj-gori-zbog-srebrenice-traze-rezoluciju-o-jasenovcu/

Dajem i drugi link koji je u ovom trenutku još hakiran:

https://www.dragovoljac.com/index.php/razno/39435-crna-gora-trazi-rezoluciju-o-700-000-jasenovackih-zrtava-neka-ih-iskopaju

PRILOG

NAPETO U CRNOJ GORI. ZBOG SREBRENICE TRAŽE REZOLUCIJU O JASENOVCU

11 SVIBNJA, 2024MAXPORTAL

Nezadovoljstvo prosrpskih snaga zbog stava da će Crna Gora na glasovanju u UN-u podržati Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, vlada Crne Gore pokušava ublažiti donošenjem Rezolucije o Jasenovcu u kojoj se spominje 700. 000 žrtava.

Crnogorski premijer Milojko Spajić u Skupštini je kazao da će Crna Gora podržati Rezoluciju o genocidu u Srebrenici na glasanju u UN-u, ali i, kako je rekao, “rezoluciju o Jasenovcu”, koju je najavio prosrpski predsjednik skupštine te inače četnički vojvoda Andrija Mandić.

– Pošto je premijer Milojko Spajić pred cijelom crnogorskom javnošću priopćio da će podnijeti Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu, javno ga pozivam da dostavi prijedlog te rezolucije o genocidu do sljedećeg petka kako bismo po skraćenom postupku u skupštini osudili genocid nad srpskim, židovskim i romskim narodom u Jasenovcu – rekao je Milan Knežević, jedan od čelnika prosrpskih opcija u Crnoj Gori, prenosi podgorički portal Antena.m.

Knežević očekuje da se u rezoluciji “evidentira” podatak o 700.000 ubijenih, što ne odgovara nikakvim znanstvenim istraživanjima i dokazima, ali je politikantska mantra koja se stalno nameće.

“S obzirom na to da za genocid u Jasenovcu nije potrebno raditi nikakva dodatna istraživanja i konzultacije sa stručnjacima te da su brojke od najmanje 700.000 ubijenih Srba, Židova i Roma istinite, neumoljive i užasavajuće, smatram da je sasvim dovoljno vremena da se rezolucija o genocidu u Jasenovcu i službeno formalizira”, kazao je Knežević.

Nitko ne spori da je ustaški logor smrti Jasenovac mjesto strašnog stradanja Srba, Židova, Roma te Hrvata antifašista, ali inzistiranje na neumjerenim brojkama je povijesni falsifikat, a može dovesti do ponovnog zatezanja odnosa između Hrvatske i Crne Gore.

Zanimljivo je da je, prije samo koji tjedan, nakon povratka iz New Yorka srpski predsjednik Aleksandar Vučić kazao da će odgovor Srbije na Rezoluciju o Srebrenici biti upravo – Jasenovac. Time što crnogorske prosrpske strane žele rezoluciju o genocidu u Jasenovcu kao odgovor na Rezoluciju o genocidu u Srebrenici zapravo priznaju da je u Srebrenici bio počinjen – genocid.

I tako je, po naputku ili po uzoru na Beograd, Andrija Mandić najavio da će njegova srpsko-proruska koalicija “Za budućnost Crne Gore” predložiti skupštini da izglasa rezoluciju o genocidu u Jasenovcu te zatražio da je vlada podnese.

“Nadam se da će rezolucija o genocidu u Jasenovcu biti prihvaćena. Očekujemo stopostotnu podršku vlasti i opozicije – rekao je Mandić. On je kazao da Crna Gora ne bi podržala Rezoluciju o Srebrenici da su u njoj predstavnici prosrpskih stranaka Nova srpska demokracija i Demokratska narodna partija.

No Mandić je na sjednici skupštine Crne Gore umirio Spajića kazavši da zbog Srebrenice neće rušiti vlast. Poručio je da neće prihvatiti nikakve, kako je kazao, sintaktičke vratolomije i namjeru da se genocid u Jasenovcu “odjednom pretvori u prisilno plivanje u Savi i slučajna vješanja na vrbama”.

“Bog mi je svjedok za to, ali se plašim da premijer Spajić ipak neće podnijeti rezoluciju o Jasenovcu, a ja ga preklinjem da to učini, ne zbog mene, nego zbog srpskog naroda bez čije podrške ni Jakov Milatović ni on ne bi postali to što jesu”, upozorio je Knežević.

Iz toga može iščitati prijetnja da bi prosrpski blok mogao postaviti pitanje opstanka vlade.

https://www.maxportal.hr/premium-sadrzaj/napeto-u-crnoj-gori-zbog-srebrenice-traze-rezoluciju-o-jasenovcu/

https://www.dragovoljac.com/index.php/razno/39435-crna-gora-trazi-rezoluciju-o-700-000-jasenovackih-zrtava-neka-ih-iskopaju


Podjeli
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema