Podjeli

Poštovani,

12.12.2023. održana je edukativna tribina “Gospodarenje otpadom i onečišćenje zraka”, u prostorijama mjesne samouprave u Zapruđu, u Novom Zagrebu istok, u organizaciji Građanske inicijative “Novi Zagreb za Novi Zagreb”.

Gost na tribini bio je dr.sc. Viktor Simončič, međunarodni savjetnik i stručnjak za zaštitu okoliša i gospodarenje otpadom.

Dvoranu je ispunilo tridesetak zainteresiranih sugrađana, pa se razvila zanimljiva rasprava i polemika. Događaj je prenošen uživo na FB grupi Inicijative i dostupan je javno.

Najavljujemo slične događaje u budućnosti, a zaključke sa tribine prosljeđujemo medijima, te nadležnim gradskim i državnim institucijama, od kojih tražimo odgovore, na postavljene zahtjeve.

Tribina o gospodarenju otpadom iznjedrila je zaključke. 

 1. Naš cilj nije da se traže krivci za nastalo stanje. Krivci su sve političke opcije i sve Vlade od osamostaljenja. Ne raspravljamo o uzrocima koji su doveli do sadašnjeg stanja, već želimo riješiti problem i spriječiti da se agonija nastavi. Zagrebu za rješenje problema treba jedinstvo struke i politike, uključujući i angažman Vlade. Struka mora dati prijedloge za političke odluke. Moramo osigurati da se na rješavanju problema uključe svi koji mogu dati doprinos.
 2. Moramo biti svjesni mogućnosti i praksi gospodarenja s komunalnim otpadom., Da se, na iskustvu drugih utječe na poduzimanje onih mjera, koje su vjerojatno moguće. Kojima bi se smanjio neugodan smrad kao i drugi utjecaji na okoliš. Indikativno je da se na moguće prijedloge ne reagira, čak ni do stupnja da se nekoga ne poziva na razgovor da predstavi prijedlog! Odgovorni moraju prestati odbijati dijalog. Ovo nije problem Možemo, ovo je problem svih stranaka i svih Vlada koji su doveli do toga. Imali smo datume zatvaranja odlagališta Prudinec, pa nije zatvoreno!
 3. S Jakuševca ne mora smrditi! Kampanja koju smo poduzeli je izazvala bitnu promjenu u razmišljanju prema gospodarenju otpadom. Sada su svi postali svjesni potrebe za energanom, a do jučer su bili svi protiv, dapače izbacili su iz Prostornog plana energanu.
 4. Želimo utjecati na sadašnju vlast da osigura transparentnost u donošenju odluka posebno vezane za planove i realizaciju centra za gospodarenje na Resniku. Radilo se već najmanje tri prijedloga, sada je treći u tijeku. Moramo znati kako je izabran izrađivač. Tko su domaći akteri na izradama studija. Koliko koštaju izrade studija i je li se uvijek radi o nečemu potpuno novom, da se studije ne mogu popravljati? Koji je konačni prijedlog tehnologija na planiranom centru Resnik, netko mora znati. Savjeti onih koji su do sada šutjeli više ne koriste. Mi nemamo više godine za razvoj infrastrukture i pametno prikupljanje! Treba uključiti nove ljude.
 5. Cilj Tribine se promijenio nakon drugog odrona na odlagalištu. Sada se postavlja pitanje da li odlagalište može raditi do izgradnje novog centra odnosno do kada i pod kojim uvjetima je, imajući u vidu zadnja dva odrona, to moguće. Uvjeti se mijenjaju, građani strahuju od neugodnog utjecaja. Ne vidimo što se planira da se smanji utjecaj. Što će biti s kompostanom? Kako izgleda plan sanacije Jakuševca sada, glavno je pitanje za nadležne!
 6. Ono što se svakako može i mora poboljšati je reagiranje odgovornih na primjedbe građana. Nije normalno da se na upite javlja automatska sekretarica, a medijima šire pretpostavke zbog neinformiranosti. Građani moraju prvi saznati za neki akcident. Želimo osigurati trenutne odgovore na upite građana!
  Od odgovornih zahtijevamo da se:
 7. Predstavi plan ili ideja zatvaranja Jakuševca – mora da već postoji barem idejno rješenje. Predstavnik građana mora biti dio tima koji radi na tome! Rješenje ne može biti ispod 5-6 godina. Zato treba smanjiti postojeći štetni utjecaj.
 8. Da se spriječi širenje neugodnih mirisa. Ad hocrješenja postoje.
 9. Osigura urgentno informiranje građana kod svakog akcidenta. Kako? Da obavijest ide na društvenu mrežu, na web, u medije.
 10. Predstavi plan za Resnik i uklone negativne konotacije.
 11. Da se na suradnju pozovu svi koji imaju kakva konkretna rješenja.
 12. Prolazeći kroz Dugave, doktor V. Simončič uvjerio se u strašan smrad.
 13. U rješavanje problema treba maksimalno uključiti privatni sektor, bez njega je nemoguće riješiti problem.
 14. Treba osigurati trajni nadzor nadležnih organa nad svim aktivnostima u rješavanju ovog velikog problema za sve koji su izloženi negativnom utjecaju odlagališta Jakuševec na građanstvo, prvenstveno u Novom Zagrebu.

U ime Inicijative Novi Zagreb za Novi Zagreb, molim očitovanje institucija kojima sam uputila dopis,

Mirela Mikić Muha, građanka Dugava


Podjeli
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema