Podjeli

Hrvatski umirovljenici dodatno su osiromašeni enormnim poskupljenjima zbog inflacije i uvođenja eura. U posljednjih nekoliko godina svjedočimo svojevrsnom paradoksu po kojem mirovine nikada nisu više i brže rasle a da je istovremeno padala kupovna moć uz konstantan rast onih koji su padali ispod linije siromaštva. Činjenica je da su mirovine u posljednjih 3,5 godine rasle nominalno za rekordnih 30-ak% ali isto tako je činjenica i da su u isto vrijeme cijene hrane porasle još više što zapravo znači da je realna mirovina u navedenom periodu u silaznom trendu.

Razgovaramo s umirovljenicima diljem Hrvatske i svugdje čujemo istu priču – velik broj njih morao je posljednjih mjeseci odlučivati o tome hoće li kupiti neophodan lijek ili hranu. To nije život dostojan čovjeka, a osobito nekoga tko je proveo cijeli radni vijek stvarajući ovu državu.

Da je netko prije 4 godine rekao da ćemo se radovati kada nešto poskupi „samo“ za 10 ili 20% mislili bi da se šali, no na žalost mnogih koji jedva spajaju kraj sa krajem ipak se radi o stvarnosti. Da sve bude još gore, posebno za umirovljenike, Hrvatska kao turistička destinacija tijekom ljetnih mjeseci ima veliki rast potražnje za robama i uslugama što mnogi, posebno trgovci,  iznajmljivači i ugostitelji iskoriste za dodatno podizanje cijena doslovno svega pa tako i hrane i drugih artikala, što se dodatno odražava na ionako loš standard umirovljenika.

U situaciji neopravdanog dizanja cijena najveće su žrtve građani sa malim plaćama i mirovinama. Nije realno od trgovaca očekivati smanjivanje cijena, niti će se to dogoditi sve dok ima dovoljno onih koji su spremni platiti cijenu za njihove robe i usluge. Jedino što građani mogu uraditi u borbi protiv nerazumnih povećanja cijena je bojkot. Svima treba biti jasno da u tržišnoj ekonomiji svatko za svoju robu ili uslugu može formirati cijenu koju god želi, stoga ne treba očekivati od Vlade, Hrvatskog sabora ili nekog drugog da se bez prava ili zakonske osnove uopće miješa u formiranje cijena.

Pozivamo umirovljeničke i druge udruge da se aktiviraju na ovom životno važnom pitanju prema modelu prema kojem je formirana i naša koaliciji – s interesima umirovljenika kao jedinim političkim pitanjem na kojem radimo. Umirovljenicima su nužne informacije o kretanju cijena, posebno osnovnih živežnih namirnica u pojedinim trgovinama ili trgovačkim centrima koji se nalaze u njihovoj blizini, ali i konkretne akcije protiv trgovaca i proizvođača koji primjenjuju nepoštene poslovne prakse.

Organizirani i jedinstveni građani mogu veoma brzo stati na kraj neopravdanom podizanju cijena bojkotiranjem svih onih koji se vode pohlepom umjesto trgovačkom etikom koja podrazumijeva zaračunavanje razumnih marži.

U Zagrebu, 08.04.2024.

UMIROVLJENICI ZAJEDNO – Politička platforma

Milivoj Špika – Koordinator za medije


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Izbori