Podjeli

Poštovani naši čitatelji, nakon uzbudljivih parlamentarnih izbora, ponovno se javljamo sa još jednim serijalom iz bisera Jadranskog mora, Trogira. Donosimo Vam rezultate izbora, ali i našu analizu ovog festivala demokracije. Opet se dogodilo iznenađenje izbora i uvjerljiva pobjeda Hrvatske demokratske zajednice. U gradu u kojem još 10 mjeseci vlada gradonačelnik Ante Bilić. Mi smo jedini portal koji je prognozirao još prije nekoliko mjeseci pad i poraz aktualne koalicije u gradu Trogiru. A to se dogodilo na parlamentarnim izborima, i nama ne predstavlja iznenađenje.

Uvjerljivi pobjednik parlamentarnih izbora u Trogiru jest Hrvatska demokratska zajednica koja je osvojila velikih 2042 glasa, dok je SDP sa koalicijom dohvatio 1463 glasa. Još su zapažene rezultate imali Domovinski pokret Miroslava Škore sa 606 glasa i MOST sa 435 glasa. Sami izbori su protekli u demokratskoj atmosferi bez prigovora i incidenata. Sada je svima jasno da unatoč tome što nije bio na listi predsjednika SDP-a Davora Bernardića Ante Bilić je još jednom ispao politički gubitnik i njegova karijera u ulozi gradonačelnika Trogira se približava svome kraju. A kraj se nazire još za deset mjeseci.

Analizom izbora iz 2016. godine uvidjeli smo da je HDZ ostvario sličan rezultat u gradu Trogiru, ali tada je bila veća izlaznost. Dok je u 2020. razlika puno veća nego što je bila prije četiri godine. Ove godine birači su bojkotirali Restart koaliciju, ali i gradonačelnika Antu Bilića. Nakon poraza u taboru SDP-a prisutna je razočaranost i rezignacija, ali i velikim optimistima je jasno da je politika socijaldemokrata u padu, i da će vrlo teško ostvariti rezultat na lokalnim izborima. Za to najviše članovi krive Antu Bilića, koji se olako razbacivao obećanjima, a malo je učinio da ostvari očekivanja simpatizera i članova SDP-a.

Za to vrijeme u Hrvatskoj demokratskoj zajednici vlada optimizam i zajedništvo nakon burnog slavlja u nedjelju. Njihov povjerenik Siniša Stojan za kojega izvori tvrde da jest sposoban i ozbiljan organizator, slavi još jednu pobjedu. Jer nakon drugog kruga predsjedničkih izbora, ovo jest još jedna pobjeda HDZ-a u Trogiru. I nakon izbora HDZ nije u euforiji, nego ozbiljno pristupa pripremi za lokalne izbore. Prije toga čekaju ih još unutarstranački izbori, a javnost zanima tko će biti kandidat za gradonačelnika. Među prvima ćemo vam donijeti i te novosti.

Treća opcija u gradu Trogiru su postali Hrvatski suverenisti skupa sa Domovinskim pokretom koje predvodi predsjednik Ivan Šustić. Ovaj mladi diplomant prava skupa sa svojim timom ostvario je dobar rezultat i najavio je pripreme za lokalne izbore. U obraćanju medijima izjavio je da će na lokalne izbore ići sa platformom. Ovo im je dobar vjetar u leđa, pa očekujemo novosti iz tabora Hrvatskih suverenista. Most nezavisnih lista koji nije nastupao na lokalnim izborima ostvario je dobar rezultat, i očekujemo ih na lokalnim izborima dogodine.

Sumirajmo političku situaciju u Trogiru, Hrvatska demokratska zajednica danas najbolje kotira i uz dobar program i kandidata sigurno će biti favorit narednih lokalnih izbora. SDP skupa sa slabim HNS-om i partnerima probati će se restarirati i kako tako parirati nadirućem HDZ-u. Biti će zanimljivo kako će desne stranke sa na čelu sa Hrvatskim suverenistima i HSP-om proći na izborima, a možda se i pojave na političkom nebu lijeve opcije kao Možemo. Sve u svemu možemo reći, oj drugovi jel’ vam žao, rastanak se primakao.

Anđelko Jeličić


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Izbori