Podjeli

Polagati nade u rezultate izbora za Hrvatski Državni Sabor teško se može opisati bilo kojom tipologijom dramske književnosti. Naime, novota biti ne će. Narodu je prije devedesetih godina prošlog stoljeća bilo teško. Godine vremena Domovinskog rata bile su izuzetno kritične, a promatrajući ljude u prostoru i vremenu države Hrvatske u užem smislu za javnost prikazanog igrokaza navodnih suprotstavljenih snaga i stavova obećanja u oris pobjede, rezultirati će kao i kod drame još jednom prevarom. Kompletan PR sustav političke kampanje podijeljen je gotovo identično kao dramska književnost, samo je pitanje za one izvan igre koga će dopasti tragedija, komedija, drama, monodrama, melodrama, farsa, podvig, opera, opereta ili igrokaz. Sve ovo za kvazi narodnu volju pripremili su nam i dalekovidnici naših medija, koji to ni po čemu nisu budući da se radi o ortodoksnim vazalima dvaju krila istog šišmiša.

Puno je ozbiljnih zamjedbi na izborne propisnike, a jedan osnovni jest činjenica da nema kontrole niti vlastitog glasa. Kada bi pojedinac zapisao broj glasačkog listića osobnog glasovanja, vrijeme i mjesto glasovanja, potom zatražio provjeru tog glasačkog lista već pri tom činu od prvostupanjsko biračkog odbora bio bi odbijen. U slučaju prigovora isti bi bio odbačen od potom i od strane Županijskog izbornog povjerenstva i u konačnici i od Ustavnog suda. Napomenimo, da stranke odnosno nezavisne liste vrlo često griješe kada već kod Mjesnog, Općinskog odnosno Gradskog izbornog povjerenstva ne ulažu prigovor pa je to samo za sebe dostatan pravni osnov radi konačnog odbacivanja istog od strane Ustavnog suda Republike Hrvatske.

Popis birača pred izbore se uređuje, čini mi se da sam negdje pročitao da je u odnosu na predsjedničke izbore povećan za cca 5000 glasača, što je s obzirom na metodu Nizozemca D Honta odlična prilika za maznuti nekoliko saborskih mjesta relativnom pobjedniku izbora, a sama izlaznost biti će vrlo mala pa je takav  trik plodonosniji.

Nije onda zamjeriti Predsjedniku HDSabora, što je on tu funkciju „zaslužio“ s točno 808 glasova s kojima ni u Strizivojni ne bi mogao biti obćinski Načelnik. Nešto bi se stanje popravilo jednostavnim potpisom glasača (ne treba raditi novu listu i trošiti novi papir kao što mnogi predlažu) na listu popisa birača jer prostora odnosno mjesta na njoj ima. No, bez kompletne promjene svih izbornih pravila i znatnog smanjenja izbornih jedinica pomaka biti ne će, imati će mo opet jednako karikirane osobe (političare) koji su zapravo obris nesporazuma birača i njega samoga pa imamo fetivu farsu.

Sjetimo se što je kazao Albert Camus za pojam slobode. On veli da sloboda prije svega znači ne lagati, a tamo gdje se ona koti javlja se nastavak tiranije ili se ona najavljuje. Odista sve politike, ako se to politikama uobće može zvati, svele su na prostu rečenicu, nitko vam ne može dati što vam mogu obećati.

Ovdje najoholije djeluje HDZ-a na čelu s Premijerom koji ponosno veli, da su ostvarili sve zacrtane ciljeve!? Kao što vidimo, goli kruh i sam čovjek je nebitan!? Po dogovoru drugo krilo šišmiša poziva se na Aleksandra Rankovića i najavljuje „vreme je da se krene“ pri tome čvrsto stišće šaku bez obzira što je takova konkludentna radnja poziv na odstrel!?

Ama baš nitko se ne poziva na pokretanje gospodarstva u prvom redu poljoprivredne proizvodnje, ne vidjeh reklamu, sadimo kupus. Da baš tako, to je jedino za što još nismo zakasnili, a može se pripremati na desetke načina, uostalom ukiseljen je i dugotrajan, a glad nas doslovno čeka.

Nedostatke i mane pojedinca i države političari prikazuju najčešće komično sa sretnim raspletom u njihovoj lisnici gdje obiluju intrige pokvarena karaktera pa je sve opet prava komedija.

Kad se sjetimo mota, svakog tjedna afera jedna, nije li paradoks da je kriminal bolje organiziran od države, a vode  ih isti ljudi!??????

Pravosudstvo   je ovdje vojvoda kada vedro izlaže statistiku, humoristički obrazlaže pravorijeke i loše strane života do tada nezamjenjivih političara koji su vrlo često članovi Vlade RHe pa se s pravom možemo zapitati, nije li ovdje riječ o igrokazu!?

Budući da sam tukac kada je glazba u pitanju, nadam se da će te ostale podskupine „dramske književnosti“ pronaći sami.

Mahatma Gandi je kazao da će čovječanstvo uništiti sedam stvari, bogatstvo bez rada, zadovoljstvo bez savjesti, znanje bez karaktera, religija bez žrtvovanja, politika bez principa, nauka bez ljudskosti i posao bez etike. Zato ću, premda se time ne bavim, pokušati prognozirati sedam pravovaljanih izbornih lista za izbor zastupnika u HDSabor, dakle, pronaći 151-g sabornika, naravno po brojnom prikazu.

Obće okolnosti oko coronavirusa, što je u biti biološka bomba,  idu na ruku brojnijoj vojsci tako da će se broju 76 približiti HDZ i SDP sa svojim partenerima. Sasvim je jasno da će HNS i HSS koalirati s SDP-om odnosno njihovim predizbornim koalicijskim partnerima, isto tako je jasno da će Milan Bandić nastaviti igru s HDZ-om, ali SSDS-a će dobro odvagati snage i opet biti za relativnog pobjednika.

Domovinski pokret, koji to po ni čemu nije, ulazi u HDSabor, ali s najviše devet sabornika te će mnogima pokisnuti postole nakon toga jer najavljuju više od trećine zastupničkih mjesta, a neki i pobjedu!?. Ego će za mnoge biti poguban. Momčad Živog zida  biti će u half liniji te je za očekivati pet mandata. Most nezavisnih lista, koji je često imao više sličnosti s krastavcem, mogao bi nekome izazvati kiseli osmjeh, predviđam jednog sabornika više nego što je imao, koliko predviđam i stranci  Milan Bandić- Iznenađenje bi mogao polučiti Tomislav Nurnberger i ući u Sabor, ja ću mu biti iskreni navijač jer je vjerojatno i jedina osoba s liste  koja istinski voli svoju državu bez zadrške.  Dva/tri mandata će uzeti suverenisti i jedan general Glasnović kao nezavisni saborski zastupnik.

Hrvatska narodna stranka-liberalni demokrati mogu osvojiti dva, a jako teško tri zastupnika, a jednog zastupnika predviđam timu reformista.  Stranka s imenom i prezimenom, pametno i fokus osvojiti će jedan mandat što bi mogla osvojiti i Bruna Esih. Svi ostali će se hvatati za pet/šest preostalih mjesta u sabornici.

Nije za očekivati da će tkz crveni i plavi osvojiti s prijavljenim koalicijskim  partnerima više od šezdeset mandata i onda valja očekivati poznati lov na jelene. Ptica kukavica će biti sve više, ne samo da će se ugnijezditi u tuđe gnijezdo već će doslovno ponuditi i vlastita jaja.

Da, „ples jaraca“ tek će sada početi i valja potražiti Dioniza i opet će mo imati junake po obećanjima, a publika (glasači) nadahnućem će ih pratiti da bi jednoga dana to i sami postali pa neka mi netko kaže da nismo dobili ono što smo i zaslužili. Elaa.

 

U Pagliuchu, 29. lipnja 2020.

Ante Baraba Miš


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Izbori