Podjeli

Obzirom na korona virus čak će i izbori imati posebnu izvedbu zbog pridržavanje epidemioloških mjera. Nakon kampanje od 15 dana na izbore krećemo 5. srpnja 2020.

Kad je riječ o sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništva Republike Hrvatske izbori će se održavati tijekom dva dana i to u subotu 4. srpnja i nedjelju 5. srpnja 2020. Kako su ovo parlamentarni izbori za 10. Saborski saziv od hrvatske neovisnosti a raspisivanje izbora za zastupnike u hrvatskom saboru na snagu stupa 2.lipnja 2020. te će se tijekom idućih dva tjedna sve političke stranke a i neovisne liste i kandidati javiti u državno izborno povjerenstvo kako bi predali svoje liste.

Nakon čega službeno kreće kampanja tijekom koje je dopuštena izborna promidžba. U ovaj 10.saziv Sabora bira se 151 zastupnik a njih 140 u 10 izbornih jedinica u Hrvatskoj. 3 iz dijaspore a 8 pripadnika nacionalnih manjina.

Stranke su dužne voditi računa o jednakosti zastupljenosti muškaraca i žena, jer na obje liste moraju biti najmanje 40% pripadnika oba spola ( žalosno je da se to u 21. stoljeću mora naglašavati). No u slučaju da se to pravilo krši, takva lista će biti diskvalificirana a predlagatelju prijeti kazna od 50.000,00 kn.

Osim toga, svaka od lista mora imati najmanje 500 potpisa birača u svakoj izbornoj jedinici u kojoj se kandidira, dok političke stranke nisu dužne tražiti potpise.

Kako smo svjedoci da sve ovo gore navedeno ipak nije i stvarno stanje da se pravila koja su iznešena na izborima od lista, do žena na listama redovito krše da ne spominjemo da ukoliko ste imali kaznenu prijavu ne možete pristupiti biti član stranke ili dio njenoga predstavništva, a kamoli na listi za Sabor.

No, pred nama je tijesna kampanja, barem se tako predstavlja u javnosti jer je ogroman prostor zauzela desnica koja se poprilično raširila na ovim izborima. Iako se dosta prašine diglo sa novom strankom „Domovinski pokret“ i svim njenim partnerima, ovako u okvirnom razgovoru s ljudima svima je to i super i svi žele treću opciju, ali činjenica je da je strah kod ljudi ipak utkan do kostiju jer na pitanje „hoćete li onda dati glas Domovinskom pokretnu ili?“- U 80% mojih ispitanika ostaje ona „Joj, super su mi! Ali glasat ću za HDZ“!-Što nije čudno, jer bez obzira na svo domoljublje u ovih 30 godina od rata shvatili smo da od njega živjeti ne možemo.

Ono što žalosti naciju kad je u pitanju HDZ su stav i držanje gospodina Andreja Plenkovića, premijera i predsjednika HDZ-a, kojem se izuzetno zamjera pomalo drska narcisoidnost, odvlačenje HDZ-a od desnice u centar i to prilično liberalan centar pa do stava „nedodirljivosti“ .

Hrvatska je oduvijek bila i ostat će tradicionalna država i naravno da ljudima smeta ukidanje hrvatske kune, što bi ovim izborima mogao biti veliki minus HDZ-u, jer jedno vodi drugo, hoće li se sutra dogoditi da promijenimo himnu i zastavu.

Dok nadalje apsolutno nitko nema program koji Hrvatsku vodi u bolju budućnost, osim HDZ-a, a niti obrazovanije niti sposobnije ljude koji bi te projekte mogli iznijeti. Ovo će doista biti izbori o kojima će puno toga ovisiti u Hrvatskoj.

Da li će se na istima naći oni nezadovoljni koji su potreseni potresom, oni još nezadovoljniji koje je naljutio korona virus ili ovi najnoviji jako nezadovoljni koje je ova nazovi „nova uredba“ da će se u Hrvatskoj morati nositi maske svaki dan službeno vani na ulici ili će se oni ne glasači pokrenuti i postati glasači.

Vidjet ćemo, ali bi rekla da su ovo jedni od najneizvjesnijih Izbora u svih 10 saziva Sabora od stvaranja samostalne i demokratke Republike Hrvatske.

Ono što bi trebala biti najbitnija poruka je da dobro razmislite, ne križajte listiće, nemojte ostajati kod kuće, nemojte da Vas vodi srce nego zdrav razum i glava.

 

Za poratl „Bez cenzure“ : književnica i novinarka Jadranka Balatinac


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Izbori