Podjeli

Pod naslovom ”Predsjednice, gdje je lenta, gdje je predoloženo odlikovanje”, upitao je Mladen Pavković, jedan od najplodnijih publicista u Hrvatskoj, na Braniteljskom portalu (10. 08. 2019.) predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović: ” Što je s njezinim prijedlogom o ustanovljenju odlikovanja Velereda Franje Tuđmana s lentom i Velikom Danicom, koji bi bio dodjeljivan hrvatskim državljanima kao izraz najvišeg priznanja za promocije nacionalnog zajedništva?”
– O tome se relativno brzo prestalo govoriti, pa se bojimo da ovaj prijedlog ne padne u zaborav, odnosno vrlo smo znatiželjni tko će prvi dobiti ovo visoko odličje?
– Inače, Hrvatima je ‘puna kapa’ odličja. Naime, predsjednici RH Tuđman, Mesić i Josipović podijelili su oko 750.000 odlikovanja, medalja i priznanja, najviše ih je podijelo prvi hrvatski predsednik, koji je i sam primio najviše odlikovanja, u jednom danu, 1995., dobio ih je devet te sve četiri medalje, naglasio je Pavković.
Predsjednica se prisjetila u izbornoj kampanji za predsjedničke izbore, da bi bilo uputno ustanoviti odličje Velereda Franje Tuđmana, jer HDZ je predložio i podržava njezinu kandidaturuna za predsjednicu RH, uz svesrdnu podršku europejca Andreja Plenkovića.
U međuvremenu Sabor je potvrdio uvođenje novog odlikovanja Velereda Franje Tuđmana s većinom glasova – 75 glasova za i 27 protiv i tako je dopunjen Zakon o odlukovanjuma i priznanjima Republike Hrvatske kojim se utvrđuje odlikovanje Velereda Predsjednika Republike Hrvatske Franje Tuđmana s lentom i Danicom.
Sada se postavlja pitanje: tko će prvi dobiti novo odličje (?), koje je Peto po važnosti na listi odličja, a dodjeljivat će se svake godine 10. prosinca, uz obljetnicu smrti Franje Tuđmana.
Mi bismo iz dijaspore (iseljeništva) predložili dvojicu, među brojnim zaslužnima, koji su najzaslužniji, i o kojima ne treba pisati litanije o njihovim zaslugama, niti životopise s njihovim vrhunskim znanstvenim i domoljubnim uspjesima u domovini i diljem svijeta:
1) Profesor dr. Zvonimir Šeparović
Prošlo je 30 godina kako s velikom pozornošću pratimo djelatnosti prof. Šeparovića u domovini, među kojima su: Rektor Sveušilišta u Zagrebu, Ministar pravosuđa, utemelj Hrvatskog žrtvoslovnog društva, utemeljitelj Hrvatskog nacionalnog etičkog sudišta.
Na vanjskom podrčju, prof. Šeparović bio je Ministar vanjskih poslova u najkritičnijim vremenima (1991. – 1992.), bio je također privi stalni hrvatski predstavnik u Ujedinjenim narodima. Autor je većeg broja knjiga i znanstvenih radova. Ove godine odlikovan je Redom Ante Starčevića.(*)
2) Akademik Josip Pečarić
Jedan je od vodećih svjetskih stručnjaka u području teorije nejedankosti, pa u svjetskim referatnim žurnalima (SAD i Njemačke) za njega kažu da je ‘kralj teorije nejednakosti’ Jedan je od deset svjetskih matematičara čiji broj radova danih na MathSciNet- u prelazi brojku 500 .
Najplodniji je hrvatski znanstvenik s više od 1100 znanstvenih radova iz područja matematike, te blizu 50 publističkih knjiga, u kojima se bavi temama ključnim za razumijevanje stvaranja hrvatske države.
Aktivni je član HAZU, The New York Academy of Science i dopisni član Dukljanske akademije znanosti i umjetnosti. Glavni je urednik časopisa Mathematical Inequalities and Applications. Dobitnik je Državne nagrade za znanost. Godišnja državna nagrada u području prirodnih znanosti, te Red Danice hrvatske s likom Rođera Boškovića. (*)
Sa sigurnošću možemo reći, da za novo utemeljeno odličje u Hrvatskoj teško bi bilo naći trećega, koji bi se mogao nositi s ovo dvojicom, koji već tri deset ljeća dominiraju hrvatskom znanosti i javnosti s domoljubnom politikom u Hrvatskoj i u svijetu.
Naime, s ovom dvojicom hrvatskih velikana bila bi ponosna svaka država na svijetu, a već bi imali, uz sva druga priznanje, i Nobelovu nagradu, da su državljani velike Kine, Amerike, Rusije, Indije, ili malog Izraela, odnosno u državi s nacionalnim ponosom.
Poštovana Predsjednice Republike Hrvatske i cijenjena gospođo Kolinda Grabar Kitarović, ako se udostojite na ovu prvu objetnicu smrti prvog predsjedenika RH dr. Franje Tuđmana predati prvo odličje uvaženim znanstvenicima i domoljubima, prof. Šeparović i prof. Pečariću koji su cijelim svojim bićem podigli Hrvatsku Državu i hrvatski narod na zavidnu ljestvicu državotvornosti i ugleda u Hrvatske i svijetu, bila bi to velika gesta na završnici Vašeg predsjedničkog mandata! Rari quippe boni!

Rudi Tomić, Kanada

(*) hr.m.wikipedia.org


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.