Podjeli

Vlada Republike Hrvatske
Andrej Plenković mr. sc.
Predsjednik
Zagreb
1. srpnja 2024

Predmet: Jasenovački gordijski čvor.

Predstavka Vladi RH prilikom Rezolucije Crnogorske skupstine o genocidu u sustavu logora Jasenovac, Dachau i Mauthausen

Poštovani predsjedniče,
neshavtljivo je da se danas u 21. stoljeću nizaju pljuske na račun hrvatskog naroda još iz vremena Drugog svjetskog rata (Dsr), kao ova najnovija gdje je Crnogorska skupština prihvatila rezoluciju o genocidu u sustavu logora Jasenovac, Dachau i Mauthausen.
Vrlo suptilno frazirana deklaracija koja nas kao narod stavlja uz bok svjetski poznatih i prihvaćenih mjesta masovnih zločina, koncentracionih logora, iz Dsr. Makijavelska podvala iz već nam od prije poznatih izvora, jedna u nizu mnogih koje su iscurile u javnost a takvih će biti, nemojmo se zavaravat, jos više u budućnosti.
To nas upućuje da se tu radi o jednoj smišljenoj politici susjeda s one satrane Drine, ovog puta putem jednog surogata, jadnog crnogorskog naroda koji se izgleda našao u zagrljaju veliko-srpske četničke politike.
Pitanje je što Crnogorci, kakvu vezu, imaju sa Jasenovcom, ili su se preko noći svi masovno upisali u Srbe? Jedino što bi Crnogorce vezalo za Jasenovac su zarobljeni četnički vođe crnogorskog četničkog vojvode Pavla Đurišića koji su nakon največeg četničkog poraza u Dsr od strane hrvatske vojske, pardon, ustaške, na Lijevču polju u travnju 1945. bili tu pritvoreni i kasnije likvidirani.
Mnogo pogodnije mjesto u crnogorskom stradanju u Hrvatskoj bio bi Goli Otok gdje su 1949. zatočenici, uglavnom pritvoreni crnogorski inforbirovci, bili glađu i nadljudskim radom ‘preodgajani’, bolje reči psihički i fizički ubijani, i to pod zapovjedništvom partizanskog generala, Crnogorca, Jove Kapičića. Ali, to se dogodilo u vrijeme Jugoslavije, ‘bratstva i jedinstva’!?
Jasno, da ovakvi i slični izgovori nemaju smisla niti opravdanja, kao i izlika da je to samo trenutačna stvar, trenutačne vlade, stranke, koja danas vlada u Crnoj Gori, da to nije pravo stanje, stav, crnogorskog naroda. Ali, trenutna je bila, u vremenskom smislu, i Hitlerova i Staljinova diktarura a radi njih svijet je platio ogromni ceh.

Jednostavno nemožemo na taj način opravdati ovaj podli napad na hrvatski narod, na Republiku Hrvatsku (RH) kao što nemožemo opravdati crnogorski napad i bombardiranje na Dubrovnik, na mladu novo uspostavljenju hrvatsku državu 1991.godine.
Zato ovisi o nama da donesemo adekuatne zaključke, poduzmemo korake da se ovakvi napadi ne ponove u budućnosti. Jer, ako to ne učinimo ta će nam se prošlost, ko famozni australski bumerang, stalno nametati, vračati, željeli mi to ili ne.
Slati pritužbe, osječati se uvrijeđenim, pa čak i opozvati hrvatskog veleposlanika u Podgorici samo su su jalovi diplomatski potezi. Traži se mnogo više.
A to je da mi kao narod, kao država, konačno pristupimo riješenju ove enigme, ovog gordijskog čvora. Nemožemo dozvoliti da se i dalje samo tako barata sa brojkama, navodnim žrtvama logora Jasenovac, brojke koje su dokazane da su krive, izmišljene, napuhane.
Nedavna afera sa direktorom JUSUP Jasenovac je indikativna, njegova ostavka radi falscificiranja povijesnih činjenica daje nam priliku da napokon pristupimo znanstvenom istraživanju stvarnih žrtava tog logora.
Ne radi se o promjenama brojki ubijenih i nestalih jer je to već činjeno u više navrata u prošlosti bez ikakve logike i dokaza, sa katastrofalnim posljedicama, nego o sustavnom radu stručnjaka, uz međunarodnu kontrolu, koji će temeljito istražaiti, iskopati, lokalitete navodnih stradanja i doći do relevantnih zaključaka.
Habeas corpus je i mora biti jedini pravi način istraživanja, sve drugo je samo nagađanje, manipulacija!
Poštovani predsjedniče, apeliramo na Vas i Vladu RH da u najkraćem mogućem roku imenujete komisiju koja će se posvetiti ovom ključnom poslu kako bi mi kao narod mogli zakoračit u budućnost neopterećeni lažnom prošlošću.

Unaprijed hvala na razumjevanju.

S poštovanjem

Stjepan Asić
Predsjednik
Australsko-hrvatskog kongresa
11 Colebrook Circle, Secret Harbour
Western Australia, 6173
Mob: +61 (0)424404180 ,
E-mail: [email protected]


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.