Podjeli

MOŽE LI „FARMACEUTSKI KOKTEL, NAPRAVLJEN OD ANTITIJELA OPORAVLJENOG PACIJENTA, ZAŠTITITI KOD BUDUCE EPIDEMIJE?

Da bi razvili preventivni tretman protiv korona virusa, liječnici prikupljaju uzorke od tisuće pacijenata koji preboljeli koronu.

 

Prikupljaju antitijela koja je imunološki sustav tih pacijenata stvorio kao odgovor na virus.

Liječnici i medicinski istraživači iz Mount Sinai Health System-a i farmaceutske tvrtke Sorrento Therapeutics udružili su se  kako bi klonirali  antitijela i od njih načinili “farmaceutski koktel”.

Taj koktel antitijela bi trebao pomoći jačanju  imunološkog sustava protiv korona virusa, slično kao cjepivo . Također se nadaju da bi moglo pomoći pacijentima koji su oboljeli od korona virusa.

Prema riječima izvršnog direktora Sorrenta Henryja Jija, očekuje se da će koktel moći zaštititi pacijente kroz dva mjeseca te da bi mogao pomoći u zaštiti više ljudi nego što cjepivo može.

“Cijepljenju je potrebno vrijeme za stvaranje imuniteta i neće svi reagirati na cjepivo, pogotovo stariji i imunološki ugroženi pacijenti”,

Koktel daje trenutni imunitet nakon injekcije.

Surađujući s Mount Sinai, istraživači Sorrento će dobiti pristup uzorcima krvi oko 15.000 pacijenata. Svi su pregledani na korona virus dijagnostičkim testom koji je razvio mikrobiolog Mount Sinai Florian Krammer , koji je od FDA dobio odobrenje za hitnu uporabu.

Konačno, Sorrento se nada da će identificirati koja antitijela pružaju najjaču zaštitu protiv korona virusa i masovno ih klonirati.

Nažalost, s korona virusima, mutacije su dio jednadžbe i vremenom bi terapije mogle postati neučinkovite, stoga će uključiti tri različita antitijela kao neku vrstu garancije da koktel  bude otporna na buduće mutacije virusa.

Istraživači su u petom mjesecu započeli istraživanja i očekuju da će nadolazećim mjesecima  početi klinička ispitivanja na bolesnicima i na nezaraženim pacijentima. Ako sve pođe dobro, očekuje je se da će eksperimentalna terapija biti dostupna do kraja godine.

Nadam se uspjehu ovog istraživanja .Očekujem skoru obavijest znanstvene zajednice u vezi sa ovim učinkovitim lijekom.

Nada Ećim Innocente


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Gospodarstvo