Podjeli

Pred par dana dosta mainstream hrvatskih medija prenijelo je vijest o blackout-u srpskog elektroenergetskog sustava zbog ispada iz proizvodnje čak 6 od 8 blokova termoelektrane Nikola Tesla. Teško je tvrditi da je u pozadini ovih informacija zluradost ili pak isključivo potreba da se konzumenti njihovih informacija upoznaju s događajem koji je uzdrmao susjednu zemlju?

Sama vijest me usmjerila na srpske portale i nacionalne srpske televizijske kanale koji u pravilu problem nalaze u nižem rukovodnom kadru pa je tako čelni čovjek njihove elektroprivrede Milorad Grčić požurio „dekapitirati“ četiri izvršna direktora ove velike kompanije. Valjda je zaključio da će njihovom smjenom odagnati oštricu bilo kakve odmazde prema njemu samome i izgleda da je bio u pravu, jer njihov predsjednik Aleksandar Vučić je požurio da hitno riješi nastalu situaciju, obznanujujući srpskim vjernim podanicima da je problem nastao zbog previše vlage i blata u smjesi niskokaloričnog lignita koji je temeljno gorivo koje koristi ova termoelektrana. Usput se retorički obraćao svom stranačkom prijatelju Miloradu Grčiću oslovljavajući ga nazivom od milja – Mićo, a inače kojeg je na mjesto predsjednika uprave doveo ravno iz pečenjare nakon što je isti u poznim godinama priskrbio sebi fakultetsku diplomu na jednom od visoko konjukturnih visokoškolskih srpskih ustanova.

Zanimljivo je da je prije dvadesetak dana završena revitalizacija ove termoelektrane, vrijedna 90 milijuna EUR-a i da su se na centralnom slavlju upriličenom tom događaju gdje je naravno vrpcu presjekao sveprisutni predsjednik, svi podanici takmičili u hvalospjevima mudrom vođi zahvaljujući kojem Srbija ima „stabilan i siguran elektroenergetski sustav“ Tu je prednjačio gradonačelnik Obrenovca, „srpske energetske prestolnice“, izvjesni Miroslav Čučković koji je osobito hvalio vizionarstvo predsjednika Vučića koji je osmislio i provodi srpsku energetsku strategiju, zahvaljujući kojoj je za razliku od ostatka Europe Srbija u odličnoj poziciji i nema nikakvog razloga za bilo kakvu brigu za energetsku budućnost države.

Kako to često biva sukladno mudrom Murphy-jevu pravilu, događaji koji su nastupili dvadesetak dana nakon ovog obilježavanja epohalnog elektrogospodarskog poduhvata su dramatično demantirali sve ključne političke aktere ove priče, bacajući dobar dio Srbije u mrak i smrzavanje. Za dobro razumijevanje onoga kako promišlja ovu temu misleći dio srpskog društva, za razliku od podaničkog dijela, korisno je otići na forume pojedinih liberalnijih medija gdje osim ponekog SNS-ovog podanika svi koji su se usudili progovoriti uključujući evidentno velik broj potisnutog stručnog elektroprivrednog kadra su jedinstveni u detektiranju ključnog problema EPS-a. Politički postavljen nestručni menadžment koji je doveo cijelu piramidalnu SNS-ovu političku strukturu na svim ključnim mjestima u kompaniji. Identičan sud ima i ugledni srpski profesor dr. Ljubodrag Savić čiju analizu možete poslušati posredstvom liberalne TV „NEWSMAX ADRIA“ preko narednog linka https://youtu.be/172TLnCI11Q  .

Epilog provođenja stranačke politike postavljanja nestručnih ljudi na ključna mjesta u srpskoj elektroprivredi, nije samo blackout koji je nastupio prije par dana, već i žalosna činjenica da Srbija koja je obilovala električnom energijom i izvozila preko 30% svoje proizvodnje sada je primorana svoju elektroenergetsku bilancu zatvarati uvozom preskupe električne energije iz mrske im Europe, a ono što je još žalosnije nisu se pomakli ni milimetra u energetskoj tranziciji i uglavnom su orijentirani na spaljivanje prljavih fosilnih goriva, pa ako i u dogledno vrijeme čak i uđu u Europsku uniju biti će primorani plaćati enormne naknade za dekarbonizaciju, a do tada će im mnogi gradovi počevši od Beograda pa nadalje biti u samom svjetskom vrhu po zagađenosti zraka.

Ako mislite da se ova priča odnosi samo na državu Srbiju grdno se varate, jer je u dlaku identična situacija i u Hrvatskoj, samo što nije eskalirala tako snažno kao u susjednoj nam državi. Takav, a i puno gori scenarij sasvim izvjesno će se dogoditi i to ubrzo i u Hrvatskoj, jer se sve u kadrovskoj politici radi na gotovo isti način, a već do sada zbilo se više lokalnih blackout-a čak i s ljudskim žrtvama blagodareći našim „mudrim“ političarima. Nažalost ovaj proces je već doveden do takve razine da će biti teško popravljiv. Stoga vam preporučam da ovaj članak sačuvate za trenutak kad nastane neizbježna eksplozija i samourušavanje elektroprivrednog sustava Hrvatske kao rezultat svih akumuliranih krivih kadrovskih poteza.

 

Anđelko Jeličić


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Energetika