Podjeli

Vrijeme je promišljanja o tome što se događa s HE Plat, a i svemu onome oko nje, jer u pitanju je strategijski, nacionalni interes Republike Hrvatske u Dubrovniku, koji je dužan biti odgovoran. U mnogim prilikama se i tvrdi da to jest. Nije problem, ma neka se slobodno pohvali, jer prave vizije i odluke pripadaju u krajnosti svima, na žalost, kao i plaćanje malverzacija. Za sad je vaga jezičkom bliža korupcijskim projektima, koji su dubokih korijena i vidimo koliko ih je teško čupati na Srđu, u Gružu, Lapadu, potencijalno i Primorju. Rastu iz sjemena zla i interesa dobro potkoženog, podlojenog i vazda spremnog ”gospodara” posuđenog Broda, koji bi se po masnoj podlozi mogao strmoglaviti, a hoće li ga mornari ispraviti, ili će ih u dubinu za sobom povući, dok kapetan s obale razbija bocu šampanjca, već danas vidimo, teško, a mladi će to i osjetiti.
Činjenica da se, do danas, gotovo nište ne zna o požara u hidroelektrani, otvara prostor pretpostavkama, a iskustva govore, kako splet okolnosti i posljedice mogu imati uzroke u slučajnosti, nepažnji, i slabo planiranim mjerama zaštite, nedovoljno razrađenim postupcima za ovakve slučajeve, a svi protrnu od pomislio da se može raditi i o namjernim, smišljenim ili dobro iskorištenim propustima. Dok ne bude službenog izvješća o uzroku i tijeku slijeda događaja, treba povući neke paralele i upitati se o razlozima zida šutnje, koji ovu tragediju olovno okružuje. Sva saznanja se tumače različito, a navodi nas se i na krive tragove. Hidroelektrana, kao da je od uspješne i sigurne, s minimalnim prekidima u radu, što se posljednjih godina mogu mjeriti ne satima, nego desecima minuta, odjednom je slučaj sa tobože zastarjelom tehnologijom, kao mogućim uzrokom, i slično, što nema veze s stvarnošću. Krov koji godinama uspješno brani od kiše, snijega, vjetra, popravi ”stručni” meštar, s njega padne nekoliko kupa po glavama ”prolaznika” jer ih nije dobro pričvrstio. Jesu li se temelji i zidovi zbog toga urušili? Nisu! Ali ako se ”krov” uskoro stručno ne popravi ode cijela kuća na bubanj gospodaru vremena, a vrijeme je ? Novac!
Pogon u Platu stoji, ne proizvodi struju. Nad tom činjenicom bi trebali biti jako zabrinuti i povući poveznicu, kao i u slučaju rata, dok jedni ginu, drugi trljaju ruke jer mogu naplatiti pomidore, koje na veliko stoje 60 lipa punih 6 kuna, potpuno legalno?!?
Jesu li se neka vremena, ovlasti i odnosi nadležnih (ako to jesu), od ulaska u EU-Ropsku toliko promijenile da je nemoguće pročitati, kao ne tako davno, slijedeće navode iz medija, o kažu slučajno potpuno izgorjeloj trafostanici u Komolcu:
„Ovo je problem koji nitko nije mogao predvidjeti…. oprema stara 2, 5 godine (koju je, 2007. godine za 15 milijuna kuna isporučio Končar, a 2009. godine joj istekla dvogodišnja garancija) je u cijelosti izgorila,… Kako u Komolcu… ne bi dolazilo do čestih nestanaka struje uvedeno je 24 satno dežurstvo, – Živi ljudi će nadgledati opremu… rekao je predsjednik uprave HEP-a Leo Begović nakon sastanka na temu Opskrba šireg dubrovačkog područja električnom energijom, koji se održao u uredu župana 21.12.2009. godine.
Župan Nikola Dobroslavić, na čiju je inicijativu organiziran ovaj sastanak, rekao je kako je analizirano kratkoročno i dugoročno rješenje te da će Županija HEP-u izaći u susret u smislu pomoći oko izdavanja potrebnih dozvola.
Dogradonačelnik Niko Šalja zahvalio se HEP-u i Županiji te izjavio u ime Grada Dubrovnika kako je zadovoljan s postignutim dogovorom… i mi ćemo , danas predani projekt za građevinsku dozvolu trafo stanice Srđ, maksimalno ubrzati.”
Glasilo veterana republike Hrvatske Dragovoljac 30. siječnja 2019. godine objavljuje u tekstu ”Tko je zapravo Marija Pejčinovič-Burić”:
„Otac Vuka Hamovića je bio četnik potom partizanski prvoborac imena Rade Hamović koji se javno hvalio kako je osobno zaklao stotine Ustaša. Točno je da uprava HEP-a Republike Hrvatske proizvodi i raspolaže sa dovoljno MW električne energije, ali sa namjerom se 1/3 proizvodnje sustavno devastira kako bi električnu energiju kupovali od Srbina Vuka Hamovića, te da bi tako izvlačili a sigurno određene strukture u HEP-u dijelili naše Hrvatske novce s dušmanima sve na štetu građana i naše domovine Hrvatske. Srbin Vuk Hamović kupuje električnu energiju po 35 (trideset pet) eura za MWh, te prodaje HEP-u po 59 (pedeset devet) eura za MWh, dok je tržišna cijena 39 (trideset devet) eura za MWh (tko je sad tu lud, tko zbunjen a tko je kriminalac)!? U toj kriminalnoj hobotnici i interesima se ističu imena: Vuk Hamović, Emil Tedeschi, Perica Jukić, Željko Dorić, Zlatko Mateša, Nikića Valentić, Franjo Gregorić, Niko Dalić, Zoran Burić…..itd…”

Teška tragedija se dogodila u HE Plat, i u njoj su izgubljena tri mlada ljudska života, i s njima narušene sudbine njihovih obitelji i kolega, a na svima nama je ostao trag. Prošlo je preko dva mjeseca, a još uvijek se ne zna ništa, što o događaju i okolnostima ne bi mogao zaključiti i malo zainteresiraniji školarac. Osim toga da gori PVC obloge, kabeli i boja i da su, i sami po sebi, u toj kombinaciji izuzetno zapaljivi (pogotovo ako slučajno ne odgovaraju atestu), još uvijek ne znamo ništa.
HE Plat, koja je po nekima bila, a nadamo se da će uskoro ponovo biti, najveći proizvođač električne energije u Hrvatskoj, stoji, i svaki minut zbog toga gubi preko 4.000 kuna. Jedna od dvije turbine proizvodi za Hrvatsku i preko 2.000 kuna je naša izravna šteta u minuti. I ne samo što ne zarađujemo nego gubimo i to još puno skuplje plaćamo.
Kad će se doznati istina o nastanku požara u HE Plat, i kad se planira nastavak proizvodnje. Možda se nekima neće svidjeti, ali nastavak žalovanja na način da sve stane je samo nastavak istinske agonije. Nakon rata branitelj shvati da je preživio kako bi svjedočio, što su bili i što su htjeli i što žele oni koji su dali živote za nas, koji bi trebali odgovorno raditi dalje, na njihovu čast i slavu. To bi željeli i mirnodopski heroji, koji su za nas žrtvu položili i priložili. S toga u ime građana, koji su dali glasove meni i drugima, pitam kad će se obznaniti jeli se radilo o podmetanju ili nezgodi, i kad se ima namjeru krenuti s proizvodnjom u HE Plat, i zaustaviti pogubni krug proizvodnje gubitaka svima nama i zarade drugima. Treba li čekati da Hrvatima omrkne da bi nekima svijetlilo. Dakako epitet kriminalac poništava onaj biti domoljub i Hrvat. Jeli se iz Županije radi na inicijativi za održavanje sastanka s direktorom HEP-a, kao onda kad se požurilo na naš račun za Golfograd izgraditi tunel ispod Srđa, ili je savjet da ne čačkamo po vlastitim ranama zbog viših…, čijih interesa?
Nikako takav pouk ne bi smio biti, a upitan je razlog zbog čega se, i jeli se radi na što bržoj uspostavi Života HE Plat, stvaranju uvjeta i pokretanju proizvodnje Naše struje, ili će opet biti muljanje, kao s hidroelektranom na Ombli, kad je umjesto odgovornih političkih struktura na vlasti, glas podigao mali čovjek. On je rekao gospodi iz Europske banke za „razvoj”, da su na javnu raspravu došli u društvu s neprijateljima hrvatske Države, što su oni i te kako dobro shvatili ! I odlučili obustaviti kredit (H)EP-i (prevedi hrvatskom narodu, koji bi ga otplaćivao). To je prošlo vrijeme, tko zna jasno mu je, a tko ne zna poznate su mu posljedice takve surove borbe na oštrici, ako ne ni po čemu drugome, a onda po tome da je gradnja HE na Ombli zaustavljena. Odgovorna gospodo, dovoljno ste se nabacivali na nas ”neodgovorne” tezama, kako samo kritiziramo i nismo pozitivni i progresivni. Upravo obrnuto, tražimo i zahtijevamo djelovanje. U skladu sa svim potrebnim uvjetima i sukladno znanjima iz područja elektro struke, mjerama sigurnosne, tehničke i fizičke zaštite…
Pokrenite proizvodnju električne struje u hidroelektrani Plat !

Nezavisni vijećnik Skupštine DNŽ /Most nezavisnih lista/

Marko Mujan, mag.pol.


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Energetika