Podjeli

Prije tjedan dana HINA je objavila kako kreće potraga za naftom i plinom u središnjoj Hrvatskoj. Pogledajte koja tvrtka je dobila dozvolu za istraživanje.

Počinju intenzivni radovi na bušotinama

 Na području Grada Kutine na četiri lokacije u iduća tri mjeseca intenzivno će se odvijati pripremni radovi na uspostavljanju bušotina za zemni plin i naftu, a provodit će ih tvrtka Vermilion Zagreb Exploration.

https://www.poslovni.hr/hrvatska/krece-potraga-za-naftom-i-plinom-u-sredisnjoj-hrvatskoj-pogledajte-koja-tvrtka-je-dobila-dozvolu-za-istrazivanje-4426177

Njoj je dodijeljena dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika u istražnom prostoru SA-07.

Na području Sisačko-moslavačke županije određene su četiri lokacije za planiranje kampanje bušenja.

 Istražne bušotine bit će otvorene na lokacijama Zbjegovača-1 istok, Međurić-1 istok, Piljenice-1 i Gojlo-1 Jug.

U slučaju pozitivnih rezultata investitor će bušotine opremiti proizvodnom opremom, testirati proizvodne mogućnosti bušotina te pokrenuti postupak privođenja bušotina proizvodnji.

 

U gradskoj upravi Kutine nadaju se pozitivnom ishodu, odnosno pronalasku plina i nafte, jer bi prihodi od eksploatacije djelomično pripadali gradu.

Tome se nadaju i mještani Gojla, kolijevke naftne industrije u Hrvatskoj.

 Plinsko i naftno polje Gojlo datira od 1930. godine. U Kutini je 1938. godine izgrađena tvornica čađe Methan d.d. te je zbog opskrbe tvornice plinom izgrađen plinovod od Gojla do Kutine, čime je započela plinofikacija Kutine.

Njemačkim kapitalom osnovna tvrtka Jugopetrol 1940. godine započela je istraživanje nafte na području Gojla.

Nakon drugog svjetskog rada osnovano je poduzeće Proizvodnja nafte Gojlo. 1952. godine osnovan je Naftaplin, a kasnije su naftaška poduzeća objedinjena u novo poduzeće, Inu.

Zahvaljujući nafti i plinu Gojlo je puno prije drugih naselja pa i prije Kutine, imalo svoju struju, vodu, plin, kino, bazen … Ondje je otvorena i prva industrijska ambulanta te osnovan prvi radnički savjet u Jugoslaviji.

Plinsko i naftno polje Gojlo bilo je u proizvodnji do 1968. godine. Danas postoje samo sjećanja nekolicine ljudi na ta vremena i njihalica u središtu mjesta koja ljude podsjeća na naftašku povijest.

Kažu tako MS mediji, koji su ovo objavili, kako se intenzivno pripremaju radovi na uspostavljanju bušotina za zemni plin i naftu na području Grada Kutine (niti riječi o geotermalnim istraživanjima na istom području) koje je obišao i gradonačelnik Grada Kutine Zlatko Babić u društvu pročelnika i njegova zamjenika.

Zanimljivo, sve u ovo predizborno vrijeme gdje osobe kao ovaj gradonačelnik nikada nisu učinili neku značajnu stvar kao npr. kad je zatraženo da zaustavi sotonistički glazbeni događaj u organizaciji njemu najdraže udruge Oko društva. Nije se udostojio ni javiti, toliko o javnoj osobi koja ima obvezu biti dostupna kako građanima tako i medijima.
Naime, temeljem odluke Vlade RH investitoru Vermilion Zagreb Exploration d.o.o dodijeljena je dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika u istražnom prostoru SA-07.

Geološkim istraživanjem i interpretacijom podataka, na području Sisačko-moslavačke županije identificirani su i izvdojeni neki od prospekata te se krenulo s planiranjem kampanje bušenja 4 istražne bušotine ugljikovodika u Sisačko-moslavačkoj županiji u 2024. Godini, Zbjegovača-1Istok, Međurić-1Istok, Piljenice-1, Gojlo-1Jug.

Iz Grada Kutine poručuju kako se nadaju pozitivnom ishodu, odnosno pronalasku plina i nafte na tri spomenute lokacije čiji bi prihodi od eksploatacije djelomično pripadali Proračunu Grada Kutine.

U slučaju pozitivnosti bušotina, investitor će bušotine opremiti proizvodnom opremom, testirati proizvodne mogućnosti bušotina te pokrenuti postupak privođenja bušotina proizvodnji sukladno zakonskoj regulativi RH.

 

Dana 6. 02. 2024. uputila sam mail direkciji Hrvatskih šuma, direktoru sektora za šumarstvo kao i glasnogovorniku (kojih se nikako riješiti po tvrtkama).

U nastavku naslovnica Ugovora o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika za istražni prostor SA-08 iz lipnja 2016.

Kakav je odnos između frackinga, vrtača i potresa?

Zanimljiv članak objavio je još u svibnju 2017.  sciencing.com  a riječ je o znanstvenim činjenicama o dramatičnom porastu seizmičke aktivnosti, potresa i vrtača u  2009. godini  u  mjesta i gradovi diljem središnjih i istočnih Sjedinjenih Država.

Američki geološki institut navodi da su od 1978. do 2008. središnji i istočni dijelovi SAD-a doživjeli 844 potresa magnitude 3 i više. U razdoblju od 2009. do 2013. ta je stopa skočila na 2897 potresa – povećanje od 343 posto – i nastavlja rasti. Samo u 2014. godini zabilježeno je više od 659 M3 plus potresa.

Pitanje koje traži odgovor je zašto nagli porast potresa i razvoja vrtača. Jesu li ti potresi prirodni ili ih je uzrokovao čovjek svojim djelovanjima? 

 

Vrtača koja je progutala grad

U kolovozu 2012., nakon mjeseci misteriozne seizmičke aktivnosti i zbunjujućih mjehurića na Louisiani Bayou, otvorila se ogromna vrtača u blizini gradića Bayou Corne, 77 milja zapadno od New Orleansa. Vrtača od 1 hektara počela je gutati cijela stabla i narasla je na 34 hektara tijekom sljedeće četiri godine. Državni znanstvenici okrivili su tvrtku Texas Brine Company da je izazvala vrtaču bušenjem preblizu vanjskog ruba slane kupole, što je rezultiralo nagodbom od 48,1 milijuna dolara sa stanovnicima grada.

 

Stvarni ili umjetni potresi?

 Kako bi analizirao problem, USGS je počeo postavljati privremene stanice za seizmičko praćenje diljem regije. To omogućuje znanstvenicima odjela da točnije odrede seizmičke lokacije kako bi utvrdili postoji li veza između rudarenja, frakiranja i ubrizgavanja otpadnih voda i potresa izazvanih ljudima. Rezultati su bili toliko razotkrivajući da je 2016. USGS objavio svoj prvi ikada inducirani model potresa koji je uključivao i prirodne i opasnosti od potresa koje je izazvao čovjek.

https://sciencing.com/what-is-the-relationship-between-fracking-sinkholes-and-earthquakes-13400292.html

 

Hidrauličko frakiranje, propisi za proizvodnju nafte i plina

 

Agencija za zaštitu okoliša i državni odjeli za okoliš služe kao stražar za hidraulično frakiranje, bušotine za utiskivanje otpadnih voda i operacije rudarenja nafte i plina. Svrha ove organizacije je reguliranje izdavanja dozvola, izgradnje i rada, kao i zatvaranja, injekcijskih bušotina stvorenih tijekom hidrauličkog frakinga i istraživanja i proizvodnje plina i nafte.

 

Povijest i činjenice pokazuju da neoprezno rudarenje može utjecati ili uništiti kvalitetu vode u području, uzrokovati potrese ili dovesti do vrtača.

 

Na kraju ovog dijela pitam se što je sve učinjeno u slučaju ovih novih područja oko grada Kutine u Moslavini ? Iskustvo i sumnje oko radova prije potresa na Banovini ukazivali su na mnogo toga što se sa ovom tvrtkom i njenim radovima događalo u Nizozemskoj gdje su joj ti radovi zabranjeni. Što će se sve događati kod nas u ovom nastavku radova sa istom tvrtkom?

Čekam odgovor iz Hrvatskih šuma.

 

Nastavak slijedi . . . .

 

Pridružite se:

 

Telegram kanal Arna Šebalj:

https://t.me/arnakanal

 

FB

https://www.facebook.com/profile.php?id=100086873156577

 

Chat, grupa 

S Arnom i istinom:

https://t.me/arnasebalj

 

SVJEDOČANSTVA:

https://t.me/+sDUqfUv-QRdmM2Q0

 

Web stranica:

www.arnasebalj.com

 


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Energetika