Podjeli

U periodu od 2014. – 2017. Tvrtka EP Inženjering d.o.o. ostvaruje prihod od 13.000,000,00 kuna što je 2,6 puta više u odnosu na prethodno razdoblje i ostvarila dobit u iznosu od 7.229,00 kuna.

Dana 05.09.2016. god. g. Štambak kao vlasnik tvrtke, podnosi ostavku na mjesto direktora i  imenuje g. Nenada Bašića iz Splita direktorom tvrtke EP Inženjering. Najizgledniji razlog imenovanja novog direktora iz Splita je nemogućnost daljinskog upravljanja iz Zagreba, a znatno je povećan obujam poslova u Prijenosnom području Split.

U trenutku imenovanja g. Nenada Bašića za direktora tvrtke EP Inženjering, kao uspješan poslovni čovjek istovremeno direktor u još dvije tvrtke, vlasnik dvije tvrtke i član uprave u dvije tvrtke. G. Bašić je istovremeno i dugogodišnji učestalo neugovorni podizvoditelj u objektima HOPS-a sa svojom tvrtkom BASO d.o.o.o.

 

Od 2018. do danas zahvaljujući bivšem predsjedniku uprave g. Mariu Gudelju direktor Prijenosnog područja Split postaje g. Zoran Sinovčić, a pomoćnik direktora g. Boris Avramović. G. Boris Avramović je od 2009. – 2018. god. radio na poslovima Rukovoditelja Službe za sekundarne sustave. U okviru Službe .. pored ostalog izrađuju se prijedlozi nabave sa troškovnicima za odjele u Službi, za izradu i rekonstrukciju sekundarnih sustava u objektima Prijenosnog područja Split. Tvrtka EP Inženjering kao podizvoditelj isključivo je izvodila radove na izgradnji i rekonstrukciji sekundarnih sustava.

Dana 31.05.2019. god. vlasnik tvrtke EP Inženjering d.o.o. iz nepoznatih razloga odriče se vlasništva nad uspješnom tvrtkom, a novi vlasnik postaje g. Denis Čović iz Tučepa. G. Čović u trenutku preuzimanja tvrtke EP Inženjering d.o.o. član i predsjednik uprave tvrtke Brodometalurgija i Splita i suvlasnik tvrtke Magus it Solution d.o.o. iz Splita. Tvrtka Brodometalurgija d.o.o. je povremeni ugovorni izvoditelj i podizvoditelj brojnim tvrtkama koje izvode radove u objektima Prijenosnog područja Split. Tvrtki Brodometalurgija d.o.o. odobravalo se angažiranje neugovornih podizvoditelja zahvaljujući protuzakonitim odobrenjima od strane direktora prijenosnog područja Split. Tvrtka Brodometalurgija d.o.o. je jedna od najvećih dobavljača robe Prijenosnom području Split.

Od 2018.- 2020 god. tvrtka EP Inženjering d.o.o. ostvarila je ukupni prihod u iznosu od 14.485,380 kuna i ostvarila dobit u iznosu od 4.500,000,00 kuna

Prosječna plaća radnika EP Inženjeringa d.o.o. u posljednje tri godine iznosi 22,000,00 kuna bruto što je dvostruko više nego što ostvaruju radnici HOPS-a iste stručne spreme.

U 2020. god. prosječna plaća za 4 radnika iznosi 24.500,00 kuna za elektroinstalaterske radove što je plaća na razini direktora prijenosnog područja.

U 2020. god. sa 4 radnika ostvaren je ukupni prihod u iznosu od 5.135,390 kuna i ostvarena dobit u iznosu od 2.360,150 kuna.

Ukupni prihod tvrtke EP Inženjering d.o.o. od dana osnivanja do 31.12.2020. god. iznosi 31.765,538 kuna i ostvarena je dobit u iznosu od 14.999,981 kunu.

Iz financijskih izvještaja vidljivo je da se ostvarena dobit nije ulagala u razvoj tvrtke već se ista podigla sa računa.

Materijalni troškovi tvrtke EP Inženjering d.o.o. svedeni su na minimum što se može zapaziti iz činjenice da tvrtka nema pretplatnički broj telefona a nema ni email adresu, Na internetskim stranicama navedeno je da za informacije nazovete na telefonski broj  ili na email adresu susjeda, tvrtke BASO d,o,o. Na građevini na kojoj je registrirano sjedište tvrtke nema ni natpisne ploče sa oznakom tvrtke čija izrada košta cca 500 kuna, što je obveza po Zakonu o trgovačkim društvima. Za gosp. Bašića moglo bi se kazati da se ponaša kao škrti Bračanin, a Bračanin nije i vjerojatno ne odlučuje o poslovanju tvrtke.

Učestalo mijenjanje vlasnika i direktora tvrtke, promjena naziva tvrtke i promjena sjedišta tvrtke EP Inženjering d.o.o. od Splita do Zagreba i nazad u Split izvodio se isključivo iz razloga da vlasnik/vlasnici iz sjene otklone sumnju, a sumnja postoji, da oni nemaju ništa sa tvrtkom EP Inženjering d.o.o.

Kada tvrtka ostvaruje ogromnu dobit u odnosu na broj zaposlenih ranika i djelatnost koju obavlja, nije nikakav problem stvarnim vlasnicima graditi kuće u rodnom kraju, kupovati stanove, apartmane na otocima, višekratna zimovanja u mondenskim skijalištima, školovati djecu u inozemstvu i.t.d.

Analizom prihoda i dobiti po svakoj godini vidljivo je da je dobit za svaku godinu višestruko veća od svih materijalnih troškova i iznimno visokih plaća radnika.

Ovako nešto moguće je ostvariti isključivo zahvaljujući bogatoj pretpostavljenoj i ugovorenoj troškovničkoj stavci između naraučitelja  i ugovaratelja.

Tko su stvarni vlasnici samo nebo zna, a radnici HOPS-a d.o.o. imaju pravo osnovano sumnjati da su stvarni vlasnici tvrtke EP Inženjering d.o.o. iz redova radnika HOPS-a.

Previše je slučajnosti da bi sve skupa bilo slučajno.

Treći dio slijedi u sutrašnjem izdanju.

Anđelko Jeličić


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Energetika