Podjeli

KAKO I ZAŠTO „KRNJE“ UPRAVNO VIJEĆE (Ž. Vrban, N. Vištica, A. Kinderman Lončarević) PONIŠTAVAJU NATJEČAJ ZA DIREKTORA  Sektora za naftu i plin.

Tko je direktor sektora koji je ključno odgovoran u obadvije najveće afere – “ŠKUGOR – INA plin“ i „HEP – plin za cent“?

Stanoviti Goran Babić, dipl. ing. univ. spec. oec.

Koji i dan danas obnaša dužnost v. d. direktora Sektora za Naftu i Plin.

Već smo i pisali da je Državna Revizija dala NEPOVOLJNO mišljenje, 10. studenoga 2023., o usklađenosti poslovanja HERA-e za  za 2021. i 2022. Tako će biti i za 2023. jer se ništa nije promijenilo.

Negativno mišljenje o svom radu HERA je dobila i od nadležnog saborskog Odbora za gospodarstvo, a potom i od saborskih zastupnika. Zamjeraju joj (HERA-i) što nije odradila svoj posao u aferi preprodaje plina iz INA-e, odnosno što nije primijetila pljačku od milijarde kuna iako joj je zadaća nadzirati svega 14 trgovačkih društava na tom polju. Čudili su se i kako Agenciji nije bilo sumnjivo da opskrbljivač u Slavoniji uzima pet puta više plina nego inače pa dalje trguje po cijeni koja nije tržišna.

HDZ-ov Žarko Tušek u rujnu 2022.: “U vrlo opširnom Izvješću nisam uspio naći podatak koji bi na bilo koji način detektirao ili ukazao na anomaliju u trgovini i cijeni plina, vezano za nedavnu aferu u Ini koja se procjenjuje na milijardu kuna“. Upitao je i kako HERA-a, s obzirom na sve informacije i ovlasti koje ima, nije uočila ništa sumnjivo u toj aferi?.

Predsjednik Upravnog vijeća HERA-e Danijel Žamboki potom je podnio ostavku, Daliboru Pudiću je istekao mandat, no na svojim pozicijama i dalje su “njegov zamjenik” Željko Vrban te članovi Nikola Vištica i Alenka Kinderman Lončarević. Iako je Vlada, planirala, u najkraćem roku poduzeti sve moguće korake u vezi razrješenja i izbora novih članova Upravnog vijeća to se naravno ni do danas nije dogodilo.

Zamjenik predsjednika UV HERA-e, Ž. VRBAN tako 21. 4. 2023. raspisuje natječaj (NN 43. Klasa: 112-02/23-01/3 Urbroj: 371-06-23-1) za za imenovanje direktor/ica Sektora za plin i naftu Hrvatske energetske regulatorne agencije na vrijeme od 4 godine. I to na temelju članka 23. stavka 8. i članka 28. stavka 2. Zakona o regulaciji energetskih djelatnosti (Narodne novine, broj 120/12 i 68/18) i članka 28. stavka 2. Statuta Hrvatske energetske regulatorne agencije.

  Od kandidata koji je zadovoljio uvjete iz natječaja dobili smo dopis prema kojem (20. 6. 2023.) objavljuje poništenje to istog natječaja.

Pitamo se:

 1. a) Može li tzv “domoljubno / krnje” Upravno Vijeće HERA-e na ovakav način ugoržavati strukturu hrvatskih institucija na najvišim razinama a pozivajući se na Sigurnu Hrvatsku & Za Sve Izazove?
 2. b) Jeli i ovo dokaz da je interes RH ugrožen (kako smatra Odbor za gospodarstvo Sabora) i hoće li novi saziv Sabora tražiti odgovornost Upravnog vijeća HERA-e?

Anđelko Jeličić


Podjeli
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Energetika