Podjeli

Jučerašnja vijest je privukla pozornost javnosti jer se u predizbornu kampanju navodno uključila  i Hrvatska elektroprivreda odnosno njen predsjednik Frane Barbarić. Povod je bio intervju kandidatkinje za gradonačelnika Vesne Škare Ožbolt, koja je iznijela sumnje u umiješanost javnih poduzeća u financiranje pojedinih kandidata za gradonačelnika grada Zagreba. U svakom slučaju ozbiljna optužba.

HEP je munjevito reagirao s objavom koju prenosimo: „Objavom gore navedenih neistinitih navoda povrijeđeno je pravo osobnosti društva HEP d.d. na poslovni ugled, te pravo osobnosti na ime i čast gospodina Frane Barbarića, kao Predsjednika Uprave društva HEP d.d. radi čega se zahtijeva da se ovaj ispravak objavi bez promjena i dopuna na N1 televiziji te na istom ili istovrijednom mjestu kao i demantirane izjave gospođe Vesne Škare Ožbolt”, stoji u zahtjevu za ispravak“

Kako ne bismo povrijedili „pravo osobnosti na ime i čast gospodina Frane Barbarića“, čitaocima portala ćemo predočiti nekoliko informacija o pravnom statusu Hrvatske elektroprivrede.

Hrvatska elektroprivreda je dioničko društvo u stopostotnom vlasništvu države. Nadalje, HEP grupa  preko svojih društava kontrolira preko devedeset  posto  (90%) tržišta električne energije. U Europskoj se uniji to zove monopolist te su takve tvrtke pod posebnim nadzorom Europske komisije.

Ovaj je uvod bio potreban kako bi se pojasnilo javnosti a poslala poruka menadžmentu HEP-a, poglavito Frani Barbariću,  da  trošenje možemo slobodno reći javnog novca podliježe striktnim prije svega europskim pravilima. U tom smislu portal bezcenzure.hr zahtijeva da se javno objave sve donacije i sponzorstva tvrtkama  kojima je  HEP tijekom sadašnje uprave potpisao ugovor te izvršio uplatu sredstava.

Kako bi se izbjegle bilo kakve nedoumice a javnosti predočila istinite informacije molim Vas gospodine Barbarić da odgovorite na slijedeća pitanja, naravno zadovoljilo bi nas preko povjerenika za informiranje, kojem ćemo također poslati dopis:

 • Da li je istina da je HEP od 01.01. 2018. godine do danas donirao, sponzorirao te bio medijski pokrovitelj novčanog iznosa od preko 200 milijuna kuna
 • Da li Frane Barbarić kao predsjednik Uprave ima ovlast donirati iznose do 100.000 kuna, višekratno bez godišnjeg limita

Iz dokumentacije koja je dospjela portalu bezcenzure.hr razvidno je da se nekim tvrtkama svake godine dodjeljuju znatni iznosi donacija uz opasku djelatnika HEP-a da kriteriji o dodjeli sredstava ne postoje te su podložni samostalnoj procjeni i htijenju predsjednika uprave Frane Barbarića.

Obzirom da posjedujemo neprijeporne informacije/dokaze o nekritičkom nazovimo dijeljenju javnog novca, uputit ćemo državnim institucijama saznanja o gore opisanim aktivnostima s naznakom na sumnje u koruptivne radnje.

Anđelko Jeličić

Bezcenzure.hr


Podjeli
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Energetika