Podjeli

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa razmatrajući dvije prijave protiv predsjednika Uprave HEP-a Frane Barbarića koje su se temeljile na člancima objavljenim na našem portalu “bezcenzure.hr” proglasilo se nenadležnim za ispitivanje odgovornosti predsjednika Uprave HEP-a, ali je na temelju dostavljenih informacija slučaj proslijedilo Državnom odvjetništvu.

            Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa  primilo je u lipnju i srpnju prošle godine  dvije prijave protiv predsjednika Uprave Hrvatske eletroprivrede d.d. Frane Brabarića. U njima se podnositelj prijava o korupcijskim radnjama u najvažnijoj državnoj  tvrtki poziva na članke objavljene na našem portelu “Korupcijsko.kriminaslna trakavica u HEP-u” i “HEP – ponosno svjetlo hrvatske kulture ili duboka tama hrvatske korupcije”.U prvom članku “Korupcijsko-kriminaslna trakavica u HEP-u” ukazuje se da je HEP d.d. nalazi u fokusu interese moćnog plinarskog lobija oko “Prvog plinarskog društva”, te da je tvrtka opterećena brojnim korupcijsko kriminalnim aferama, te odgovornost za takvo stanje snose sam predsjednik Uprave društva Frane Barbarić ali i sam Vlada. U tom kontekstu spomenut je niz osoba koje nisu ili su bivši dužnosnici u smislu Zakona o sprečavanju sukoba interesa. Pozivajući se na anonimna pisma u tom članku spominju se između ostaloga okolnosti nezakonitog postupanja po ugovoru o uvozu i kupovini električne enrgije preko tvrtke Vuka Hamovića glavnog snabdjevača električne enrgije na prostoru bivše Jugoslavije. U tom kontekstu spomenut je član uprave HEP-a Petar Strčić i direktor društva HEP Trgovina Ante Ćurić te njihova novoizgrađena urbana vila u Zagrebu. U članku je ukazano da je Petar Strčić vjenčani kum ministra Tomislava Ćorića.

            U drugom članku   “HEP – ponosno svjetlo hrvatske kulture ili duboka tama hrvatske korupcije” između ostaloga navodi se da temeljem Zakona o pravu na pristup informacijama  Služba za informiranje HEP-a nije odgovorila na tri postavljena pitanja o dodjeli 350.000 kuna fašniku u Samoboru, zašto kasni natječaj za javnu nabavu kabela i koliko je Sektor za korporativne komunikacije dobio u 2018. godine novca i kako je on raspoređen. HEP je podnositelju zahtjeva kako se navodi u članku odbio dati informaciju o tome koja su poduzeća unutar HEP grupe u razmaku od 2012. d0 2016. godine angažirala odvjetnike i javne bilježnike i pod kakvim uvjetima. Također je postavljeno i pitanje koliko je u godinama od 2015-2018 u kunama iznosio uvoz električne energije.

             Povjerenstvo je u cilju pronalaženja istine o navodima o korupciji koje je iznio podnositelj zahtjeva zatražilo od njega da svoju prijavu dopuni s time da specificira dužnosnike, jer Povjerenstvo iz dostavljenih članaka nije moglo utvrditi. Podnositzelj prijave je u odgovoru na taj zahtjev naveo kako nije dobio odgovore na postacvljena pitanja u vezi fašnika u Samoboru, javnog natječaja za nabavu kabela, te sredstvima  koje je Sektor za korporativne komunikacije dobio za 2018. godine, navodeći i da mu je zabranjen ulazak u zgradu HEP-a.

            Povjerenstvo je donoseći odluku o nenadležnosti temeljilo na Zakonu o sprečavanju sukoba interesa pa je zaključilo da se u ukazanim koruptivnim kaznenim djelima većeg broja osoba ne radi o dužnosnicima u smislu spomenutog zakona, odnosno da je ono nenadležno za dalje postupanje. U tom smislu jedino je prihvatilo prijavu o kumskom odnosu koji ministar Ćorić ima s članom Uprave HEP-a Petrom Sprčićem, te je na temelju prijave zaprimljene u prosincu prošle godine donijelo odluku o pokretanju postupka protiv ministra Tomislava Ćorića.

            Povjerenstvo je međutim u završnom dijelu odluke kojom je odbijen zahtjev za pokretanje postupka protiv predsjednika Uprave HEP-a Frane Barbarića zbog nenadležnosti ocijenilo sljedeće: “Kako navodi iz članaka upućuju na moguće počinjenje kaznenog djela, predmetna odluka će se zajedno s prijavama dostaviti Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske na dalje postupanje”.

           Priča dakle nije završena. Sve one radnje navedene u dva članka objavljena na portalu “bezcenzure.hr” našle su se na stolu Državnog odvjetništva. DORH očito nije vezan Zakonom o sprečavanju sukoba interesa. Zato u interesu pronalaženja istine o brojnim radnjama u i oko HEP-a koje upućuju na korupciju i kriminal a na temelju prijave državnog tijela kakvo je Povjerenstvo o sprečavanju sukoba interesa a ne pojedinac DORH mora poduzeti radnje i pokrenuti postupak protiv osoba koje su odgovorne za takvo stanje u vodećoj strateškoj hrvatskoj javnoj tvrtki.

Anđelko Jeličić


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Energetika