Podjeli

Iz nepotvrđenih izvora saznao sam da se sprema zabrana ulaska Andreju Plenkoviću u Hrvatsku elektroprivredu d.d.. Ipak, obzirom da je ova kako se u moderno vrijeme kaže insajderska informacija došla oko 1. travnja (1.april), nisam siguran u njenu vjerodostojnost. Međutim, tko će ga znati šta se može dogoditi Frani Barbariću u trenucima psihofizičke labilnosti odnosno izdavanja ishitrenih odluka. On je inače čovjek koji kako ga opisuje ogroman dio djelatnika HEP-a sklon ne baš zdravorazumskim potezima što baš i ne bi trebala biti „moralno politička“ odlika navodno vrhunskih hrvatskih menadžera.

Problem je daleko suptilniji od gore opisane scene iz znanstveno fantastičnihfilmova, jer se u stvarnosti u Hrvatskoj elektroprivredi  Ulica grada Vukovara 37, upravo događaju scene koje svjedoče da predsjednik Uprave HEP-a doslovno izdaje usmene ili pismene naloge Uredu za korporativnu sigurnost, kojima zabranjuje ulazak u prostore pojedinim nepoželjnim osobama, u konkretnom slučaju meni osobno- Anđelku Jeličiću- vlasniku portala bezcenzure.hr. Ne ulazeći u motive ovakvog čina postavlja se pitanje prije svega premijeru Plenkoviću a onda i sveukupnoj hrvatskoj javnosti koje su ovlasti državnih dužnosnika i kako je regulirano hrvatska zakonodavstvo da se pojedinac, pa bio i prijatelj premijera, usudi ponašati kao da se ovaj igrokaz događa u Sjevernoj Koreji a ne u zemlji članici Europske unije. Ruku na srce, osim da je nekim nepoželjnim osobama cilj subverzivna djelatnost (što odgovor uz širok osmijeh svatko zna da nije), smatram da je u toj izoliranoj zemlji ovakav skandal nemoguć. E, ali u HEP-u jest i to nije prvi slučaj da se predsjednici Uprava late ovakvih kvazi mjera protiv osoba koje se usude pisati o, biti ću direktan: namještanju, dogovaranju, pogodovanju i trgovanju interesom. Ova formulacija je poznata čitaocima portala jer je upravo i njegov cilj bolje i pravednije društvo tj. borba protiv kriminala. Ukoliko se neki članci koji su izrazili sumnju u poslovanje Hrvatske elektroprivrede nisu svidjeli Frani Barbariću, to je zasigurno njegov problem. Dočim, on nema pravo i  ne smije zabraniti ulazak u prostore državne tvrtke bilo kome jer kako se kaže to nije njegova prćija, a niti onoga koji će ga naslijediti. Bilo kako, slučaj sam prijavio državnim institucijama pa ćemo vidjeti ishod ovog grubog kršenja građanskih sloboda. Njemu za informaciju mora biti kristalno jasno da nezadovoljni radnici HEP-a dostavljaju ne samo mojem portalu niz nepravilnosti i kaznenih radnji koje se događaju u nacionalnoj elektroprivredi kao i da nikakve zabrane ulaska neće spriječiti dostavu informacija medijima. A te će informacije biti preusmjerene državnim službama, na bilo koji način. Već u  petparačkim filmovima se zna ishod ovakvih radnji.

Potpuno je druga priča što se naveliko ispredau Hrvatskoj elektroprivredi a to je da premijer Plenković udara glavom u zid kada se spomene „njegov“ Hvaranin Barbarić. Trgovac nekretninama, sada se to itekako vidi, bio je daleko najlošiji izbor za čelnog čovjeka elektroprivrede. Sada je kasno, ali svako odgađanje njegove hitne smjene  učinit će štetu većom. Premijeru, odluka nije laka ali sjetite se iz povijesti Gordijskog čvora i poteza Aleksandra velikog, ipak vama je samo potrebna kemijska olovka ili naliv pero. Pomognite da se mučenje HEP-a okonča.

Anđelko Jeličić


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Energetika