Podjeli

Sjećate li se Božića 1991., sjećate li se kako su jedan od najradosnijih  kršćanskih blagdana te godine proslavili hrvatski branitelji? O tome nažalost ni djeca u školi ne znaju gotovo ništa.

A Božić 1991.bio je jedan od najtežih u povijesti cjelokupnog kršćanstva hrvatskog naroda.  Te godine Hrvatska još nije bila službeno priznata, a četvrtina hrvatskoga teritorija bilo je pod čizmom Srba, zločinačke JNA i drugih okupatora. Prve linije fronta bile su udaljene možda sat vremena automobilom  od glavnog grada Zagreba.

Zvona se u nekim hrvatskim krajevima na Badnjak 1991. nisu ni čula. A kako bi se i čula kad su  crkve, samostani i kapelice bile porušene. Čak su i katolička groblja bila razorena.

Velikosrpski agresor, potpomognut s domaćim dezerterima, izdajicama i profiterima, sve je učinio da taj dan za Hrvate bude nepodnošljiv, u čemu je jednim dijelom i uspio.

Na Božić te godine Vukovar i Škabrnja bili su okupirani, ali i ne samo oni. U tim gradovima i mjestima na Badnjak su se čule samo četničke pjesme, poput one: „Slobo, šalji salate, klat ćemo Hrvate“.

Za okupaciju jednog dijela Hrvatske, baš kao i za cijeli hrvatski obrambeni Domovinski rat nitko nije odgovarao.

A na sam Božić navečer s dvadesetak razornih projektila hrvatski topnicu  pogodili su Knin, kako bi i tamošnji četnici osjetili težinu i strahote ratnih razaranja, tim prije jer su neprestano provocirali, ali i ne samo to.

U zaselku  Marinovići u selu Bruška  kod Benkovca na Božić je  otkrivena masovna grobnica u koju su srpski zlotvori pokopali  desetak osoba od 20 do 7o godina, koje su prije masakrirali i zvjerski ubili.  Masovna grobnica nađena je na veliki kršćanski blagdan  i u selu Marinovići, gdje su četnički koljači također, pretežno noževima, ubili nevine Hrvate, čak i djecu. U selu Jaševica blizu Gline Srbi su Hrvatima „čestitali“ Božić na način da su najmanje dvadesetak Hrvata zvjerski ubili (poklali).

Uoči Božića 1991. iz istočne Slavonije prognano je 200.000 katolika, (do kraja prosinca 1991. ta se brojka popela čak na oko 700.000!) a već do tog vremena Srbi su samo u tom dijelu Hrvatske porušili ili oštetili 63 crkve ili kapele, te 47 župnih kuća ili samostana.

Inače, mnogi su branitelji ovaj ratni Božić dočekali pod neprijateljskom paljbom, dok je na tisuće nažalost  tada bilo i u srpskom sužanjstvu, među kojima je bilo i žena, djece, staraca, svećenika, časnih sestara…

Kako to da o tome malo tko govori, kako to da su razni pupovci, pusići, tomići i slični naprosto „prespavali“ Božić 1991.?

A on je i te kako bio krvav!

Nu, i unatoč toga znali smo da će pravda pobijediti i da ćemo imati svoju državu, što je navedenima i nekim drugima, možebitno najveća kazna!.

Mladen Pavković


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Branitelji