Podjeli

Prije 30 godina u mjestu Saborskom dogodio se strašan zločin : selo je sravnjeno sa zemljom, a oni koji su u njemu ostali uglavnom su masakrirani, mučeni i ubijeni.

Najveći zločin dogodio se 12. studenoga 1991., kad su srpski i ini agresori, samo u jednom danu pobili 38 nevinih ljudi. To je iznimno veliki broj u odnosu na tako malo mjesto.

Selo je branilo oko 200 mještana, slabo ili bolje rečeno nikako naoružani, dok ih je napadalo najmanje tisuću neprijateljskih vojnika koji su raspolagali s iznimnom ratnom mašinerijom.

I sad opet ista priča- zašto „nitko“ nije odgovarao za ovaj pokolj?

Međutim, ipak netko jeste! Naime, mediji su javili (29.11. 2021.) da je pronađen JEDAN krivac, tj. ratni zločinac te da je riječ o  čovjeku koji se zove D.J.

Nema punog imena  ni prezimena, samo inicijali.

Taj D.J. je na riječkom sudu osuđen na 15 godina zatvora zbog ubijanja civilnog stanovništva, rušenja i paljenje kuća i rušenje sakralnih objekata 1991. te zbog izdavanja naredbe da se puca bez izbora po civilnim ciljevima i objektima.

Nakon toga, zločinac se naravno žalio, pa je Vrhovni sud  optuženiku kao olakotnu okolnost uzeo činjenicu da prije nije bio osuđivan, dok mu je otegnuta okolnost bila – smrtno stradavanje najmanje 32 civila koji su ubijeni  strijeljanjem, vješanjem, zapaljenjem i rezanjem motornom pilom!

Uz to – naveo je Vrhovni sud- otegnutom okolnošću smatra se  i to što je nastupila velika materijalna šteta na civilnim i sakralnim objektima.

Da sve bude još ljepše, D. J. je bio suđen u odsutnosti, što će reći da mu i dalje mogu staviti „soli na rep“, odnosno će odgovarati samo  ako se pojavi i ako ga uhite izvan Srbije, gdje i danas živi i radi kao „narodni heroj“:

Dakle, kao prvo, kad se optuži i osudi neki hrvatski branitelj tada mu gotovo „svi“ mediji objavljuju i fotografiju, a  ne samo puno ime i prezime. Također šalju reportere koji danima uznemiravaju obitelj optuženika, ali i mnoge ljude u mjestu njegova stanovanja ili rada.

Tko je taj D.J. da mu nitko ne smije znati ime ni prezime, tko je i što je, osim da je srpski ratni zločinac? Zatim nam „nije“ jasno zašto ga nisu uhitili, kako je trebalo i zašto su ga tek sada, nakon 30 godina, osudili u – odsutnosti, i to u medijima prikazali kao neko „veliko djelo“, kao, evo vidite da se sude i osuđuju i srpski okupatori i zločinci!

Na hrvatskim sudovima veće kazne dobivaju i pojedini hrvatski branitelji i ratni zapovjednici koji su optuženi za „zločine“ po tzv. zapovjednoj odgovornosti, a da ne govorimo o tome da zahvaljujući pojedinim medijima, još kad optužnica o njima nije ni potvrđena,  svi odmah sve  znaju o njima, čak i gdje stanuju!

Tko to, za čiji račun, i zašto i na ovaj način „štiti“ srpske ratne zločince?

Pored toga, u obrazloženju presude Vrhovni sud je ustvrdio da će izrečena kazna ispuniti svrhu kažnjavanja, a kad tamo – D. J. je već odavno na sigurnom i vjerojatno se već i „upišao“ od smijeha!

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.)


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Branitelji