Podjeli

Projekt, koji je organizirala Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Bjelovarsko- bilogorske županije na temu „Dugoročne osobitosti pobola i smrtnosti u populaciji hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata“ pobudio je veliko zanimanje brojnih branitelja koji se i danas 30. godina iza rata suočavaju sa raznim problemima, kao što su kronične bolesti, dugogodišnje rješavanje invalidnosti i „hodanje“ po raznim liječničkim komisijama , rješavanje braniteljskog statusa, neimaština i život pojedinaca u neljudskim uvjetima.

-Na žalost, svaki dan ispraćamo naše branitelje na vječna počivališta diljem Hrvatske, bilo da je riječ o suicidu ili nekoj od brojnih kroničnih bolesti uzrokovanih  strahotama iz Domovinskog rata. Tragičan je podatak da je od 1991.godine do danas umrlo preko 132 228 branitelja, prosječne životne dobi od 59 godina. U Domovinskom ratu sudjelovalo je 509 228 branitelja od čega su 20 228 bile braniteljice.

-Tema  stručnog skupa „Dugoročne osobitosti pobola i smrtnosti u populaciji hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata“ bila je i naslovna tema doktorske disertacije dr.sc. Pere Hrebača ,predavača u Bjelovaru, koji je upravo tu temu obranio na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Hrebač je proveo istraživanje među braniteljima o tome koje su posljedice velikog mortaliteta među braniteljima kako bi se kreirao program pomoći populaciji  hrvatskih branitelja kojima je pomoć izuzetno potrebna, bilo da je riječ o materijalnoj ili pravnoj pomoći. Projekt je realiziran u suradnji Ministarstva branitelja, Medicinskog fakulteta i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Porazni su podaci prikupljani na terenu i  kod tri institucije  da svaki dan umre jedan do 2 branitelja. Prema nekim statističkim pokazateljima, istakao je doktor Hrebač, do 2060.godine nestat će hrvatskih branitelja koji su obranili i stvorili Domovinu Hrvatsku.

-Situacija je gotovo u svim županijama potpuno identična, istakao je Pero Hrebač, veterani i ratna događanja postoje u cijelom svijetu, no, velika razlika je u tome što su naši veterani branili svoj dom i svoju državu a veterani drugih država ratovali su zbog nekih drugih interesa u . trećim zemljama.

– U Hrvatskoj više nema zdravih branitelja, zaključeno je na predavanju, najveći broj oboljelih su od PTSP-a i drugih duševnih bolesti, karcinoma, kardiovaskularnih bolesti i ovisnosti od alkohola. U dnevnim bolnicama bilježi se veliki pobol hospitaliziranih branitelja, kazao je doktor Hrebač, dodajući da se državni novac namijenjen braniteljima mora koristiti na ispravan način za dobrobit braniteljske populacije.

Dubravka Vukoja


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Branitelji