Podjeli

Rujan mjesec obilježavanja prvih pobjeda hrvatske ratne policije i garde, nad agresorsko – srpskom jugo-vojskom, te početkom njezine razgradnje i iseljenja sa teritorija RH.

Danas je poznata činjenica kako je po „Ustavu i Zakonu o odbrani“ države komplicirana ustroja i naziva „SFRJ“ 1974. godine, ustrojena Teritorijalna obrana, a samim tim tadašnja JNA je dobila konkurenciju u „republičkim vojskama“. No tadašnji general-štab nije se mogao miriti gubljenjem potpune ingerencije nad tim republičkim vojskama pa je osmislio operaciju kodna naziva „SUTJESKA“ kojoj je bila glavna zadaća – taktičko uvježbavanje slamanja eventualne pobune i stavljanje pod svoju potpunu kontrolu, neposlušne ili pobunjene neke od republičkih sastavnica.

Početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, rušenjem željezne zavjese i demokratskim promjenama u Hrvatskoj, te jasno iskazanom odlučnošću i težnjom na referendumu za osamostaljenje Hrvatske, stekli su se uvjeti za punu primjenu „OPERACIJE SUTJESKA“.

Demokratska vlast, prepoznavši namjeru jugo-vojske, svojim je raspoloživim snagama policije i garde, te narodnom zaštitom diljem Hrvatske izvršila u rujnu 1991. godine blokadu svih vojnih objekata, a čime je poslana jasna poruku da „SUTJESTA“ NEĆE TEĆI Hrvatskom. Tako je i sjeverozapad Hrvatske, a poglavito barokni grad Varaždin i grad Zrinskih Čakovec stvorio bedem oko vojnih objekata tada moćnog „32.korpusa jugo-vojske“ koji je stjeran u škripac i nakon dvotjednog nadmudrivanja i borbenim akcijama poražen, te razoružan i protjeran za sva vremena sa sjeverozapada lijepe naše.

Ovih su dana u tom slobodarskom kraju održane brojne svečanosti u povodu trideset godišnjice oslobođenja i zaustavljanja prodora OPERACIJE SUTJESKA na Slovensko – Hrvatsku granicu. Rujanskim borbenim akcijama na sjeverozapadu, ne samo da je zaustavljen pakleni plan jugo-vojske, već je ovom akcijom za Hrvatske obrambene snage osigurana veoma velika količina oružja i ostale vojne opreme, čime se Hrvatska vojno-borbena moć povećala za sedam puta.

Finale svečanog obilježavanja održano je 25.rujna u Varaždinu, mimohodom ratnih postrojbi i svečanošću koje je svojim prisustvom uveličao državni vrh na čelu sa predsjednikom RH Zoranom Milanovićem, kojem su glavni akteri Varaždinskih dana rata uručili spomen medalju „Specijalne policije PU Varaždinske Roda“ čime su i oni završili svoju svečarsku godinu.

Antun Berljak


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Branitelji