Podjeli

U dvorani Varaždinske županije, u srijedu je svečano uručeno priznanje „Junak Domovinskog rata“ pripadnicima 7. gardijske brigade „Puma“, koje dodjeljuje Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.) u suradnji s drugim Udrugama proizašlim iz Domovinskog rata, a pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja.

Priznanje je pred velikim brojem hrvatskih branitelja i gostiju jednom od zapovjednika ove legendarne ratne postrojbe brigadiru Marijanu Kretiću i predsjedniku Udruge veterana „Puma“ Robertu Puji uručio Mladen Pavković, predsjednik UHBDR91., koji je u ime organizatora uz ostalo rekao:

„Vjerujemo da smo svi danas ponosni što se opet govori  o nepokolebljivoj, domoljubnoj i pobjedničkoj brigadi, brigadi koja je znala  da nam slobodu nitko  ne poklanja, da se za slobodu treba izboriti – viteški i časno- kako su to tijekom čitavog hrvatskog obrambenog Domovinskog rata radili pripadnici slavne 7. gardijske brigade „Puma“.

A tijekom hrvatskog obrambenog Domovinskog rata ratni zapovjednici „Puma“ bili su: Ivan Korade, Željko Dvekar, Marijan Kretić i Branko Predragović.

Zatim je dodao da su varaždinske „Pume“  u ratnim operacijama, od sjevera do juga, pokazale da u njima živi nesalomljivi duh pobjedničke Hrvatske vojske.

Ovi neustrašivi junaci dali su sve za slobodnu, samostalnu i neovisnu hrvatsku državu, stoga je njihov doprinos nemjerljiv, baš kao i hrvatskih policajaca, osobito onih iz varaždinskog kraja, ali i drugdje, koji su također bili prvi kad je trebalo.

A značaj „Puma“ je tim veći – kazao je Pavković- jer su i s krunicama oko vrata odlazi braniti i obraniti Hrvatsku daleko od svojih kuća, ostavljajući svoje majke, očeve, djecu i najbliže, ne znajući hoće li se i kada ikada vratiti.

A 91 pripadnik „Puma“ i jedan nestali, časno su poginuli za Hrvatsku Domovinu. Mnogi su, to moramo posebno istaknuti,  bili i ranjeni, pa čak i ostali teški invalidi, tako da se uvijek trebamo i moramo sjećati njihove žrtve, njihovih obitelji, jer su oni istinski Junaci hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata, jer su nam oni bili i ostali putokaz kako se bori, brani i voli hrvatska Domovina, koju uvijek treba pisati velikim početnim slovom.

Inače, mnogi znaju da je legendarna 7. gardijska brigada, da su te „pume“ ulijevale strah u kosti velikosrpskim agresorima, predvođeni najvećim balkanskim krvnikom Slobodanom Miloševićem i njegovim brojnim drugim ratnim zločincima, od kojih su neki bili i u varaždinskoj kasarni i pucali po gradu i ljudima.

Ovo priznanje- Junak hrvatskog Domovinskog rata-  koje ćemo ovog puta, pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, a koje je prvo posthumno uručeno dr. Franji Tuđmanu,  je kap u moru onoga što zaslužuju legendarne „Pume“. Ali, mi hrvatski branitelji, s raznih strana Hrvatske, tim činom, da se zna, ne želimo ništa drugo već našim suborcima, hrabrim ratnicima,  te žrtvama koje su imali, jednostavno reći- hvala vam „Pume“, bili ste jedini i neponovljivi.

Stoga, dragi hrvatski branitelji- nastavio je predsjednik UHBDR91.- ne obazirite se na one koji nas nepravedno osuđuju, koji nas guraju i gaze. Dali ste svoje živote na kocku, žrtvovali ste svoje zdravlje, pa zar je onda previše da tražimo da se naš trud ne izjednačuje s agresorom? Naša su braća, kao što smo i danas čuli, dali život za Hrvatsku, a i mi svi koji smo sudjelovali u obrani Domovine također smo bili spremni to učiniti. Pa, tko su onda ti koji nas i dalje žele ogoliti pred drugima iznoseći laži o našoj borbi i namjerama? Oni koji tako govore i razmišljaju ne znaju da nas je tama rata ojačala za novo življenje i za novu, bolju i domoljubniju Hrvatsku.

Stoga, drage „Pume“, dragi ratnici i hrvatski domoljubi, budite ponosni i dostojanstveno stojite kao do sada ljubeći i živeći  za Hrvatsku. Uz to, ostanimo i dalje međusobno povezani u miru i prijateljstvu, baš kao što smo to bili i početkom devedesetih, pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika i vojskovođe dr. Franje Tuđmana i Gojka Šuška“ -kazao je Pavković.

O ratnom putu „Puma“ govorio je ratni zapovjednik Marijan Kretić.

Ovo priznanje, za koje su svi rekli da je došlo u prave ruke, u svojim su govorima poglavito podržali izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Nadica Dreven Budinski, izaslanik ministra obrane i predsjednika Vlade RH državni tajnik Zdravko Jakopa, Vladimir Bergman, izaslanik ministarstva hrvatskih branitelja i potpredsjednika Vlade Tome Medveda, dok su još govorili i predsjednik Vrhovnog suda RH Radovan Dobronić i varaždinski župan Anđelko Stričak i sam sudionik Domovinskoga rata, koji je bio nazočan sa svojom zamjenicom Silvijom Zagorec.

Od gostiju nazočni su još bili i zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković, izaslanik predsjednika HAZU dr. Vladimir Huzjak i izaslanstva Ravnateljstva policije Ministarstva unutarnjih poslova i načelnika Policijske uprave Varaždina Danijel Leskovar i Dejan Piskač.

U glazbenom dijelu programa nastupali su Mirko Švenda Žiga i etno duo Goga i Željko.

Svi su se složili da „Pume“ baš kao i ostale ratne brigade uvijek treba isticati, kako se ne bi zaboravilo tko je i kada među najzaslužnijima za stvaranje hrvatske države.

Milan Pišković


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Branitelji