Podjeli

Mnogi su nažalost zaboravili zasluge Branimira Glavaša u vrijeme hrvatskog obrambenog pobjedničkog Domovinskoga rata. Tada je „sto puta“ mogao i poginuti. Nije ga bilo strah, srce je dao za hrvatsku državu. Ali, nakon rata sve se preokrenulo. Optužili su ga da je u to ratno doba  po zapovjednoj odgovornosti kriv za ubojstvo nekih ljudi. Čak su ga i osudili, pa ponovno sve vraćali na početak. Ovaj sudski spor traje i traje godinama, a prema svemu sudeći još dugo ne će završiti.

U cijeloj ovoj zamršenoj priči najčudnija je uloga bivšeg krunskog svjedoka Krunoslava Fehira, kojeg Glavaševa obrana sada tereti da je baš on počinio teško kazneno djelo, odnosno ratni zločin nad Čedomirom Vučkovićem ubivši ga  okrutno  iz vatrenog oružja nakon što je Vučković provalio vrata  garaže u dvorištu  zgrade Osječko-baranjske županije, gdje je cijeli dan bio zatočen.

Glavaševa obrana tvrdi, prema pisanju Jutarnjeg lista, (11.6. 20120.), da je upravo „Fehir zajedno sa  pokojnim  Zoranom Brekalom  zlostavljao Vučkovića, udario ga te da su ga između 20 i 21 sat prisilili da popije  akumulatorsku kiselinu, da bi potom Fehir u Vučkovića, kad je pokušao pobjeći, pucao prvo u  desnu podlakticu i potom u trbuh. Vučković je teško ranjeni obilno krvareći  uspio proći još nekoliko metara, a onda se srušio i umro.“

 • I dalje tvrdim da nemam veze s tim ubojstvom – rekao nam je Glavaš te dodao da je istina da je njegov tim sudu dostavio mišljenje prof. dr. Đorđa Alempijevića, specijalista sudske medicine s beogradskog instituta  za sudsku medicinu „Milovan Milovanović“, iznimno priznatog i svjetskog stručnjaka u ovoj oblasti.
 • Evo, i ovaj stručnjak je zaključio da količina popijene akumulatorske kiseline nije bila znatna te da je čovjek umro zbog obilnog krvarenja, odnosno zbog Fehirova ubojstva oružjem, što drugim riječima znači da je Fehir ubojica i da za to treba biti optužen i suđen – kaže Glavaš, koji se nada da će sud napokon okončati ovaj slučaj nazvan „Garaža“.

Da su ratnog zapovjednika obrane Osijeka sudili u Haagu već bi odavno sve došlo na svoje. A ovdje kao da je nekome stalo da po sudovima godinama “mrcvare“ pojedine hrvatske branitelje, što nema baš nikakve veze s brzim, poštenim i pravičnim suđenjem.

Nu, kad već govorimo i pišemo o suđenjima za ratne zločine u Domovinskome ratu onda ponovno po tko zna koji puta postavljamo pitanje: odakle po Hrvatskoj tolike masovne grobnice, tko će i kada odgovarati za pobijene u Vukovaru, Škabrnji, Pakracu, Saborskom, Voćinu, Sisku, Petrinji…

Kad će početi suđenje onima koji su razrušili vukovarsku ratnu bolnicu, brojne katoličke crkve, škole, dječje vrtiće, kad će se na optuženičkoj klupi naći zločinci koji su po Hrvatskoj ubijali nevinu djecu, žene i starce?

Da, reći će netko, to nema veze sa „slučajem Glavaš“, ali ima i to puno s pravdom i pravicom!

Mladen Pavković


Podjeli
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Branitelji