Podjeli

Nakon nedavnog otkrića masovne grobnice u selu Boboti, ostaje otvoreno i teško pitanje: Čije su to kosti, hrvatskih ustaša ili hrvatskih gardista?

 

BOBOTA: Pronađeni ostaci žrtava iz Domovinskog rata

Autor: S.V. Četvrtak, 25. studenoga 2021. u 20:42

U potrazi za osobama nestalim u Domovinskom ratu, provedbom terenskih istraživanja na području Bobote u Vukovarsko-srijemskoj županiji 24. studenoga 2021. pronađeni su posmrtni ostaci najmanje pet osoba, koji prema preliminarnim nalazima potječu iz Domovinskoga rata.Ministarstvo hrvatskih branitelja organiziralo je ekshumaciju i daljnje pretraživanje lokacije koje je u tijeku, aprovodi se u suradnji s drugim nadležnim tijelima.

Nakon identifikacije, obavijest obiteljima

Pronađeni posmrtni ostaci bit će prevezeni na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu radi daljnje obrade i identifikacije. S utvrđenim nalazima pravodobno će biti upoznate obitelji nestalih osoba.

odsjetimo, Republika Hrvatska putem Ministarstva hrvatskih branitelja još uvijek traga za 1853 osobe iz Domovinskoga rata, od kojih je njih 520 s područja Vukovarsko-srijemske županije. Podsjetimo, u logoru u Boboti su tijekom ljeta i jeseni 1991. godine bili zatočeni stanovnici općine Tordinaca, grada Vukovara i općine Tenje te zarobljena 122 branitelja. Ubijali su ih, svakodnevno ih tukli rukama, nogama, palicama, mučili ih strujom i vješali ih.

U Boboti je bio logor

Predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga grada Vukovara Ivo Kovačić još je 2011. prilikom podnošenja kaznene prijave za zločin u Boboti naveo da je taj logor otvoren 2. svibnja 1991. godine u zgradi ambulante, čiji je podrum pretvoren u zatvor, te da je bio otvoren sve do prosinca te godine. Po iskazu jednog od logoraša Ivana Sabe, tada je kazano kako je moguće da su u podrumu porušene zgrade ambulante posmrtni ostaci ubijenih osoba. O kojim je točno žrtvama riječ, doznat će se nakon identifikacije i detaljnije obrade.

Druga strana krvave medalje sela Bobote

Kad sam svojedobno boravio u Autraliji i razgovarao s našim starijim i mlađim iseljenicima, posebno me se dojmila životna priča starog ustaše Mirka, koji je prošao strahote križnog puta i koji je uspio pobjeći upravo iz kolone smrti u selu Boboti.

Pričajući što su im sve radili partizani i pratizanke, najgroznije je doživio u selu Boboti iz kojeg je uspio pobjeći. Ježio sam se od strahote kad je to Mirko pričao u jednoj prostoriji hrvatskog doma King Tomislav gdje smo jeli. Prisjela mi je večera od njegove priče. Pokušat ću vam prepričati onako kako je Mirko meni kazivo jezikom kojim je govorio.

Kad smo jadni gladni i umorni, goli i bosi, isrpljeni ušli u selo Bobotu odjednom je sa sviju strana, nasrnulo na nas i staro i mlado, i žensko i muško. Bižo sam u sridinu kolone, jerbo sa strane su na nas išli sikirom, lopatom, motikom, kosom, noževima, kocima, toljagama… uspio sam pobić od jednog čovika koji je udarao daskom iz koje su virile brokve. Ranjavali su  nas i ubijali sikirom, mačklinim, kosom, kocim, nožovima… U toj strašnoj zbrki i makljaži, ja sam uspio nekako pobić u neki šumarak i odatle sam,tresući se od straha, gledo što rade zviri iz sela Bobote, našim jadnicim vojnicim zarobljenicim dombranim i ustašom. A bilo je s nama i podikoji civil. Kosa mi se dizala na glavi i prolazili me strnci čitavim tilom od jauka, krikova jadnika koje su krvnici pravoslavci iz Bobote mrcvarili.

Dakle, to se dogodilo krajem svibnja 1945. godine, pa je sada veliko pitanje čije kosti crna zemlja skriva ispod smeća i otpada  sela Bobote. Slučajno je otrktivena ovih dana masovna  grobnica i većina ljudi misli da su to ostaci pobijenih Hrvata iz nedavnog hrvatskog obrambenoig i oslobodolačćkog rata, kojeg su neki mudrijaši nazvali – Domovinski rat. Domovinski rat na erngleskom znači – građanski rat.

Veliko je pitanje čije su kosti otkrivene u masovnoj grobnici u selu Boboti u kojem živu pravoslavni Srbi.  Možda nikad nebi nitko osim mene, znao za Mirkovu strašnu sudbinu i priču o selu Boboti, da nije nedavno otkrivena masovna grobnica, pa sam se sjetio Mirkova kazivanja u Melburnu 1991. godine. Tada sam, državnom poslom, dvadesetak dana boravio u Australiji.

Piše: Ante Matić


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Branitelji