Podjeli

Nakon današnje sjednice Vlade RH u sjećanje mi dolazi vrijeme nakon okončanja mandata onog komedijaša Freda i likova koji su tada upali u ministarstvo, te brže bolje razdijelili; aute, kartice, te područja djelovanja sa funkcijama od ministra do zamjenika i državnog tajnika.

Tada iznenađen i šokiran grabežom svojih kolega iz ratne garde i policije koji su sudjelovali u sramnoj devastaciji ministarstva, pisao sam da ministrom branitelja ne smije u budućnosti postati osoba koja ima imalo veze i doticaja sa Domovinskim ratom. Kako je ovaj cirkus, haračenje hvala Bogu trajalo kratko i na funkciju ministra postavljen je Tomo Medved, bio sam prisiljen promijeniti svoje mišljenje i javno artikulirani stav.

Najava administracije koja je formirala i učvrstila vlast bla je između ostalog, donošenje novog „Zakona o pravima hrvatskih branitelja i njihovih obitelji“, te „Zakona o sudionicima Domovinskog rata“. Uz donošenje ovih zakona paralelno se radilo na izradama svih zakonskih i pod-zakonskih akata, te stvaranja uvjeta za efikasnu i svrhovitu skrb o braniteljima, njihovim obiteljima i sudionicima Domovinskog rata. Krenulo se sa formiranjem područnih centara hrvatskih branitelja po županijama kako bi se administracija ministarstva približila korisnicima na terenu kroz psihosocijalnu, zdravstvenu i pravnu pomoć na mjestu gdje je to potrebno. Unutar Vlade RH na funkciji potpredsjednika Vlade, ministar Tomo Medved nametnuo je bitne teme za braniteljsku populaciju kao što su; stalna zdravstvena skrb branitelja, izgradnja veteranskih centara, centara za rehabilitaciju, produženo liječenje i palijativnu skrb za braniteljsku populacije. Počelo se sustavno raditi na poboljšanju materijalnih prava kroz jednokratne novčane pomoći, financijske potpore i kredite za stambeno zbrinjavanje, izgradnju stambenih jedinica, objedinjavanje izračuna mirovinskih primanja, vračanje oduzetih 10% iznosa za vrijeme  Milanovićeve administracije, te ukidanje 10% poreza na mirovine iz vremena administracije Jadranke Kosor. Za mene i udruge koje žele biti na korist braniteljskoj populaciji i široj društvenoj zajednici je posebno bitno; uvrštavanje udruga proisteklih iz Domovinskog rata u sektor civilnog društva, te kroz taj oblik djelovanja korištenje institucionalnih potpora „Hrvatske zaklade za razvoj civilnog društva i mogućnosti apliciranja na natječaje i sredstva „Fondova Europske unije“.

Prema svim pokazateljima iz provedbenih aktivnosti Ministarstva hrvatskih branitelja koje se stalno provode u svrhu poboljšanja života braniteljske populacije, a posebice ovdje prezentiranim uspješno provedenim planovima i programima mogu samo potvrditi tvrdnju iznesenu u naslovu ovoga teksta. Ovdje prezentirani rezultati i stanje utvrđeno na terenu kroz projekte koje provodi moja udruga; SJP PU VŽ RODA, sa partnerskim udrugama unutar braniteljske populacije, pobijaju sve one napade na ministra, Tomu Medveda i njegov tim, te Vladu RH jer nemaju nikakva uporišta sa stvarnim stanjem. Kroz više godišnja istraživanje detektirali smo i grupacije onih dežurnih, vječitih nezadovoljnika. Nezadovoljstvo sa radom ministra i njegovim timom, preko pojedinih medija neprekidno plasiraju u pravilu osobe koje na taj način lijeće svoje frustracije i neostvarene ambicije unutar braniteljske populacije. osobe koje su po dolasku ove administracije izgubile sinekure za koje su umislile da im pripadaju, a ne mogu razumjeti kako su ih u ostvarivanju tih želja spriječili doneseni Zakoni i drugi pravni akti na području prava i obaveza braniteljske populacije ili kako ja to volim reći „dobronamjerne i slobodnomisleće hrvatske ratne garde i policije“!

Antun Berljak


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Branitelji