Podjeli

U Hrvatskom generalskom zboru (HGZ) izgleda da se ne mogu oporaviti od otvorenog pisma dvanaestorice hrvatskih ratnih generala, kojeg su potpisali: Ivan Tolj, Ivan Kapular, Andrija Hebrang, Žarko Tole, Ivica Primorac, Željko Šiljeg, Ljubo Ćesić Rojs, Miljenko Galić, Ante Jelavić, Ilija Nakić, Mario Bradara i Žarko Keža, a u kojem zamjeraju čelništvu ove udruge na čelu sa predsjednikom HGZ-a Marinkom Krešićem, te generalima Tomičićem i Kruljcem i pukovnikom Lukićem, što su se 30. svibnja na Dan hrvatske državnosti u Islamskom centru u Zagrebu sastali s predstavnicima tzv. Udruženja generala Bosne i Hercegovine, koja ne okuplja  hrvatske generale (sic!), a među kojima je bio i Džemal Merdan, okrutni general, kojeg i brojni Hrvati osuđuju zbog zlodjela, kao i zbog lažnog svjedočenja na Haaškom sudu protiv Daria Kordića i Maria Čerkeza.

Zbog ovog pisma bivših i aktualnih članova HGZ-a, pretpostavljamo da Krešić već danima ne spava, tim prije jer se u relativno kratkom vremenu protiv njega okrenuo i njegov zamjenik u udruzi general  Ljubio Ćesić Rojs, koji kaže da nije imao pojima da će se njegovi suborci i kolege, na veliki  hrvatski državni blagdan, sastati sa onima koji su činili zlo hrvatskom narodu u Lašvansko- lepeničkoj dolini, ali i drugdje diljem BiH.

  • Krešić je za utorak, 13. lipnja u 18 sati u našim prostorijama sazvao hitan sastanak Upravnog i Nadzornog odbora, u želji da se osudi ovo pismo, koje sam i ja potpisao, a u kojem je iznesena samo istina. Meni je osobito žao što je dosad našu udrugu zbog Krešića, Tomičića i nekih drugih napustilo najmanje desetak i više časnih i ratnih generala poput Ivana Tolja, Andrije Hebranga, Rahima Ademija i drugih. Većina od njih je navodno pripravna da se vrati u udrugu, ali tek kad generali poput Krešića i „mesićeva“ generala Tomičića odu sa svih funkcija. Čuo sam da su „nasanjkali“ i generala Kruljca, jer uopće nije znao u koje i kakvo ga društvo vode. Inače, možete misliti kakva je to udruga, kad i od mene, kao zamjenika predsjednika, kriju neke važne podatke. Krešić jednostavno mora napustiti mjesto predsjednika, iako je najviše zahvaljujući meni i sjeo u tu fotelju. Godinama ga znam, čak smo si i kumovi, ali i meni je očito trebalo dugo da prihvatim ono što su drugi mnogo bolje znali, da je riječ o nesposobnom čelniku! Stoga, s veseljem očekujem ovaj sastanak, kojem će biti nazočni i mediji, a na kojem ćemo raspravljati, nadam se, ne o pismu, već zbog čega su naše kolege na veliki hrvatski državni blagdan, otišle „na noge“ onima od kojih su neki od njih, već nakon što su prešli granicu, trebali biti uhićeni, kao ratni zločinci. To što je napravio Krešić, u Herceg-Bosni, ali i drugdje, poglavito i od naših branitelja odjeknulo je kao da je netko na živu ranu stavio sol – kazao nam je otvoreno, bez dlake na jeziku, samo kako on to zna general Ljubo Ćesić Rojs.

A, kad smo ga pitali, što ako na tom sastanku iz HGZ-a izbace  njega, a ne nekog drugog,  on se samo nasmijao te rekao da su već iz prostorije HGZ-a maknuli hrvatske zastave, ali i križ, pa da onda valjda neće  i njega!

Ali, kako bilo da bilo, vrlo brzo ćemo saznati – kom obojci, kom opanci!

Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.)


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Branitelji