Podjeli

Često govorimo i pišemo da je zbog agresije na Republiku Hrvatsku Srbija dužna platiti ratnu odštetu,  što ona ne želi ni čuti.

Čak uzvraća da oni nisu bili napadači, i tome slično, što tvrdi i Milorad Pupovac.

Međutim, tko je koga napao u hrvatskom obrambenom Domovinskome ratu iz godine u godinu uče i djeca u školi.

Tako u već 18. izdanju (!) udžbenika „Hrvatska i svijet“, autora Vesne Đurić i Ivana Peklića, koji je odobrilo Ministarstvo prosvjete i športa RH za drugi razred srednjih strukovnih škola, (naklada Profil Klett), doslovce (str.206.) piše i ovo:

(…) „Jedinice JNA povukle su se iz Slovenije i pojačale agresiju  na Hrvatsku, gdje je buknuo pravi rat. Pobunjeni hrvatski Srbi i vojnici JNA uništavali su sela, progonili i masakrirali stanovništvo, okupirali mjesta i deportirali ljude, rušili katoličke  crkve i bombardirali gradove od Dubrovnika  do Vukovara.“

A što se tiče napada i obrane Vukovara, autori su taj dio hrvatske povijesti obradili tek u četiri suhoparne rečenice, i to kao „potpis pod sliku“!

 • „Vukovar je opkoljen 24. kolovoza 1991. Nakon dvomjesečne krvave borbe srpski pobunjenici i JNA zauzeli su grad 18. studenog. Brojni su stanovnici i branitelji masakrirani i ubijeni, a preživjeli su prognani ili odvedeni u zatočeništvo. Vukovar je simbol hrvatskog otpora u Domovinskom ratu“.

Nu, kad se školarcima (na oko petnaestak rečenica) u ovom udžbeniku objašnjava „Oslobođenje hrvatskog teritorija“ (str.208.) uz ostalo se ističe:

 • „Nova velika i najopsežnija vojna akcija započela je 4. kolovoza 1995. u ranim jutarnjim satima. Bila je to operacija pod nazivom „Oluja“ kojoj je cilj bio  osvajanje središta srpske pobune – Knin. Već drugog dana hrvatske postrojbe ušle su u Knin. Tijekom 85 sati ratnog djelovanja oslobođeno je cijelo područje Like i Banije. U „Oluji“ je oslobođen najveći dio  hrvatskog teritorija, a pod srpskom okupacijom ostale su istočna Slavonije i Baranja.“

Dakle, ni tu nema ni riječi o konkretnim agresorima: Srbima, Crnogorcima…

Za agresiju na Republiku Hrvatsku optužuju se jedino „pobunjeni Srbi i JNA“! (Namjerno!?).

A kako i na koji način onda mi neprestano napadamo Republiku Srbiju i tražimo da nam ona plati ratnu odštetu, kao agresor na RH?

Znači, ako je bilo tako kako već godinama uče djecu u školi, onda nam ratnu odštetu trebaju platiti „pobunjeni Srbi i JNA“!

Pobunjeni Srbi nam nemaju odakle platiti, a zločinačka JNA već odavno ne postoji, dok današnja Republika Srbija neprestano ističe – mi nemamo ništa s time!

Tko će i ima li tko da zaustavi pojedine hrvatske (?) „istoričare“, koji će još učiti djecu da Sava teče uzvodno?

Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskograta91. (UHBDR91.)


Podjeli
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Branitelji