Podjeli

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u zadnje se vrijeme svim silama želi što više približiti hrvatskim braniteljima, odnosno tzv. desnici.

U tom smislu ima i dobrih poteza, ali…tko će mu vjerovati: je li to isti ili drugačiji čovjek od onog vremena kad je bio na čelu hrvatske Vlade?

Dobro ga se sjećamo i kad je govorio da spomen-ploču HOS-a treba baciti u smeće te kad su mu u Okučanima, na obilježavanju Bljeska, javili da jedan ili dva hrvatska branitelja nose majice HOS-a, pokupio se i – otišao.

S druge pak strane, kad mu je trebalo, lani je bez problema koračao iza zastava HOS-a i Hosovaca, prigodom 18. studenoga- dana okupacije Vukovara.

Kad su hrvatski branitelji i stradalnici hrvatskog obrambenog Domovinskog rata u šatoru, ispred Ministarstva hrvatskih branitelja RH, protestirali, kako protiv njegova kontraverznog i nadobudnog ministra branitelja Predraga Matića, i tražili da ga smjeni, on im se „smejao“ i rugao, pa je taj protest trajao 555 dana!

Tada je predsjednik Vlade Zoran Milanović poručio hrvatskih braniteljima, odnosno stradalnicima hrvatskog obrambenog Domovinskog rata da napuste šator i da se vrate svojim domovima, a ne da protestiraju ispred Ministarstva, jer mogu da “nazebe”. Također je izjavio da ne će smijeniti najgoreg ministra  Matića i njegove suradnike. I nije.

Zamislite da nam je netko 1991. poručio da ne idemo u obrambeni rat protiv srpskog i inog agresora, već da se vratimo “kuda koji mili moji”? Što bi se dogodilo s Hrvatskom? Milanović kaže da se branitelji nisu borili za privilegije, već da i oni nakon pobjede budu sastavni dio društva, pa kako je svima, tako neka bude i njima.

Milanović je mogao, a nije, zaustaviti i batinjanje „šatoraša“, kako ih još danas pogrdno naziva, na Markovu trgu.

Kad je obavljao dužnost predsjednika Vlade, hrvatski branitelji i Domovina bili su mu na zadnjem mjestu, a danas su mu kao na – prvom. Malo sutra! I tada je nažalost očito bio okružen bivšim Udbašima (svaka čast iznimkama), a velika potpora bio mu je i kontraverzni tadašnji predsjednik RH Ivo Josipović, kojeg poglavito pamtimo kako nam je na jednu obljetnicu Oluje, kao svoga gosta, doveo Veljka Džakulu, koji je kao četnik uhićen u Vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak u Pakracu.

Milanović se žestoko borio da bivši Udbaši Mustač i Perković ne budu izručeni SR Njemačkoj, ili bolje rečeno da ih se ne kazni za njihova teška zlodjela u vrijeme komunizma.

Tadašnja Vlada RH, na čelu s Milanovićem, „zainteresirala“ se za hrvatske branitelje tek kad su zatražili smjenu Matića i njegovih nesposobnih suradnika. O tome Milanović, kako smo već istaknuli, nije želio ni čuti, već se tada  aktualna  vlast prema onima koji su bili prvi kad je trebalo ponašala kao da se radi o najobičnijim “ovčarima”, a ne Junacima hrvatskog obrambenog Domovinskog rata. U vrijeme protesta u šatoru, umrla je i junakinje Nevenke Topalušić. Za  Milanovića, a još manje za Matića to nije značilo – ništa.

I nakon velikog protesta u braniteljskom šatoru, tadašnji premjer Milanović poručuje je braniteljima- vratite se kući! Neki su mu na to odgovorili  da  se na žalost nemaju  kamo vratiti, jer kod kuće, zahvaljujući njemu, dočekat će ih gladna usta, ovrhe te niz problema.

Ministar Matić, samo da ostane u fotelji, na nagovor Milanovića,  nije želi dati ostavku, bez obzira da je u šatoru umrlo još desetak Neveni Topalušić! Za njega je u to vrijeme bilo najvažnije da je upoznao  Brada Pitta i Angelinu Yolie. I Šerbedžiju, ratnog dezertera!

Tadašnji premijer Milanović je govorio da je  ono što se događalo u šatoru  “politički skup” i da se branitelji  ne bi trebali  miješati u politiku, dok su mu oni  odgovorili da se za to nismo borili, a još manje  da stoje mirno kad im  govori “kapetan JNA” Nenad Stazić i slični, u čijim životopisima nema ni riječi gdje su bili i što su radili od 1990.-1995!

I Josip Broz Tito, druže Milanoviću,   mislio je i vjerovao da nikada ne će otići, a otišao je.

A, kako i sada stvari stoje, uvijek je bilo i bit će- nakon kiše dolazi sunce!

Stoga vjerujemo da se aktualni predsjednik RH može pjeniti koliko god hoće, ali da će hrvatski branitelj, s prvih crta obrane, Ivan Turudić ipak biti izabran za glavnog državnog odvjetnika, dok Milanoviću nismo i nećemo zaboraviti  i drugu stranu – plesanje srpskih i inih kola! I po pljuvanje na one koji su branili i obranili Hrvatsku!

Nego, gdje je bio predsjednik RH i zapovjednik hrvatskih oružanih snaga 1991.?

Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91.(UHBDR91.)


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Branitelji